Прорачун продаје (дефиниција, примери) | Шта је буџет продаје?

Дефиниција буџета продаје

Буџет за продају је припремљен да предвиди количину коју ентитет очекује да прода и износ прихода који може да се генерише од продаје. Од такве очекиване количине у будућем периоду, која се заснива на процени менаџмента у вези са конкуренцијом на тржишту, економским условима, производним капацитетима, тренутним захтевима тржишта потрошача и прошлим трендовима;

Компоненте

# 1 - Количина продаје

С обзиром на потражњу за производом у прошлом тренду, управа би требало да предвиди количину коју очекује да ће продати потрошачима у наредном периоду. Може се припремити за месец, квартал или годину према жељи и захтевима управе.

# 2 - Приход од продаје у доларима

Друга ствар коју би менаџмент требало да узме у обзир је износ прихода од продаје (у доларима) за који менаџмент мисли да зарађује од очекиване количине продаје.

# 3 - Расходи

Трошкови се такође сматрају битним делом овог буџета. Процењени трошкови варирају у зависности од природе посла, а трошкови могу укључивати очекиване трошкове сировина, трошкове рада, трошкове зарада, трошкове продаје и друге трошкове за које руководство очекује да ће их ускоро имати.

# 4 - Збирка готовине

Процена наплате готовине такође је део овог буџета, јер у послу постоји друга врста купаца код којих неки плаћају готовином, док други бирају могућност куповине кредита. Дакле, управа би требало да процени користећи претходни тренд опоравка, износ за који се очекује да ће бити надокнађен у наредном периоду.

Пример буџета продаје

АБЦ лтд планира производњу боца у следећој години која се завршава у децембру 2020. Предвиђала је продају од 5.000 УСД у 1. кварталу, 6.000 УСД у 2. кварталу, 7.000 УСД у 3. кварталу и 8.000 УСД у 4. кварталу, где је продаја Менаџер компаније процењује да је цена за прва два квартала 6 долара, а за четврти квартал 3, а за четврти квартал 7.

Такође, попуст на продају и проценат додатака биће 2% бруто продаје за сва тромесечја.

Припремите продајни буџет компаније за годину која се завршава 2020. год.

Решење:

Следи буџет продаје компаније АБЦ доо за годину која се завршила 31. децембра 2020. године

Стога горњи пример приказује продају коју је компанија предвидела за разматрану годину у обе јединице, као и вредност уз помоћ информација доступних као улазни подаци из различитих извора.

Предности

  1. Делује као водич за организацију јер пружа циљ који руководство очекује да постигне у наредном периоду, а постављени циљеви мотивишу запослене да напорно раде на постизању прописаних циљева.
  2. Уз буџетску цифру, запослени унапред добро знају ограничење расхода које би могли да изврше на одређеним активностима у унапред одређеном периоду, задржавајући тако контролу над пословним трошковима и постижући жељене резултате које је управа поставила за пословање .
  3. Сматра се да је мерило за мерење учинка и напретка у пословној продаји, оцењујући тиме подручја у којима је предузећу потребан раст и побољшање ради повећања потенцијала за зараду.
  4. Помаже у паметној расподели пословних ресурса у различите робе и услуге и на продајне територије, тако да се средства користе на оптималном нивоу за постизање циља организације.

Мане

  1. Припрема буџета за продају је дуготрајан процес који захтева много времена и напора у управљању
  2. Заснован је у потпуности на процени и проценама менаџмента, тако да корисна и тачна прогноза продаје и расхода у данашњем сценарију и овом конкурентном и понекад непредвидивом тржишту углавном није могућа.
  3. Различите особе имају различита мишљења, па не морају сви запослени у организацији бити спремни да прихвате буџет који је припремило руководство највишег нивоа.
  4. За новоосновану компанију тешко је припремити буџет продаје, јер прошли нивои продаје и трендови нису доступни, што је суштинска основа за припрему буџета.

Важне тачке

  • Посао који постоји дугих година и има претходне историјске податке може ефикасно и тачно припремити буџет продаје у поређењу са пословањем који је нов јер могу припремити буџет само користећи стратегије предвиђања продаје, а не пратећи прошли тренд.
  • Припрема буџета за продају у малом предузећу је гломазнија јер имају мање ресурса на располагању за своје пословање и могу доживети веће флуктуације на тржишту у поређењу са великим предузећима.

Закључак

Продајни буџет предвиђа продају и трошкове предузећа, дајући им циљеве запосленима у предузећу да постигну жељени резултат уз минималне трошкове, а обично га припремају све организације, мале или велике, нове или старе. Различите организације усвајају различите стратегије и политике за припрему буџета за продају, у зависности од природе њиховог пословања и индустрије. Ипак, прошли подаци о продаји су пресудна основа која се користи за припрему, поред општих економских услова, истраживања тржишта, политичког сценарија и конкуренције на тржишту итд.