Изнад црте вс испод црте | Топ 5 најбољих разлика (Инфограпхицс)

Кључна разлика између горње и испод црте је та што Изнад црте представљају ставке које су приказане изнад вредности бруто добити предузећа у билансу успеха током посматраног периода, док Испод црте представљају ставке које су приказане испод вредности бруто добити предузећа у његовом билансу успеха током посматраног периода.

Изнад црте насупрот линије испод разлике

Изнад црте против испод црте - „Изнад црте“ се односе на приходе и трошкове које компанија има због нормалног пословања. То је такође бруто маржа коју предузеће зарађује. Док су испод црте оперативни трошкови, камате и порези.

У овом чланку ћемо погледати главне разлике између Изнад црте и Испод црте.

Шта је изнад црте?

  • То се односи на трошкове изнад линије која раздваја оперативни приход од осталих трошкова. Такође се односи на трошкове изнад црте која раздваја бруто добит од осталих оперативних трошкова.
  • Трошкови ЦОГС-а су плаће за рад, трошкови производње, трошкови сировина и сви трошкови осим камата, пореза и оперативних трошкова.
  • Компаније које се баве услужном индустријом и комуналним предузећима сматрају трошкове изнад линије прихода као трошкове изнад линије. То можемо назвати трошком пре оперативних трошкова насталих током производње.
  • Све изнад линије оперативног прихода је АТЛ трошак. ЦОГС или еквивалентне рачуне одузимамо од продаје коју је компанија извршила за израчунавање добити.

Шта је испод црте?

  • Испод црте не утиче на рачун добити и губитка компаније; стога говори о стварном стварном финансијском здрављу компаније без вештачког надувавања.
  • Испод линије у рачуноводственом смислу описују се ставке које нису дивиденда коју је компанија исплатила или примила и задржани профит компаније. Описује ставке попут оперативних трошкова, камата и пореза.

Изнад црте насупрот црте Инфографика

Овде вам пружамо првих 5 разлика између Изнад црте и Испод црте.

Изнад црте насупрот црте - кључне разлике

Критичне разлике између Изнад црте и Испод црте су следеће -

  • Изнад црте (АТЛ) на рачуну добити и губитка налази се добитак или приход одвојен од осталих трошкова. Они су продајни ЦОГС трошкови продаје и трошкови услуга (ЦОС). Док је испод линије у рачуноводству изванредан приход или трошкови које компанија сноси. Међутим, ови приходи или расходи се не понављају, нити утичу на приход или профит предузећа.
  • АТЛ трошкови ЦОГС-а су наднице за рад, трошкови производње и трошкови сировина, док БТЛ представљају оперативни трошкови, камате и порези.
  • Односи се на приходе и трошкове који се односе на нормално пословање предузећа. Док је испод рачуноводственог црта изванредан приход или трошкови које компанија сноси. Ипак, ови приходи или расходи се не понављају, нити утичу на приход или профит компаније.
  • Односи се на бруто маржу коју је предузеће остварило. Супротно томе, ставка испод бруто добити је испод редних ставки која укључује остале оперативне трошкове попут пореза, камата, оперативних трошкова и осталих ванредних трошкова.

Изнад црте насупрот црте Разлика између главе и главе

Погледајмо сада међусобну разлику између Изнад црте и Испод црте.

ОсноваИзнад линијеИспод линије
ДефиницијаАТЛ у билансу успеха је место где се добит или приход одвајају од осталих трошкова. Они су продајни трошкови продате робе (ЦОГС), трошкови продаје и трошкови услуга (ЦОС).БТЛ у рачуноводству је изванредан приход или расход који компанија сноси. Овај приход или расход се не понавља, нити утиче на приход или добит предузећа.
Врсте трошковаТрошкови ЦОГС-а су наднице за рад, трошкови производње и трошкови сировина.БТЛ су оперативни трошкови, камате и порези.
Приходи и расходиОдноси се на приходе и трошкове који се односе на нормално пословање предузећа. БТЛ у рачуноводству је изванредан приход или расход који компанија сноси, али се ти приходи или расходи не понављају, нити утичу на приходе или добит предузећа.
ФреквенцијаАТЛ је трошак који се понавља.БТЛ је трошак који се не понавља.
Такође, погледајтеОдноси се на маржу коју је предузеће стекло.БТЛ ставке које укључују остале оперативне трошкове попут пореза, камата, оперативних трошкова и осталих ванредних трошкова.

Завршна мисао

Изнад црте и испод црте налази се жаргон који користимо за управљање ресурсима који су на располагању у компанији за постизање вишка резултата. АТЛ у билансу успеха је добитак или приход одвојен од осталих трошкова. Они су продајни трошкови продате робе (ЦОГС), трошкови продаје и трошкови услуга (ЦОС). Док је испод црте у рачуноводству изванредни приход или трошкови које је компанија претрпела. Међутим, ови приходи или расходи се не понављају, нити утичу на приход или добит предузећа. Изнад црте говори о приходима и трошковима који су повезани са нормалним пословањем предузећа. Овде израчунавамо добит одузимајући трошкове од прихода. Ако приход премашује трошкове, то значи да је компанија књижила добит. Док ако трошак премашује приход значи да је компанија књижила губитак током обрачунског периода.