Рачуноводство вс Инжењеринг | ВаллстреетМојо

Кључна разлика између рачуноводства и инжењерства је у томе што је рачуноводство поступак евидентирања, одржавања као и извештавање о финансијским пословима компаније који показује јасан финансијски положај предузећа, док је инжењерство примена науке у дизајнирању машина, зграде и друге предмете.

Једном када студенти заврше средњу школу, увек се збуне око тога коју каријеру да одаберу. Имајући толико опција, пате од анализе-парализе. Био сам веома збуњен око тога шта бих требао да изаберем - инжењеринг или трговина (рачуноводство). Напокон сам се одлучио за инжињеринг за своју матуру и завршио постдипломске студије из финансија :-)

Међутим, увек је боље одступити од свих мишљења и донијети утемељену одлуку о својој каријери. Оно што сада одаберете битно ће утицати на то ко ћете постати у годинама које долазе. У овом чланку расправљам о рачуноводству и инжењерству. Студенти су преплављени могућностима и утицајем који ове каријере имају на друштво и свет уопште. Али, ево питања за вас - Да ли заиста мислите да сте запели са ово двоје и да нисте у могућности да одлучите који бисте требали покупити?

У овом чланку ћемо поделити све о ове две каријере. Прочитајте и упутите позив. Упознаћете изгледе ове две каријере, какво образовање и додатне квалификације су вам потребне, примарне задатке које требате да обавите у ове две каријере, равнотежу пословног и приватног живота које бисте имали ако бисте се одлучили придружити некој од ових каријере, обе надокнаде и коначно предности и недостатке избора ове каријере.

Рачуноводство насупрот инжењерству - Оутлоок


Да бисте били способни за рачуноводство и инжењеринг, морате бити особа која је оријентисана на детаље, воли бројеве и може бити довољно креативна да размишља изван опште концепције теорија. Али то су потпуно различите каријере. У овом одељку разговараћемо о перспективи ове две каријере како бисте могли да видите шта можете очекивати од сваке од њих.

Питајте било ког пословног човека од кога највише зависе? Да, у праву сте - рачуновође! Зашто? Јер знају ствари о порезу, ревизији, клаузулама, законима компанија и, штавише, стручњацима за то како посао функционише. Дакле, стручњаци за посао увек препоручују да барем требате знати основе рачуноводства ако желите да започнете посао. Али ако ћете предузети рачуноводствену каријеру, она не мора бити толико досадна колико се предвиђа. Можете да прођете одговарајући курс, стекнете професионалну квалификацију и тада ће компаније трчати за вама. Ако сте довољно самопоуздани, можете и сами да се бавите рачуноводственом праксом. У том случају, ваше пословање ће напредовати у пореским сезонама, а у другим случајевима морате мало да се бавите маркетингом како бисте своје пословање одржали на високом нивоу.

У случају инжењеринга, све време морате бити на врху игре. Сваке године долазе нови изуми и морате се ажурирати свим информацијама које лебде око вас. Сада је инжењеринг врло широк појам. Постоје многе специјализације у инжењерском домену. Постоје рачунарски инжењери, хемијски инжењери, машински инжењери, грађевински инжењери, софтверски инжењери итд. Али ствар је у томе шта бисте требали изабрати? Ако вас занима моја специјализација, дипломирао сам машинство на ИИТ Делхи.

извор: //мецх.иитд.ац.ин/

Свака од ових специјализација се веома разликује једна од друге и морате знати чиме желите да се бавите. Ако се желите бавити рачунарским инжењерством, требало би да имате склоности ка рачунарима и хардверу и мало софтвера. Ако желите да будете грађевински инжењер, онда вас треба занимати израда мостова, подизање зграда. Размислите о свим опцијама. А онда одлучите да ли је инжењерство ваша шоља чаја или не.

Рачуноводство насупрот инжењерству - образовање


Рачуноводство и инжењеринг захтевају различите врсте диплома и додатне квалификације.

Почнимо са рачуноводством.

Рачуноводство се може назвати општијом дипломом, али ако обратите пажњу на врхунске рачуновође, они нису генерални рачуновође. Они прецизирају, а за то је најбоља квалификација за коју се можете квалификовати Цхартеред Аццоунтанци (ЦА). Ово је други најбољи курс на свету. Дакле, можете замислити колико то заиста може бити. Али знајте да ЦА није за оне са слабим срцем.

Проценат пролазности је 2-3, па можете претпоставити колико је тежак. Пролазе само најбољи. Али када завршите, отвориће вам се читав низ могућности.

Поседовање ЦА степена омогућава вам да започнете и сопствену рачуноводствену праксу. Ако вас више занима јавно рачуноводство, можете да се сетите да се упишете на курс за овлашћеног јавног рачуновођу (ЦПА), који је подједнако добар као и овлашћени рачуновођа. Али фокус овога је више на јавним предузећима. Каже се да ако постанете ЦПА и придружите се јавном предузећу, ваша зарада би била најмање 15% већа од било ког неовлашћеног рачуновође.

Такође можете да се бавите МБА-ом из подручја рачуноводства. МБА у финансијама је такође опција, али ако то радите у финансијама, делови рачуноводства били би много мањи. Размислите о овим опцијама, а затим примите позив. МБА сам стекао на ИИМ Луцкнов са већином својих изборних предмета из области Финансије.

извор: //ввв.иимл.ац.ин/

Инжењерство је техничка диплома. Морате да изаберете који вас инжењерски курс занима, а затим се пријавите за исти. Ако сте заинтересовани за академике, можете се бавити М.Тецх-ом и, на крају, докторатом. такође. Али ако сте више заинтересовани за посао, могућности су безбројне. Каже се да инжењери рачунара зарађују максимум у Сједињеним Државама након завршетка курсева. Дакле, ако сте склони рачунару, можете се одлучити за то. Иначе, хемијски инжењеринг, електронички инжењеринг такође добро плаћају.

Оба ова курса захтевају јаке математичке вештине и морате бити заиста добри у рачунању. Тачност је овде кључна.

Према истраживању које је спровела Цареер Блисс 2012. године, рачуноводство и инжењеринг спадају у 20 најсрећнијих послова у САД-у. Дакле, пре него што изаберете било шта између рачуноводства и инжењеринга, знајте да је задовољство радом загарантовано.

Погледајмо које кључне улоге треба да играте као рачуновођа или инжењер.

Рачуноводство насупрот инжењерству - примарни задаци или улоге


Рачуновођа је увек на ивици свог седишта. Мора да класификује, евидентира и одржава тачност рачуноводствених извештаја. Компанија свакодневно има толико трансакција. Примарни посао рачуновође је да бележи трансакције и направи одговарајући биланс дневника, пробе и књиге, тако да се коначно, на крају године, ове трансакције могу одвијати у билансу стања предузећа, а биланс стања може се збрајати . Дакле, рачуноводству је потребна тачност.

Размисли о овоме. Ако рачуновођа пропусти једну трансакцију и рецимо да је трансакција од неколико хиљада долара, како би онда то утицало на биланс стања предузећа! Чак и ако се рачуноводствени послови називају досадним и рутинским, то је далеко од тога. Да, сигурно постоје неки делови који су монотони, али то не значи да у рачуноводству не постоји узбудљива ствар. Ако се бавите овлашћеним рачуноводством, ваш посао би био узбудљивији јер бисте имали пуно знања и искуства у области опорезивања, управљачке ревизије, управљачког рачуноводства, социјалне ревизије и напредног рачуноводства.

Погледајте најбоље четири велике рачуноводствене фирме.

У случају инжењерства, углавном постоји шест функција које су од примарног значаја. Погледајмо их једног по једног -

  • Истраживање: Ово је једна од основних ствари које треба да урадите да бисте измислили нешто ново. Коришћење различитих техника експериментисања, примена индуктивног резоновања и коришћење математичких концепата у вашем истраживању донело би вам веће користи.
  • Развој: Једном када инжењер истражи и прикупи информације које могу бити корисне, време је да те идеје примените у развоју производа или нове идеје која може помоћи компанији.
  • Дизајн: При дизајнирању производа или било које конструкције попут зграде или моста, инжењер дизајнира сваки део конструкције или производа. Прво се ради на папиру, а затим се гради прототип.
  • Конструкција: Инжењер конструише зграду или конструкцију пратећи дизајн који је израдио он или његов колега.
  • Операција: Инжењери који рукују машинама, опремом брину се о укупном раду ових машина. Он се брине о процедурама и надгледа особље како би утврдио да ли сваки део машине или опреме ради исправно.
  • Функције управљања: Уз бригу о горе наведеним функцијама, инжењер треба да брине и о планирању, организовању, контроли и вођењу. Али није им дато да обављају било какве управљачке функције пре него што стекну неко искуство.

Рачуноводство насупрот инжењерству - Равнотежа пословног и приватног живота


Ако постанете рачуновођа, мораћете да одржавате одличну равнотежу између пословног и приватног живота. Обично ћете имати 40-часовну радну недељу и добићете довољно времена за породицу и уживање у било којем хобију који волите. Ако постанете ЦА, радни притисак ће се повећати, али ипак нећете имати 16 сати дневно сваки дан. Ретко треба да радите 16 сати дневно?

Ако се одлучите за инжењеринг, равнотежа пословног и приватног живота зависиће од тога коју сте специјализацију изабрали. Али радно време није онолико колико бисте видели у случају инвестиционог банкара. Стога, као инжењер, можете одржавати добру равнотежу између приватног и приватног живота.

Много пута инжењери желе да направе каријеру у инвестиционом банкарству. Написао сам детаљни чланак на ову тему - Може ли инжењер добити посао инвестиционог банкарства?

Рачуноводство насупрот инжењерству - компензација


Сада је ово најважнији део за многе, да, накнада за сваку професију.

Почнимо са књиговођом. Средња зарада рачуновође у САД је око 65.940 америчких долара годишње. Најбољих десет процената годишње добије око 115.000 америчких долара, а најниже плаћени око 41.000 америчких долара. Ова плата је за оне који су завршили курс и немају ниједну специјалност. Назовимо их генералним књиговођом. Шта ако се одлучите за овлашћено рачуноводство након што завршите основни курс или заједно са њим? Погледајте плату овлашћеног рачуновође. Овлаштени рачуновођа зарађује негдје између 150.000 и 200.000 америчких долара годишње. Сада видите разлику. Ако можете обављати своје овлаштено књиговодство, могли бисте зарадити много више од главног рачуновође.

У случају инжењеринга, рецимо накнаду једну по једну.

  • А. инжењер рачунара зарађује око 110.650 америчких долара годишње. Топ 10 процената зарађује око 160.610 америчких долара годишње.
  • А. софтверски инжењер зарађује око 106.050 америчких долара годишње. Топ 10 процената зарађује око 154.800 америчких долара годишње.
  • А. хемијски инжењер зарађује око 103.590 америчких долара годишње. Топ 10 процената зарађује око 156.980 америчких долара годишње.
  • Ан Инжењер електротехнике зарађује око 95.780 америчких долара годишње. Топ 10 процената зарађује око 143.200 америчких долара годишње.
  • А. Машински инжењер зарађује око 87.140 америчких долара годишње. Топ 10 процената зарађује око 126.430 америчких долара годишње.

Дакле, можете да схватите да ако се бавите инжењерингом у било којој области, новац уопште није проблем.

Рачуноводство насупрот инжењерству - за и против


Рачуноводство

Прос:

  • Као књиговођа били бисте добро плаћени са само 40 сати рада. Да, током пореских сезона треба да радите и више од тога, али ипак је добра професија којом се бавите, ако размишљате о новцу који пружа.
  • Напредак у рачуноводству је брз. Како сте средиште посла, ваш раст би био много већи него у другим професијама.
  • Као рачуновођа можете прећи на много различитих каријера. Можете радити као ревизор или порески саветник или можете одабрати да се бавите управљачким рачуноводством. Наравно, морате да прођете специјализовани курс да бисте постигли већу вредност, али рачуноводство вам отвара врата.

Против:

  • Да бисте били врхунски рачуновођа, морате да обавите оверу. Убацили смо недостатке јер нису сви спремни за сертификацију. А без сертификата можете постати генерални рачуновођа. Али на тај начин ћете зауставити нове могућности и велике надокнаде.
  • Како је неки део рачуноводства једноличан, понекад вам се може чинити досадним.

Инжењеринг

Прос:

  • Посао је увек занимљив. Увек ћете наћи нове ствари за учење и размишљање.
  • Обично је лако пронаћи посао у инжењерству ако се онесвестите са доброг колеџа и ако барем темељно разумете како ствари функционишу.
  • Из горе наведеног схватате да је једна од најбољих ствари у вези са инжењерством то што ћете бити добро плаћени.
  • Диплома инжењера била би вам корисна ако желите да промените смер финансирања или било који други тежак пут у каријери.

Против:

  • Једна од најгорих ствари у инжењерству је што имате идеје о свим стварима. Али већини инжењера недостаје дубина разумевања у одређеној области коју имају други дипломци науке и трговине.
  • Често требате радити дуго, што може утицати на равнотежу између пословног и приватног живота.

Рачуноводство у односу на инжењерски видео