Порез на промет (дефиниција, примери) | Како израчунати порез на промет?

Шта је порез на промет?

Порез на промет може се једноставно дефинисати као порез који влада обрачунава на потрошњу разних добара и услуга. Такође се може дефинисати као проценат додат производа и услуга од којих држава зарађује и штити компанију. У Сједињеним Америчким Државама постоји 38 различитих држава које имају различите проценте пореза повезаних с тим - од Аљаске (1,76%) до Тенесија (9,45%).

У САД су предузећа одговорна за праћење наплате таквог пореза од купаца, а затим га дозначују или подносе натраг влади

Врсте и компоненте пореза на промет

# 1 - Малопродајна трансакција

То је најчешћи метод за наплату пореза на промет од стране државе. Укључују сву малопродајну робу као што је ФМЦГ или друга која има неки додатни проценат везан за коначну цену робе. Овај порез се намеће купцу.

# 2 - Привилегије добављача

Ови порези се намећу различитим трговцима на мало у држави у којој послују. То је баш попут пореза на лиценцирање, који разне државне владе наплаћују трговцима на било ком месту где послују и послују у држави.

# 3 - Акциза

Овај порез се обрачунава на оне врсте робе које нису уобичајене. Ови порези се наплаћују на робу попут цигарета и алкохола, која обично долази и акциза на њу. Ове порезе плаћају људи који их производе или велетрговци. Порез се обрачунава како би се обесхрабрио утицај на робу.

Обрачун пореза на промет са примерима

Пример # 1

КСИЗ послује у држави Вашингтон у САД-у. Државни намети од укупног пореза на промет од 8% (државни порез од 5% + порез за земљу од 3%). Цена пре овог пореза је 340 УСД за производ. Колико предузеће треба да наплати од купца?

Пример # 2

КСИЗ послује у држави Вашингтон у САД-у. Државни намети укупног пореза на промет од 10% (државни порез од 6% + порез на земљу од 4%). Цена пре овог пореза је 200 УСД за производ. Колико предузеће треба да наплати од купца?

Предности

  • Наплата пореза на промет резултира додатним приходом за владу, што заузврат помаже у благостању земље
  • Доноси једнакост у економији, јер сиромашни грађанин који не може себи приуштити један квадратни оброк, влада омогућава да им пружи финансијску помоћ
  • Лако се прикупља када се погледа у поређењу другог пореза на доходак или било ког другог пореза како долази и који је повезан са ценом робе

Мане

  • Структура овог пореза је врло сложена и гломазна, јер различите државе и државе имају различиту пореску структуру и третман пореза
  • Ова врста пореза повећава трошкове производа, а такође доводи до двоструког опорезивања за грађане земље
  • Такође је врло регресиван јер особа која купује производ треба да плати порез на производ без обзира да ли је богата или сиромашна или било која друга класа

Важне напомене о променама у порезу на промет

  • Више од 30 држава у САД усвојило је политике економске везе. Укључујући два великана Калифорнију и Тексас
  • Наплаћује се за грехе као што су дуван и алкохол

Закључак

Порез на промет је врста индиректног пореза који се обрачунава на број продаја, узимајући у обзир изузете и неизузете испоруке, порез се убира од примаоца робе, што га чини индиректним начином наплате пореза, и на крају се плаћа држави.

Порез на промет само је један део структуре и треба га разматрати у контексту. То је нешто што може имати непосредан утицај на производе и услуге. Многи порези на промет су, како је горе објашњено, регресивни и представља оптерећење за групу са нижим приходима.