Како читати биланс стања? (Корак по корак са примерима)

Читање биланса стања

Читање и разумевање биланса стања предузећа укључује разматрање рачуноводствене једначине која каже да је збир укупних обавеза и капитала власника једнак укупној имовини предузећа, познавајући различите врсте имовине, акционарски капитал и обавезе предузећа и анализирање биланса стања користећи коефицијенте.

Биланс стања је најважнији финансијски извештај јер нам помаже да сагледамо финансијски положај предузећа у датом тренутку. То је попут извештаја за мерење учинка компаније.

Биланс стања, заједно са Билансом успеха и Извештајем о новчаном току, чине три примарна финансијска извештаја у рачуноводству. Биланс успеха евидентира све приходе и расходе пословања. Затим израчунавамо нето добит која се затим укључује у Биланс стања под Задржана добит (у случају да не дамо никакву дивиденду) акционарима. Извештај о новчаном току покушава да помири све трансакције засноване на готовини, а завршни биланс овог извештаја такође иде у биланс стања као „Готовина и готовински еквивалент“.

Кораци за читање биланса стања предузећа

Биланс стања извештава о износу предузећа

  • Актива - обртна имовина / дугорочна имовина
  • Обавезе - Текуће обавезе / Дугорочне обавезе
  • Власнички капитал (или власник) - обичне акције / задржана добит

Запамтите најважнију једначину биланса стања -

Актива = Обавезе + Акцијски капитал

Има три главне „главе“ које су наведене у наставку, заједно са кратким описом онога што су све ставке обухваћене овим главама:

Како читати имовину биланса стања?

Обухвата све ствари које компанија поседује или било шта што задовољава 4 својства која су будућа, вероватна, економска, корист која ће доћи под ову главу. Даље се дели на обртна средства и дугорочна средства.

Тренутна имовина

Испод је неколико предмета који углавном спадају у ову главу:

  • Готовина: Приказује готовинско стање предузећа, било да је то физичка готовина коју имају или стање банке.
  • Хартија од вредности: Тржишне хартије од вредности укључују кратка улагања која је компанија извршила. Могу бити у облику улагања у обвезнице или капитала других компанија. Ове инвестиције могу добро доћи када немамо довољан капитал јер имају високу ликвидност и врло лако могу да се претворе у готовину.
  • Потраживања рачуна: Потраживања нису ништа друго до продаја кредита коју је компанија извршила. То је предност јер је компанија извршила продају, али новац тек треба да прими.
  • Инвентар: Залихе су залихе предузећа.
  • Унапред плаћени трошкови и обрачунати приходи: Понекад предузеће мора да направи одређене претплаћене трошкове пре него што може да добије било који производ. Нпр. Готовина плаћена за рекламе. Међутим, корист од њега стицаће се током одређеног временског периода. Слично томе, можемо имати остварени приход, који представља приход остварен, али не и примљен. Тако можемо препознати такав приход у текућој фискалној години без обзира да ли смо га добили или не. Тако ће бити као потраживања, а ми смо сигурни да ћемо убудуће примати свој новац.
Дугорочна имовина

  • Постројења и опрема: Приказује све машине које компанија поседује за производњу својих производа. Такође наплаћујемо амортизацију да бисмо смањили његову вредност током одређеног временског периода. Амортизација нам помаже да покажемо праву вредност ове имовине у нашем послу.
  • Тада можемо имати и другу имовину попут земље, намештаја, возила, рачунара итд.

Како читати пасиве биланса стања?

Укључује целокупан износ који предузеће дугује странцима. Већина предузећа углавном користи полугу како би повећала своју профитну маржу. Полуга је употреба дуга за финансирање нашег пословања, чиме се смањује ослањање на власнички фонд за финансирање свакодневног пословања компаније. Даље се дели на текуће и дугорочне обавезе.

Текуће обавезе

Садржи следеће ставке:

  • Обавезе према добављачима: Обавезе су укупан износ који предузеће дугује добављачима за снабдевање предузећа сировинама или робом. Већина индустрија ради на трговинским кредитима у којима пружају слободан простор купцу да изврши плаћање, чиме му дају времена да распореди средства. Помаже у повећању продаје предузећа, јер они могу да продају и оне купце који немају новца да плате унапред, али ће новац платити у блиској будућности.
  • Незарађен приход: Незарађени приход је управо супротан од обрачунатог прихода. У овом случају, примили смо уплату од наших купаца, али робу тек треба да испоручимо. Тако то постаје краткорочна одговорност до испоруке робе.
  • Текући део дугорочног дуга: ЦПЛТД укључује сва плаћања дуга која се акумулирају у року од годину дана.
Дугорочне обавезе

  • Дугорочни дуг: Дугорочни дуг укључује износ који смо прикупили дуже време и тако такође представља критични део наше структуре капитала.

Како читати капитал биланса стања?

Укључује целокупан износ који власник добавља предузећу. Садржи 2 главне ставке:

  • Платио капитал: Уплаћени капитал укључује основни капитал предузећа. У великим предузећима може се даље раздвојити на обичне и преференцијалне акције. Код преференцијалних деоница имамо тенденцију да добијемо предност над обичним деоницама у смислу исплате дивиденде, али оне немају никаква гласачка права, док обични капитал чини основу структуре капитала компаније.
  • Задржане зараде: Пружа снимак целокупног износа који су власници зарадили и реинвестирали у посао, уместо да узму дивиденду.

Горе поменути предмети нису исцрпни и може бити још предмета који могу доћи под ове 3 главе. Главна сврха је да се истакну кључне ставке које могу доћи испод њих.

Како анализирати биланс стања?

Поред тога, постоје 2 главна формата биланса стања која можемо користити за приказивање овог финансијског извештаја, а они су наведени у наставку:

# 1 - Биланс стања вертикалне анализе

У овој врсти вертикалне анализе све ставке у билансу стања гледамо као проценат укупне активе. Даје бољи графички приказ како изгледа наша укупна база имовине.

# 2 - Биланс стања хоризонталне анализе

У овој хоризонталној анализи све ставке у билансу стања гледамо у апсолутним бројевима, али током одређеног временског периода, па је стога позната и као анализа трендова. Идеја је да се види како је компанија напредовала током дужег периода.

Тада имамо и заједнички биланс стања, који је свеобухватнији и приказује ставке у апсолутном и процентуалном смислу током дужег периода.