ВЛООКУП за текст | Како се користи ВЛООКУП текст у програму Екцел? (са примерима)

ВЛООКУП са текстом

Један од основних критеријума за рад са ВЛООКУП-ом је вредност „претраживања“ која би требала бити иста у ћелији резултата и у главној табели података, али понекад иако вредност претраживања изгледа једнако у било којој ћелији, ипак на крају добијемо вредност грешке као # Н / А !. То је зато што се формат вредности влоокуп мора разликовати у било којој ћелији. Дакле, у овом чланку ћемо вам показати како се ради са текстуалним форматом вредности Влоокуп.

Пример ВЛООКУП-а за текст

Испод је пример екцел ВЛООКУП-а за текст.

Овај ВЛООКУП за текстуални Екцел образац можете преузети овде - ВЛООКУП за текстуални Екцел образац

Понекад се бројеви чувају као текстуалне вредности и у таквим случајевима их не можемо третирати као бројеве због функционалности екцела. На пример, погледајте податке у наставку.

У горњим подацима све изгледа као бројеви, али када то збројимо, требало би да добијемо укупну вредност 3712054, али када применимо СУМ екцел функцију добијамо доњи број.

Разлог томе је што се неки бројеви чувају као текстуалне вредности. Па, како да препознамо вредности текста?

Текстуалне вредности можемо да идентификујемо помоћу функције ИСНУМБЕР екцел. Функција ИСНУМБЕР ће вратити ТРУЕ ако је изабрана вредност ћелије број или ће вратити ФАЛСЕ.

Дакле, у ћелијама Б5 и Б6 добили смо резултат ФАЛСЕ, што значи да се бројеви ћелија А5 и А6 чувају као текстуалне вредности.

ВЛООКУП захтева тачан формат броја

На пример, погледајте податке у наставку да бисте применили функцију ВЛООКУП.

Из табеле 1 морамо да применимо функцију ВЛООКУП да би колона прихода резултирала табелом 2.

Дакле, примените функцију ВЛООКУП у табели 2.

Добијамо следећи резултат.

Резултат функције ВЛООКУП у ћелијама Е6 и Е7 показује # Н / А !.

Погледајмо вредности претраживања.

То се обично дешава у бројевима вредности претраживања, главни разлог би требао бити формат бројева у обе табеле који нису исти. Дакле, у таквим случајевима морамо да идентификујемо у којој се табели бројеви чувају као текст.

Примените функцију ИСНУМБЕР да бисте идентификовали нумеричке вредности.

Као што видимо ИСНУМБЕР је идентификовао ненумеричку вредност у табели 2.

Када су подаци главне табеле тачни и бројеви табеле резултата сачувани као текст, прво морамо претворити бројеве обликоване у текст у нумеричке вредности, а затим применити ВЛООКУП. Постоји неколико начина на које то можемо учинити, доле су методе.

1. метод: Претворите бројеве обликоване у текст у нумеричке вредности помоћу Специјалног лепљења

Прво унесите број 1 у било коју од ћелија на радном листу и копирајте ту ћелију.

Сада одаберите вредности ИД излаза у табели 2 и отворите дијалошки оквир Пасте Специал.

Да бисте отворили специјални дијалошки оквир за лепљење, притисните АЛТ + Е + С.

Добијамо следећи дијалошки оквир.

У посебном прозору за лепљење изаберите „помножи“ као опцију.

Притисните ок, претвориће све бројеве обликоване у текст у нумеричке вредности, а ВЛООКУП сада аутоматски преузима податке из табеле 1.

2. метод: Претворите помоћу функције ВАЛУЕ

Функција ВАЛУЕ користи се за претварање бројева обликованих текстом у нумеричке вредности. Као што видимо, наш ВЛООКУП није преузео податке због формата вредности претраживања.

Да бисмо превазишли овај проблем који примењује функцију претраживања, морамо да приложимо функцију ВАЛУЕ.

Погледајте горњу формулу, приложио сам функцију претраживања функцијом ВАЛУЕ. Будући да смо функцију ВАЛУЕ применили унутар функције ВЛООКУП, прво ће претворити не-нумеричке вредности у нумеричке вредности, а затим их ВЛООКУП третира само као нумеричке вредности.

3. метод: Шта ако се бројеви чувају као текст у главној табели

Видели смо како претворити текстуалне вредности у бројеве у табели резултата, али шта су бројеви чувају се као текстуалне вредности у самој главној табели.

Као што можемо на горњој слици у главној табели (Табела 1), вредности се чувају као текст. У таквим случајевима треба да приложимо функцију ТЕКСТ за вредност претраживања у функцији ВЛООКУП.

Овде је проблем што функција ТЕКС претвара чак и нумеричке вредности у текстуалне вредности, тако да неке вредности које су сачуване као нумеричке вредности неће функционисати у овој функцији. За ово морамо да приложимо услов ИФЕРРОР у екцел.

ИФЕРРОР услов тестира да ли је вредност претраживања нумеричка или не, ако је нумеричка применићемо уобичајени ЛООКУП или ћемо применити функцију ТЕКСТ у екцелу.

Дакле, овако, потребно нам је опсежно знање о формулама за рад са ВЛООКУП-ом на напредном нивоу и у различитим сценаријима.

Ствари које треба запамтити

  • Функција ТРИМ такође претвара вредности текста у нумеричке вредности.
  • Прво морамо да тестирамо у којој се табели бројеви чувају као текст.
  • ИСНУМБЕР враћа ТРУЕ ако је изабрана вредност ћелије број или ће вратити ФАЛСЕ.