Да ли су залихе тренутна имовина? |. | Потпуно објашњење са примерима

Да ли су залихе тренутна имовина?

Залихе су средства која се држе на продаји у уобичајеном рутинском пословању, стога се сматра да су залихе текућа имовина јер је намера предузећа да обради и прода залихе у року од дванаест месеци од датума извештавања или тачније у наредном обрачунска година.

Инвентар је роба која се користи за производњу готових предмета и делује као тампон између производње робе и робе коју Компанија мора да прода да би испунила поруџбине. С обзиром на то да се залихе користе за производњу робе која Друштву доноси приход, класификована је као средство.

Да ли је залиха текућа или дугорочна имовина?

  • Текућа имовина је имовина која се може претворити у готовину или готовинске еквиваленте у кратком периоду, који се обично узима као година. Супротно томе, дуготрајна имовина је имовина којој треба више од једне године да се претвори у готовину.
  • Сматра се да се залихе распродају у року од једне године. Међутим, много тога зависи од пословних прилика, услова на тржишту; међутим, сматра се да ће залихе у билансу стања Предузећа бити распродате за мање од 1 године и стога евидентиране као текућа имовина.

Пример залиха обртних средстава

Као што се може видети на доњој снимци из консолидованог биланса стања компаније Аппле Инц., инвентар се евидентира као текућа имовина.

Извор: Аппле СЕЦ поднесци

  • Из свих могућих разлога сматра се да се залихе продају у року од 1 године. Стога се евидентирају као обртна средства. Међутим, понекад Компанија не добије очекиване поруџбине, па стога није могла да користи инвентар. Такав неискоришћени инвентар може постати обавеза компаније, јер ће с њим настати трошкови складиштења и други повезани трошкови да би се одржао инвентар корисним.
  • Неке залихе, на пример пољопривредни ресурси, имају рок трајања. Након одређеног времена, инвентар застарева и застарева и не може се користити за даљу производњу. Такав рок трајања обично је краћи од једне године, па се стога мора евидентирати као текућа имовина. Предузеће ће морати да одбаци такав инвентар ако се не користи у року употребе, правећи тиме губитке. Због тога Компанија не може одржавати масиван инвентар због трошкова складиштења и рока трајања.
  • Компаније морају одржавати одговарајуће залихе како не би ометале њихово пословање. Ако Компанија држи мање залиха него што је потребно, може изгубити на пословним приликама. Компанија неће бити у стању да на време изврши наруџбине и тиме губи приход и репутацију.
  • Компаније много улажу да би одржале добар систем управљања залихама. Они осигуравају да имају довољно залиха у продавницама како не би ометали њихово пословање, као и да се користе тако да их не коштају складиштења или расипања.

Значај

  • За производњу робе користи се залиха. Залихе сировина које се користе у производњи такође представљају залихе без којих Компанија не може да производи своју робу.
  • Текућа имовина на билансу стања Друштва евидентира износ таквог залиха на располагању код Предузећа. Они такође укључују готову робу доступну у компанији, која још није продата.
  • Најважнији финансијски однос који се односи на залихе је коефицијент обрта залиха, који мери ефикасност управљања залихама Компаније.
  • Израчунава се као продаја / залиха и пружа увид у то колико пута компанија продаје свој инвентар.
  • Дани до промета залиха је још један кључни финансијски однос који прате инвеститори и аналитичари, а који се израчунава као 365 / промет залиха и означава број дана којима је Компанија требало да замени свој инвентар продајом.

Закључак

Залихе су добра или сировине доступне у предузећу, које се користе за производњу финалне робе. С обзиром да се користи у производњи имовине коју продаје Компанија, која је примарни извор оперативног прихода, она се сматрају имовином Компаније. Сматра се да се залихе продају за мање од 1 године и стога се евидентирају као текућа имовина. Верује се да Компаније правилно управљају својим залихама тако да је прениско да се његово пословање прекида и да не држе превисоке залихе тако да настану трошкови складиштења или губици услед оштећења и расипања.