Диференцијални трошак (дефиниција, пример) | Како израчунати?

Дефиниција диференцијалних трошкова

Диференцијални трошак је техника доношења одлука у којој се трошак између различитих алтернатива упоређује и супротставља у сврху избора између најконкурентније алтернативе. Корисно је када желите да разумете а) да ли треба даље обрађивати производ или не; б) да ли прихватити додатну поруџбину по нижој постојећој цени или не

Разликује се од граничних трошкова у смислу да гранични трошак укључује рад, директне трошкове и променљиве опште трошкове, док диференцијални трошкови укључују и фиксне и променљиве трошкове.

Примери диференцијалних трошкова

Следе примери за боље разумевање овог концепта.

Овај образац Екцел-а са диференцијалном ценом можете преузети овде - Екцел образац са диференцијалном ценом

Пример # 1

АБЦ Лтд је компанија која производи кутије за картице. Месечни статистички подаци о трошковима компаније АБЦ Лимитед су следећи:

  • Израђене и продате јединице: 800 јединица месечно
  • Максимални производни и продајни капацитет: 1200 јединица месечно
  • Продајна цена: 30 долара

Двострука разлика трошкова дата је у наставку:

Имају алтернативу повећању производње до 900 смањењем продајне цене на 28.

Молимо вас да процените изводљивост опције.

Решење

Опција 1: Садашња ситуација: продајна цена 30

 

 Дакле, тренутно ентитет зарађује профит од 5600 УСД месечно.

Опција 2: Алтернатива за повећање производње

На основу две опције, цена обе опције може се проценити као што је дато у наставку:

Из горње анализе можемо приметити да ће са променом алтернативе, ентитет морати да сноси додатне трошкове од 1000 УСД. Стога повећање производње није препоручљиво. 

Пример # 2

Настављајући горњи пример, АБЦ Лтд има прилику за једнократну специјалну поруџбину да прода 100 јединица по 25 долара. Да ли треба да прихвате посебну наредбу?

Решење

Опција 1: Садашња ситуација

2. опција: Прихватање једнократне поруџбине

Диференцијална анализа обе опције дата је у наставку:

Дакле, можемо приметити да постоји пораст добити након прихватања налога. Дакле, АБЦ лтд треба да прихвати поруџбину и да повећа свој профит.

Употреба анализе диференцијалних трошкова

  • Добивање цена производа: Која може бити оптимална котирана цена кроз коју се тежи може се освојити.
  • Прихватање или одбијање посебних налога: Било да се вежба у било ком додатном одређеном редоследу који долази у послу или не.
  • Додавање или уклањање производа, сегмената или купаца: Да ли да наставимо или да се диверзификујемо из било ког одређеног пословног сегмента или не.
  • Прерада или продаја заједничких производа: Да ли копродуцирати или заједно продавати производе или их заједнички пласирати;
  • Одлучујемо да ли ћемо производити производе или их купити: Било да се производи производ или да се искористи производни погон других.

Рачуноводствени третман диференцијалних трошкова

Различити трошкови могу бити у природи фиксних трошкова, променљивих трошкова или полу променљивих трошкова. Корисници повећавају трошкове за процену опција за доношење стратешких одлука које могу позитивно утицати на компанију. Дакле, за овај трошак није потребан књиговодствени унос, јер се не предузимају стварне трансакције, и ово је једина оцена алтернатива. Такође, тренутно не постоје рачуноводствени стандарди који могу водити третману различитих трошкова

Закључак

Дакле, диференцијални трошкови укључују фиксне и полу-променљиве трошкове. То је разлика између укупних трошкова две алтернативе. Стога се анализа фокусира на новчане токове, без обзира да ли се побољшава или не. Сви променљиви трошкови нису део диференцијалних трошкова и они се морају узети у обзир само од случаја до случаја.