Политички ризик (дефиниција, примери) | Топ 2 врсте политичког ризика

Дефиниција политичког ризика

Политички ризик указује да започињање ризика настаје услед промене у управљачком телу неке земље и стога представља ризик за инвеститоре који улажу у финансијске инструменте као што су дужнички фондови, узајамни фондови, акцијски капитал итд. итд., повезани са политиком земље могу настати услед промене политичког сценарија што би даље могло резултирати променом прописа у држави.

Политички ризик се такође може означити као геополитички ризик који настаје услед сукоба између две земље и као резултат тога може доћи до сметњи у пословању и коначно смањити ниво поверења инвеститора.

Врсте политичких ризика

Политичка неизвесност произлази из тржишта земље. Тржиште привреде окружено је неколико предузећа.

Промена владе доводи до промене прописа и промена пословних сценарија. На пример, свака промена стопе пореза на добит од стране владајуће владе може променити добит предузећа. Постоје и одређени правни аспекти који могу довести у питање начин пословања и смањити профитабилност и повећати ризике за инвеститоре.

Овај ризик може настати на било ком нивоу као што су национални ниво, савезни ниво, државни ниво итд. Дакле, на основу сценарија политички ризици се могу поделити у две врсте као што су макро ризици и микро ризици.

  • Тхе макро ризик је повезан са мултинационалним компанијама које послују у земљи и негативним ефектима са којима се суочавају те компаније.
  • Док микро ризици произилазе из унутрашњих сукоба попут корупције, сиромаштва, негативних манипулација итд.

Како идентификовати?

Не постоје конкретне мере у којима би се могли идентификовати такви ризици.

  • Да бисмо били конкретни, морамо бити веома пажљиви према постојећем политичком сценарију земље и тражити промену у квалитативним аспектима економије.
  • Потребно је пратити промене и истовремено утицати на предузећа.
  • Промена економског сценарија зависи од прописа државе, док је став постојеће владе тешко предвидети. Дакле, да би се разумео политички ризик, треба применити квалитативне технике. Одређени прописи попут повећања индивидуалног пореза или пореза на добит могу довести до инфлације или стагфлације.
  • Током грађанског рата између две земље могу настати одређени ризици повезани са макро нивоом који могу резултирати затварањем границе од стране тих земаља. Дакле, ратна ситуација може утицати на пословне сценарије, као и на инвестиције.
  • Што се тиче микро сценарија, строги прописи заједно са променама у правним системима могу променити профитабилност компанија. С друге стране, подстицаји који се нуде слабим секторима могу резултирати јачањем одређеног сектора. Горе наведена акција може створити конкуренцију међу инвеститорима.

Примери политичких ризика

Пример # 1

Након што је Доналд Трамп на власти у САД током 2015. године, дошло је до неколико промена у трговинским политикама. Дошло је до наметања увозних дажбина првенствено на кинеску робу, што је проузроковало ситуацију у трговинском рату, узрокујући успоравање пословања кинеских компанија, додатно повећавајући притисак на кинеске инвеститоре. Трампова влада је даље наметнула строге прописе УСФДА-и, која је управљачко тело фармацеутског сектора. Дакле, оваква промена сценарија резултира макро ризицима за инвеститоре.

Пример # 2

Улазак имиграната из азијских земаља у неколико делова Европе узрокује неравнотежу у социјално-економској структури континента. Тако може доћи до пораста незапослености локалне радне снаге због доступности јефтине радне снаге из других земаља. Дакле, горња ситуација може са пословног становишта проузроковати позитиву, док локалном грађанину земље може створити проблеме.

Како управљати политичким ризиком?

Једно од примарних решења за суочавање са политичким ризиком је преузимање осигурања од политичког ризика, које би могло помоћи у надокнађивању пословног губитка ако се догоди у било којој политичкој дилеми.

  • Друга школа мишљења сугерише да треба осигурати и кључно особље предузећа заједно са самим предузећем.
  • Посао треба да има клаузулу која треба да буде довољно флексибилна за борбу против надолазећих политичких ризика.
  • Треба да постоји план Б спреман за посао који би могао надокнадити џеп инвеститора ако примарни план закаже.
  • Предузеће мора врло пажљиво управљати новчаним циклусом, тачније циклусом обртног капитала, јер, у случају било каквих проблема са пословањем, Управа мора извући посао из превирања.
  • Стога се предузећу предлаже да држи готовину ради бољих пословних изгледа.

Мерење политичких ризика

Промене којима је сведочило пословање услед промене политичког сценарија приказују стварне услове промене у стварном смислу. Свака управа предузећа има своје буџетске цифре и процене свог сценарија новчаног тока.

Стога, износ одступања у пословном искуству треба евидентирати као промену профитабилности због горе поменутих политичких ризика. Такав ризик се може измерити упоређивањем стварног и предвиђеног износа.

Осигурање од политичког ризика

Постоји неколико мултинационалних компанија које нуде осигурање од политичког ризика у зависности од тренутне политичке ситуације у земљи. Ризици укључују третмане попут сиромаштва, тероризма, драстичних промена у економији итд. Премија осигурања зависи од тренутног националног сценарија праћеног социо-економским сценаријем земље.

Међутим, у многим случајевима компанија не гарантује горе поменуту надокнаду у случају губитка. У овим случајевима, услови и услови су се требали подударати.

Закључак

У многим случајевима мултинационалне компаније теже избегавању било каквих политичких сметњи. У неколико случајева пословне куће имају посебне бенефиције од владе државе, а разлог томе је што постојећа влада жели да мотивише корпорације како би побољшала ситуацију у земљи стварањем радних места за младе и искорењивањем сиромаштва и незапослености .