Непредвиђена средства (значење, примери) | Како водити рачун?

Шта је непредвиђена имовина?

Непредвиђена имовина је могућа имовина компаније која може настати у будућности на основу дешавања или непредвиђања било ког непредвиђеног догађаја који је ван контроле предузећа и биће евидентирана у билансу стања само ако постане сигурно да економска корист ће тећи у компанију.

Једноставним речима, потенцијално средство је потенцијална економска корист која може настати предузећу или предузећу на основу појаве неизвесних будућих догађаја. Предузеће нема никакву контролу над појавом таквих будућих догађаја.

  • Могући је добитак за предузеће чија појава зависи од неизвесног будућег догађаја.
  • Износ економских користи је неизвестан.
  • Ова имовина се не признаје и не објављује у финансијским извештајима, за разлику од потенцијалне обавезе која се у финансијским извештајима обелодањује путем белешки уз рачун.
  • Генерално је обелодањено у изјави директора.
  • Када постоји сигурност у реализацији такве имовине, она више не остаје потенцијалном имовином и постаје стварно средство које се препознаје и представља у билансу стања.

На сличне начине, потенцијална одговорност је потенцијална обавеза која може настати предузећу на основу појаве неизвесних будућих догађаја који нису под контролом предузећа / предузећа. Потенцијална одговорност се извештава у годишњем извештају компаније путем белешки уз рачуне или одређених одељака посвећених потенцијалној пасиви. Међутим, контингентна имовина није део годишњег извештаја компаније уколико то не постане извесно.

Пример потенцијалне имовине

Пример # 1

Програмер за путеве и аутопутеве прекорачио је парницу против путева и управе за аутопутеве

Програмер за путеве и аутопутеве („програмер“) који испуњава парницу због прекорачења трошкова против Агенције за путеве и аутопутеве („надлежни орган“) за надокнаду прекорачења трошкова насталих од стране програмера због кашњења у предаји земљишта од стране надлежног органа програмеру за изградњу пројекат;

Према уговору између програмера и власти, надлежни орган је требало да изврши откуп земљишта за пројекат и предаће га програмеру у одређеном року. Будући да Надлежно тело није могло предати потребно земљиште програмеру за развој пројекта у складу са распоредима у уговору што доводи до повећања укупних трошкова пројекта, програмер подноси тужбу против власти ради надокнаде додатних трошкова насталих од стране програмера.

Испод је табела за демонстрацијске сврхе-

Белешка - Ово се заснива на претпоставци да је целокупно прекорачење трошкова било због кашњења у предаји земљишта Програмеру од стране Надлежне власти.

У горњој демонстрацији, програмер је поднео парницу против Ауторитета ради повраћаја 50 милиона долара, што је додатни трошак настао због кашњења од стране Ауторитета. Према томе, контингентна имовина, у овом случају, износи 50 милиона долара. Ова имовина неће бити призната у ревидираном извештају програмера, осим ако надлежни орган не постоји поузданост за надокнаду износа прекорачених трошкова.

Једном када релевантни орган додели програмеру ову парницу, она ће постати имовина која ће бити препозната у билансу стања програмера.

Пример # 2

Могућност добитка од тужбе против компаније због кршења патената

извор: монеи.цнн.цом

Други пример је могућност добитка предузећа од тужбе за кршење патента против другог предузећа. Историјски поступци за повреду патената су прилично чести у неким индустријама, попут фармације, технологије, итд. У овом случају, тужба за кршење патента од стране предузећа је непредвиђена имовина за предузеће. Међутим, то је непредвиђена одговорност Компаније по пријему краја тужбе / одговора на тужбу.

Рачуноводствени третман потенцијалне имовине (МСФИ)

Рачуноводствени третман потенцијалне имовине, потенцијалних обавеза и резервисања регулисан је Међународним рачуноводственим стандардом 37 (МРС 37), који је део МСФИ који је усвојио Одбор за међународне рачуноводствене стандарде.

Према МРС 37, потенцијална средства се не признају, али се обелодањују када је већа вероватноћа да ће доћи до прилива накнада. Међутим, када је прилив примања практично сигуран, неко средство се признаје у извештају о финансијском положају, јер се то средство више не сматра потенцијалним.

Вероватноћа појавеРачуноводство потенцијалних средстава
Практично извесноОбезбедити
ВероватноОбезбедити
МогућеПотреба за откривањем у белешкама
ДаљинскиНије потребно обелодањивање