Формула бруто дохотка - корак по корак израчунавања

Формула бруто дохотка

Бруто приход се користи у односу на појединце и предузећа. За физичка лица израчунава се као укупан приход остварен пре било каквих одбитака и пореза и укључује приход из свих извора, укључујући закупнину, дивиденде, камате итд., Док се за пословно пословање рачуна приход остварен од продаје добара и услуга умањеног за Набавна вредност продате робе.

Формула бруто дохотка (појединац) = Збир прихода из свих извора које је појединац остварио

  • Да бисте извршили прорачун за појединца, користите следеће кораке:
    • Корак 1: Сазнајте све изворе прихода попут плате, дивиденде, станарине итд.
    • Корак 2: Обједините све ове изворе прихода остварене у првом кораку: Бруто приход = Плата + Закуп + Дивиденда + Камата + Сви остали извори прихода

Формула бруто дохотка (пословање) = Укупни приход - трошак продате робе

  • Да бисте га израчунали за предузеће, треба следити следеће кораке:
    • Корак 1: Откријте укупан приход предузећа
    • Корак 2: Откријте цену робе која се продаје за посао
    • Корак 3: Израчунајте помоћу формуле: Бруто приход = Укупни приход - трошак продате робе

Примери

Овде можете преузети овај Екцел образац за бруто доходак - Екцел образац за бруто доходак

Пример # 1

Господин Алберт је запослен у производном концерну. Његова годишња плата је 1.20.000 америчких долара. Нема других прихода. Откријте његов бруто приход месечно.

Решење

Месечно

=120000/12 = 10,000

Пример # 2

Матхевс Смитх је запослен са неколико извора прихода. Ради у фабрици која производи потрошачке производе. Недељно ради 40 сати. Његова сатница износи 10 долара. Претпоставимо да постоје 52 недеље у години. Такође, држи неке акције. Добија годишњи приход од дивиденде од 1000 долара.

Поред тога, годишњи приход укључује кирију од 4.000 америчких долара и камате на штедни рачун од 1.000 америчких долара. У години плаћа порез на доходак од 500 долара. Израчунајте годишњи бруто годишњи приход Матхевс Смитх-а.

Решење

За израчунавање користите доленаведене податке

Укупан приход од зараде

  • = 40 * 10 * 52
  • Укупан приход од зараде = 20.800

Према томе, прорачун је следећи,

= 20,800 + 1,000 + 4,000 + 1,000

Напомена: Бруто приход се добија пре одбитка пореза. Отуда се порез на доходак од 500 УСД не одбија приликом његовог израчунавања.

Пример # 3

Григглес Инц. се бави производњом ципела. Главни финансијски директор компаније копа по финансијским подацима и прибавља одређене податке. Његов бруто приход је 1,00 000 УСД. Такође, сноси следеће трошкове:

Израчунајте бруто приход компаније Григглес Инц. из горњих података.

Решење

Обрачун цене продате робе

  • = 10,000 + 20,000 + 5,000 + 6,000
  • Цена продате робе = 41.000

Према томе, прорачун је следећи,

  • = $1,00,000 – 41,000 = 59,000.

Формула бруто дохотка у Екцелу (са Екцел предлошком)

Фортуне Инц. се бави производњом чоколаде. Даће вам следеће информације: Израчунајте бруто приход из горњих детаља.

Решење

Корак 1

Зброј свих трошкова који се односе на трошкове продате робе. У ћелију Б8 убаците формулу = СУМ (Б4: Б7).

Корак 2

Притисните Ентер да бисте добили резултат

3. корак

У ћелију Б9 убаците формулу = Б3-Б8.

4. корак

Притисните Ентер да бисте добили резултат

Релевантност и употреба

Бруто приход појединца може се сазнати из финансијске евиденције коју он води. То се такође може сазнати из пореских пријава које је појединац поднео. Кредитори га користе да би утврдили да ли се особа квалификује за кредит или не. Генерално, када бруто приход пређе одређени износ, зајам се одобрава. Генерално, зајмодавци ће санкционисати износ зајма само до одређеног дела овог прихода.

Бруто приход предузећа може се сазнати из финансијских извештаја организације. Приликом израчунавања треба водити рачуна да се од бруто прихода смање само ставке које се односе на трошкове продате робе. Важно је напоменути да се сви трошкови не одбијају приликом израчунавања бруто прихода.

Треба утврдити разлику између бруто и нето прихода предузећа. Ако је разлика врло велика, то значи да организација сноси значајне индиректне трошкове. У таквом случају, требало би да предузме корективне мере како би смањио ове трошкове. У ту сврху би помогао контролни систем. Систем контроле укључује буџетирање трошкова, а затим утврђивање разлога за разлике између буџетских и стварних трошкова. Затим треба предузети корективне мере како би се осигурало да се трошкови контролишу у будућности.

Генерално, бруто приход се израчунава као проценат његовог прихода. Позната је под називом „бруто маржа.“ Бруто маржа је један од показатеља профитабилности предузећа.