Референце ћелија у програму Екцел | 3 врсте објашњене на примеру

Шта подразумевате под референцом на ћелију у програму Екцел?

Референца на ћелију у Екцелу је слично позивању на друге ћелије у ћелији да користе њене вредности или његова својства, једноставним речима ако имамо податке у некој случајној ћелији А2 и желимо да користимо ту вредност ћелије А2 у ћелији А1, једноставно можемо користити = А2 у ћелија А1 и ово ће копирати вредност А2 у А1, то се назива референца на ћелију у екцелу.

Објашњено

  • Екцел радни лист састоји се од ћелија, а свака ћелија има референцу ћелије
  • Референца на ћелију садржи једно или више слова или абецеду праћених бројем где слово или абецеда означава колону, а број представља ред
  • Свака ћелија може бити лоцирана или идентификована референцом или адресом ћелије, нпр. Б5
  • Свака ћелија у Екцел радном листу има јединствену адресу. Адреса сваке ћелије је дефинисана њеним положајем на мрежи. г. На доле поменутом снимку екрана, адреса „Б5“ односи се на ћелију у петом реду колоне Б

Чак и ако адресу ћелије унесете директно у мрежу или прозор прозора, а она ће ићи на то место ћелије у радном листу. Референце ћелија могу се односити на једну ћелију или на распон ћелија или чак на читаве редове и колоне

Када се референца на ћелију односи на више ћелија, она се назива „опсег“. На пример. А1: А8 означава првих 8 ћелија у колони А. Између се користи дебело црево

Врсте референци на ћелије у програму Екцел

  1. Релативне референце на ћелије: Не садржи знаке за долар у реду или колони, нпр. А2. Тип релативне референце на ћелију у Екцелу се мења када се формула копира или превуче у другу ћелију. У програму Екцел референцирање ћелија је подразумевано релативно, најчешће се користи референца на ћелију у формули.
  2. Апсолутне референце ћелија: Апсолутна референца на ћелију садржи знакове долара прикачене уз свако слово или број у референци, нпр. $ Б $ 4, Овде ако поменемо знак долара пре идентификатора колоне и реда, то прави апсолутно или закључава и колону и ред, тј. Где референца на ћелију остаје константна, чак и ако је копирана или превучена у другу ћелију.
  3. Мешовите референце ћелија у Екцелу: Садржи знакове долара прикачене на слово или број у референци. На пример. $ Б2 или Б $ 4. То је комбинација релативне и апсолутне референце.

Сада ћемо детаљно разговарати о свакој референци на ћелију -

Овде можете да преузмете овај Екцел предложак референтне ћелије - Екцел предложак референтне ћелије

# 1 Како се користи релативна референца на ћелију?

У доле наведеној табели продаје фармацеутских производа садржи лекове у колони Ц (Ц10: Ц16), количину која се продаје у колони Д (Д10: Д16) и укупну вредност продаје у колони Ф које морам да сазнам.

Да бих израчунао укупну продају за сваку ставку, треба да помножим цену сваке ставке са количином тога

Провјеримо прву ставку. За прву ставку формула у ћелији Ф10 би била множење у екцелу - Д10 * Е10.

Враћа укупну вредност продаје.

Сада, уместо да уносите формулу за све ћелије једну по једну, можете применити формулу на цео опсег. Да бисте копирали формулу у колону, кликните унутар ћелије Ф10 и видећете ћелију одабрану, а затим изаберите ћелије до Ф16. Дакле, тај опсег колона ће бити изабран. затим кликните цтрл + д, тако да се формула примењује на читав опсег.

Овде, када копирате или преместите формулу са релативном референцом ћелије у други ред, аутоматски ће се референце на редове променити (слично и за колоне)

Овде можете да посматрате или приметите, референца на ћелију се аутоматски прилагођава одговарајућем реду

Да бисте проверили релативну референцу, изаберите било коју ћелију вредности Укупна продаја у колони Ф и можете да видите формулу на траци са формулама. На пример. У ћелији Ф14 можете приметити да се формула променила из Д10 * Е10 у Д14 * Е14.

# 2 Како се користи апсолутна референца на ћелију?

У доленаведеној табели фармацеутских производа садржи медицинске производе у колони Х (Х6: Х12) и стару цену у колони И (И6: И12) и нову цену у колони Ј коју морам да сазнам уз помоћ Абсолуте Целл Референца.

Повећање стопе за сваки производ је 5% на снази од јануара 2019. године и наведено је у ћелији „К3“.

Да бих израчунао нову цену за сваку ставку, морам да помножим стару цену сваке ставке са процентуалним повећањем цене (5%) и додам јој стару цену.

Провјеримо прву ставку. За прву ставку би формула у ћелији Ј6 била =И6 * $ К $ 3 + И6, где враћа нову цену

Овде је процентуално повећање стопе за сваки производ 5%, што је уобичајени фактор. Због тога морамо додати симбол долара испред броја реда и колоне за ћелију „К3“, како би била апсолутна референца, тј. $ К $ 3, може се додати кликом на функцију + тастер ф4 једном.

Овде знак долара за ћелију „К3“ фиксира референцу на дату ћелију, где остаје непромењена без обзира када копирате или примените формулу на друге ћелије.

Овде је $ К $ 3 апсолутна референца ћелије, док је „И6“ релативна референца ћелије, она се мења када се примените на следећу ћелију

Сада, уместо да уносите формулу за све ћелије једну по једну, можете применити формулу на цео опсег. Да бисте копирали формулу у колону, кликните унутар ћелије Ј6 и видећете ћелију одабрану, а затим изаберите ћелије до Ј12. Дакле, тај опсег колона ће бити изабран. затим кликните цтрл + д, тако да се формула примењује на цео опсег.

# 3 Како се користи референца мешовитих ћелија?

У доле наведеној табели. Имам вредности у сваком реду (Д22, Д23 и Д24) и колонама (Е21, Ф21 и Г21), овде морам да помножим сваку колону са сваким редом уз помоћ Мешовите референце ћелија.

Овде се могу користити две врсте референци мешовитих ћелија да би се добио жељени излаз

Применимо две врсте доле поменуте мешовите референце у ћелији „Е22“.

Формула би била = $ Д22 * Е $ 21

# 1 - $ Д22: Апсолутна колона и Релативни ред

Овде знак долара пре колоне Д означава, може се променити само број реда, док је слово колоне Д фиксно, не мења се.

када копирате формулу на десну страну, референца се неће променити јер је закључана, али када је копирате, број реда ће се променити, јер није закључана

# 2 - 21 УСД: Апсолутни ред и релативни ступац

Овде знак долара непосредно пре броја реда означава да се може променити само слово Е колоне, док је број реда фиксиран и не мења се.

када копирате формулу надоле, број реда се неће променити, јер је закључан, али Када копирате формулу на десну страну, абецеда колоне ће се променити, јер није закључана

Сада, уместо да уносите формулу за све ћелије једну по једну, можете применити формулу на цео опсег. Кликните унутар ћелије Е22 и видећете ћелију одабрану, а затим изаберите ћелије до Г24. Тако да ће бити изабран читав асортиман. Прво притисните тастер Цтрл + д, а касније Цтрл + р.

Ствари које треба запамтити

  • Референца на ћелију је кључни елемент формуле или истиче функције.
  • Референце ћелија користе се у екцел функцијама, формулама, графиконима и разним другим екцел наредбама.
  • Мешовите референце закључавају било једно, тј. Може бити ред или колона, али не обоје.