Ограничени новац (дефиниција, примери) | Како то ради?

Ограничена дефиниција готовине

Ограничена готовина је онај део готовине који је издвојен за одређену намену и није одмах доступан за општу пословну употребу. Ова готовина се обично држи на посебном рачуну (пример депозитни рачун), тако да остаје одвојена од остатка готовине предузећа и противвредности.

У ширем смислу, то је део новца који пословни субјект поседује, али га не може одмах користити. Уместо тога, тај део готовине подлеже посебним ограничењима, као што је намена за будућу употребу или период чекања. Може представљати износ готовине на путу до посла или готовину која се држи пре трошења. Таква врста готовине није доступна за тренутну употребу. Не сматра се делом извора ликвидности и искључује се при израчунавању различитих показатеља ликвидности.

Примери ограничених готовина

Размотримо следеће примере.

  1. Износи заложени као колатерали: Понекад неке корпорације заложе одређену количину готовине као залог за осигурање од ризика који покрива осигуравајуће друштво. Такву готовину углавном држе на посебном есцров рачуну.
  2. Обавезни депозити код централних банака. Ово је најчешћи депозит ограничене готовине када банка треба да положи одређену количину готовине у централној банци (ИРБ у Индији), а тај износ није доступан за употребу.
  3. Доприноси за покривање пензијских обавеза .: Компаније у одређеним географским регионима одржавају средства за покривање неких примања запослених, попут пензија за будуће исплате.

Ограничено рачуноводство готовине

Биланс

Биланс стања било ког ентитета мора додати сву имовину и обавезе, укључујући новац и новчане еквиваленте. Предузећа углавном пријављују готовину као засебну ставку као део рачуна готовине и готовинских еквивалената у билансу стања предузећа. Разлог зашто је готовина ограничена обично наводе у пратећим белешкама. Омогућава билансу стања биланса све док се готовина не донесе као приход или не исплати као трошак и не обрачунава нормално.

Извештај о токовима готовине

Ограничени износ готовине на извештају о токовима готовине је још један облик финансијских извештаја у којем корпорација користи рачуноводство за такав новац и одржава своје рачуне уравнотеженим.

Новчани ток односи се на стопу којом се готовина креће и одлази из пословања. Промена готовине и готовинског еквивалента обично се приказује у коначно усаглашавање на крају извештаја о новчаном току јер је сврха извештаја о ограниченом новчаном току објаснити како и зашто се стање готовине кретало.

Када постоји готовина која није приказана као део биланса готовине у билансу стања, промена ограничене готовине била би приказана или у готовини из пословних активности, и у готовини од инвестиционих активности. Или у готовини од финансијских активности, у зависности од разлога за задржавање готовине у билансу стања.

На пример, промене у готовини јер се отплате позајмица извештавају под новчаним током из финансијских активности.

Промене у депозитима које се узимају од клијената за изградњу имовине углавном су повезане са главном операцијом, па су тиме обухваћене оперативном активношћу.

У случајевима када се очекује да ће се користити након годину дана од датума биланса стања, требало би да буде класификовано као дуготрајно средство. Међутим, ако се очекује да ће се користити у року од 12 месеци од датума биланса стања, требало би да буде класификовано као текуће средство.

Пример

Пример 1

АБЦ Инц. се бави великом производњом опреме. Од једног од купаца добија поруџбину за део опреме за дораду и отпрему у наредна три месеца. За исти, купац је уплатио аванс (депозит) на АБЦ. Према уговору са клијентом, АБЦ мора пренијети овај депозит на посебан банковни рачун. Не може се користити док се опрема не испоручи. Ова авансна уплата примљена од купца може се класификовати као ограничена готовина у билансу стања АБЦ-а. То је зато што га компанија не може користити док се не догоди будући догађај (испорука опреме). Када се опрема испоручи, ова готовина је на располагању компанији за редовно пословање.

Пример 2

КСИЗ Инц. сваког месеца издваја одређену количину готовине за плаћање дугорочног дуга, који треба да се исплати за две године. Износ готовине који је издвојен по природи је ограничен, јер се убудуће може користити само за отплату дуга, и стога представља ограничену готовину. Када дође време намире зајма, компанија ће користити ограничена средства за отплату дуга.

Компензациони салди

Компензациони салдо је минимални новчани биланс који предузеће мора да води на рачуну који се првенствено води као део уговорног споразума са потенцијалним или тренутним зајмодавцем. Компензациони салдо се обично користи за делимично надокнађивање трошкова банке приликом позајмљивања новца. Обично се израчунава као проценат зајма. На пример, компанија пристаје да задржи 800.000 америчких долара на банковном рачуну у замену за ту банку која продужава кредитну линију од 8 милиона америчких долара. Компензациона стања се често сматрају ограниченим готовинским средствима и морају се пријавити у билансу стања предузећа.