Примери књиговодства | Примери књиговодства за једнократно и двоструко књижење

Примери књиговодства

Следећи пример даје преглед најчешћих врста књиговодства - појединачни и двоструки уноси. Књиговодство је систематизовано евидентирање финансијских трансакција предузећа. То је снимак свакодневних финансијских трансакција пословања. Књиговодство доводи рачуне у фазу у којој се може генерисати пробни биланс. Биланс успеха и биланс стања предузећа припремљени су на основу података евидентираних у процесу књиговодства.

Врсте књиговодства са примерима

Следе врсте књиговодства са примерима.

Једнократни систем

У јединственом књиговодственом систему, финансијске трансакције се евидентирају као један унос у књигама рачуна. Овај систем прати новчану основу рачуноводства, тако да су важне информације обухваћене овим системом готовински примици и плаћања. Имовина и обавезе се обично не евидентирају у једном систему уноса. Систем јединственог уноса користи се за ручне рачуноводствене системе.

Пример књиговодства

АБЦ Цорп води своје пословне књиге у јединственом систему књиговодства. Следе финансијске трансакције у јулу.

Анализа 

У горе представљеном случају „АБЦ Цорп.“, у систему јединственог уноса узети су у обзир само новчани примици и исплате, одговарајућа имовина или обавезе се не узимају у обзир у књигама.

Овај систем помаже АБЦ Цорп да свакодневно прати њихову позицију новчаног тока. Међутим, може се сматрати корисним само ако се све финансијске трансакције дешавају у готовини. Ако постоје нека потраживања или обавезе, тада ће праћење истих бити озбиљно у систему јединственог уноса, јер у њега нису забележена средства и обавезе.

Систем двоструког уноса

У систему двоструког књиговодства, рачуноводствене трансакције утичу на два рачуна главне књиге, јер сваки унос на рачун захтева одговарајући унос на другом рачуну. Уноси могу имати утицаја на рачун имовине, пасиве, капитала, расхода или прихода. Систем двоструког уноса има две одговарајуће стране, познате као Дебит и Цредит. Овај систем следи рачуноводственом начелу настанка догађаја.

Рачуноводство једначина:

Актива = капитал + обавезе

У систему двоструког књиговодства, укупан износ имовине увек треба да буде једнак укупном износу капитала и обавеза у било ком тренутку.

Пример књиговодства # 1

У јануару 2019. године, Сам је започео свој посао АБЦ, Инц. Прва трансакција коју је Сам забележио за своју компанију је његова инвестиција од 50.000 америчких долара у замену за 10.000 деоница АБЦ-ових акција. Рачуноводствени систем АБЦ Инц. показује пораст његовог готовинског рачуна за 50.000 америчких долара и повећање власничког рачуна акционара за 50.000 америчких долара. Оба ова рачуна су рачуни биланса стања.

Након што Сам уђе у ову трансакцију, биланс стања компаније АБЦ Инц. изгледаће овако:

Анализа

У овом случају, финансијске трансакције компаније АБЦ Инц. су обухваћене њеним оснивањем. У систему двоструког уноса биљежи се сваки ефекат у трансакцији (тј.) И задужење и кредит. Када је Сам започео посао, уложио је готовину од 50.000 долара заузврат, за шта је добио акције АБЦ Инц.

У овоме су и имовина и обавезе добили ефекат, за разлику од система јединственог уноса. Будући да су све трансакције у потпуности евидентиране, то помаже разумевању целокупног положаја и учинка организације. Овај систем помаже у припреми биланса стања и биланса успеха за пословање. То даје прави траг ревизије.

Пример књиговодства # 2

Џо је купио аутомобил вредан 50.000 долара. Исте је извршио у својој банци А / ц. Финансијска трансакција евидентира се на следећи начин:

Анализа

У овом случају, Јое је купио аутомобил уплатом од 50.000 УСД. У двоструком уносу, додато је и средство купљено (тј. Аутомобил) и у потпуности је забележено одговарајуће смањење из стања банке.

Пример књиговодства # 3

Ханнах је сировине за свој посао купила за 5.000 долара. Платила је 2000 долара у готовини, а преосталих 3000 ће бити исплаћено након периода кредита од 30 дана.

После 30 дана, Ханнах је продаоцу платила остатак у износу од 3.000 америчких долара.

Анализа

Овде се евидентира куповина сировина за 5.000 америчких долара, уз готовинску уплату од 2.000 америчких долара, а бележе се и обавезе према трговини од 3.000 америчких долара. Систем двоструког уноса помаже у праћењу свих кредитних трансакција и помаже нам да знамо који је фонд потребан за пословање, јер кредитне трансакције треба намиривати након датума доспећа. Делује као чек за стање новчаног тока предузећа.

Пример књиговодства # 4

Кс Цорп пружа консултантске услуге. Имају кредитну политику од 50% плаћања која се плаћа по пријему услуге, а преосталих 50% плаћа се након периода кредита од 15 дана. За пружене услуге наплатили су купцу 1.500 америчких долара.

Након 15 дана, Кс Цорп прима преосталих 50% уплате од купца.

Анализа

У овом случају, Кс цорп. пружа услугу и прима 50%, а за преосталих 50% даје клијентима кредитни период од 15 дана. Систем двоструког уноса бележи и готовински рачун за пружене услуге и плаћања која ће клијент примити након кредитних дана. Овај систем помаже у праћењу потраживања од купаца и помаже у праћењу одговарајућих клијената.

Закључак

Књиговодство је од виталног значаја за све пословне моделе. Ако се не догоди правилно праћење финансијских трансакција, то доводи до неуспеха пословања услед неправилног финансијског управљања. Према садашњим законима, књиговодство је неопходно да би се испунили захтеви ревизије, пореске обавезе итд.

Помаже у финансијском планирању посла. Инвеститори ће добити јасну слику о начину на који се њихова средства користе. Све у свему, књиговодство игра виталну улогу у напретку и обављању посла.