Примери трошкова продате робе | Корак по корак ЦОГС водич

Примери трошкова продате робе (ЦОГС)

Трошкови продате робе су они трошкови који су директно повезани са производњом добара и услуга. Ови трошкови се такође називају трошковима продаје или трошковима услуга и играју веома важну улогу у процесу доношења одлука. Примери трошкова продате робе укључују трошкове материјала, цене робе купљене за даљу продају и трошкове дистрибуције итд.

3 главна примера трошкова продате робе (ЦОГС)

Овде можете преузети овај Предложак цене продате робе Екцел - Предложак цене продате робе Екцел

Пример # 1

Компанија АБЦ Лтд. има следеће детаље за евидентирање инвентара за календарску годину која се завршава 31. децембра 2018. године.

Залихе на почетку календарске године забележене 1. јануара 2018. године износе 11.000 УСД, а залихе на крају календарске године забележене 31. децембра 2018. године су 3.000 УСД. Током календарске године компанија врши куповину од 6.000 америчких долара. Израчунајте трошкове робе продате током календарске године која се завршава 31. децембра 2018.

Решење

Користећи горње детаље, ЦОГС ће се израчунати за годину која се завршава 31. децембра 2018. године за компанију АБЦ Лтд.

Калкулација цене продате робе је следећа -

Формула цене продате робе = Почетни инвентар + Куповина - Завршни инвентар.

Трошкови продате робе = 11.000 УСД + 6.000 - 3.000 УСД

Цена продате робе = 14.000 УСД

Анализа

Према томе, у овом случају, цена робе коју је компанија АБЦ Лтд. продала за годину која се завршава 31. децембра 2018. износи 14.000 УСД. Овај број је од виталног значаја за компанију, јер ће јој помоћи да донесе бољу одлуку. На пример, рецимо да је исти материјал доступан по повољнијим ценама на тржишту. Овде ће компанија упоредити цене и одлучити се за јефтине трошкове са истим квалитетом производа.

Заједно са проценом трошкова и добити, трошкови продате робе такође ће помоћи компанији у планирању куповине за следећу годину, јер ће компанија упознати да од почетка залиха купује оно што је изостављено као завршни инвентар за наредну годину.

Пример # 2

Почетком календарске 2018. године, компанија КСИЗ Лтд започела је своју операцију куповине и продаје батерија на тржишту. Током овог периода обавила је куповине у вредности од 50.000 америчких долара. На крају године имао је робу у вредности од 10.000 америчких долара као завршни инвентар. Израчунајте трошкове робе коју је компанија продала за годину која се завршава.

Решење: У овом примеру дати су следећи детаљи:

  • Куповине током године: 50.000 УСД
  • Завршни инвентар: 10.000 УСД

Калкулација трошкова продате робе -

Трошкови продате робе = Отварање залиха + Куповине - Затварање залиха

Цена продате робе = 0 УСД + 50 000 УСД - 10 000 УСД

Цена продате робе = 40.000 УСД

У овом случају, пошто су операције започете само током текуће године, неће бити отварања инвентара компаније. Тако ће се исто рачунати као нула приликом израчунавања трошкова продате робе.

Пример # 3

Компанија АБЦ доо производи и продаје колачиће. Директни трошкови производње једног пакета колачића износе 1,5 долара по јединици. Почетни инвентар колачића је 3.000 јединица. Током године је обавио куповину у вредности од 50.000 америчких долара и остварио попуст од 5.000 америчких долара и зарадио 10.000 америчких долара као трошкове превоза. Од укупне куповине, куповине у вредности од 7.000 америчких долара враћене су забави. На крају године имао је 1.000 јединица као завршни инвентар. Израчунајте трошкове продате робе.

Решење

Израчун почетних трошкова залиха биће следећи -

  • Отварање трошкова залиха = Отварање јединица * директни трошак по јединици
  • Отварање трошкова инвентара = 3.000 * 1,5 $ = $4,500

Израчун закључних трошкова залиха биће следећи -

  • Затварање трошкова залиха = закључне јединице * директни трошак по јединици
  • Трошкови затварања залиха = 1.000 * 1.5 УСД = $1,500

Калкулација трошкова продате робе

  • Трошкови продате робе = Отварање залиха + Куповине - Попуст –Поврат куповине + Увоз - Затварање залиха
  • Трошкови продате робе = 4.500 УСД + 50.000 - 5.000 - 7.000 УСД + 10.000 - 1.500 УСД
  • Цена продате робе = 51.000 УСД

Анализа: Цена робе коју компанија продаје је 51.000 америчких долара. Поврат и накнаде се одбијају приликом израчунавања цене продате робе када се врате купцима. Примљени попуст смањује трошкове куповине, а самим тим и умањује трошкове продаје робе. Укрцавање робе је директни трошак настао за куповину материјала и на тај начин додат при израчунавању трошкова продате робе.

Закључак

Рачуноводствени термин, који се користи за описивање трошкова који настају или за стварање робе или за прибављање робе ради њене продаје, познат је као трошак продате робе. Обухвата само директне трошкове. Предузећа која се баве продајом производа могу само навести трошкове продате робе у свом билансу успеха. Приликом израчунавања цене продате робе треба да буде обухваћен само инвентар који се продаје током текућег обрачунског периода.

Трошкови продате робе приказани су у билансу успеха. То би требало узети као трошак током анализе тог обрачунског периода. Када се од укупног прихода одузме трошак робе, тада ће се добити бруто добит. Трошкови продате робе подударају се са приходима оствареним од продаје робе, узимајући у обзир принцип подударања рачуноводства. Приликом израчунавања трошкова продате робе треба водити рачуна о методама залиха које компанија користи за процену залиха, јер оне могу дати различите трошкове продате робе за исте компаније.