Сублегер (дефиниција, примери) | 7 главних врста рачуноводствених подкњига

Шта је сугергер у рачуноводству?

Подуправљачка књига је подскуп различитих главних књига које се користе за рачуноводство и могу садржати сва потраживања, дуговања, унапред плаћене трошкове или основна средства у вези са финансијским трансакцијама. У великој организацији је веома тешко одржавати све трансакције у заједничкој књизи; због тога је под-књига најбоља могућа опција за евидентирање целих трансакција.

Списак 7 врста подуправљања у рачуноводству

Испод су врсте подуправљачких књига у рачуноводству

  1. Књига потраживања - Евидентира све трансакције продаје кредита и уплате примљене од купца у односу на продају кредита.
  2. Књиговодствена евиденција - Евидентира све куповине и исплате кредита повериоцима.
  3. Књига основних средстава - Евидентира све податке о трансакцијама за појединачна основна средства као што су земљиште, зграде и намештај и опрема или било која друга основна средства и амортизација која се наплаћују на основна средства.
  4. Књига инвентара - Књига пописа може садржавати трансакције о пријему сировина, кретању залиха, претварању у готове залихе, отпад или апсолутни инвентар.
  5. Куповина књига - Књига о куповини евидентира све врсте куповина, без обзира да ли је плаћена или треба да буде плаћена.
  6. Књига продаје - Књига продаје евидентира све врсте продаје, било да се ради о готовинској или кредитној продаји.
  7. Новчана књига - У овој књизи компанија мора евидентирати све врсте готовинских трансакција, било да се ради о продаји готовине, куповини готовине и трошковима плаћеним у готовини.

Примери подуправљача

Испод су примери подуправљача у рачуноводству.

# 1 - Књига потраживања за трговину

Испод је књига потраживања од купаца компаније Аппле Инц., где компанија има почетно стање од 10.000 УСД, Компанија је продала робу од 10.000 УСД 15. јуна'19 и 5.000 УСД 22. октобра'18, Аппле Инц је добила новац од 7.000 $ од својим дужницима 15. јануара 18. године, један од купаца вратио је материјал у износу од 1.000 америчких долара 20. јуна 19. године, а један од клијената није успео да изврши уплату због чега компанија мора да отпише 500 америчких долара. имају завршно стање од 12.000 америчких долара од 31. децембра 2018, које ће компанија добити од својих дужника у наредној години.

# 2 - Књига продаје

Испод је књига продаје компаније Аппле Инц за 2018. годину. У продаји књига књиге бележи продају готовине и продају кредита. 10. јануара 2018. компанија је остварила готовинску продају од 5.000 америчких долара, кредитну продају од 10.000 америчких долара 15. јуна 2018. године, један од њених купаца (Јохн) вратио је Аппле-у робу од 1.000 америчких долара 20. јуна 2018. а Аппле Инц је дао готовину попуст од 2.000 УСД за свог купца. Након евидентирања свих ових рачуноводствених трансакција, компанија има нето продају од 12.000 америчких долара, коју је компанија пренела у рачун добити и губитка.

# 3 - Књига основних средстава

Испод је књига основних средстава компаније Аппле Инц за 2018. годину. Компанија је 1. јануара 2017. године купила земљиште и машине од 20.000 УСД, односно 10.000 УСД. Корисни век машина је 10 година. Због тога је компанија наплатила амортизацију од 1.000 УСД за 2017. годину. Након евидентирања свих трансакција, друштво има завршно стање основних средстава од 29.000 УСД, што ће компанија приказати у билансу стања под основним средствима. Слично томе, Аппле Инц је обрачунао амортизацију од 1.000 УСД за наредну годину, тј. 2018. Дакле, завршно стање основних средстава износиће 28.000 УСД на крају 2018. године.

Предности Субледгер-а

Испод су предности Субледгер-а:

  1. Због различитих књига које се одржавају за различите трансакције, оне пружају ажурне информације о одређеним рачунима.
  2. То показује ниво контрола компанија има у вези са финансијским информацијама.
  3. Помаже да се открити грешку или погрешан унос урађено у систему због одржавања више књига.
  4. Обезбеђује ограничен приступ запосленима у компанији и ограничава размену информација попут управника потраживања има приступ јединој књизи потраживања, а не било којој другој књизи.
  5. Овај рачуноводствени систем чини подела посла и одговорности између запослених. Један запослени може књижити унос на потраживањима у исто време други могу књижити у потраживања.

Мане Субледгер-а

Испод су недостаци Субледгер-а:

  1. Систем рачуноводства подуправљача је није погодан за средња и мала предузећа; погодан је само за велике пословне организације са великим бројем трансакција.
  2. Овај систем рачуноводства је веома скупо јер захтева посебан софтвер за одржавање великих бр. подтипова и захтевао је велики број радне снаге за евидентирање трансакција.
  3. Овај рачуноводствени систем је врло сложен због више књига и великих бр. радне снаге.
  4. Недостатак координације између запослених у предузећу.
  5. Понекад не пружи потпуне информације на једном месту, јер се трансакције одржавају у различитим - различитим књигама.
  6. Захтева знање и квалификована радна снага јер једна нетачна трансакција може створити проблеме и у другој књизи.

Закључак

Подуправљачка књига је пододељење главне књиге у којој компанија може евидентирати своје трансакције на различите - различите поднаставне књиге на основу њихове природе трансакција. Веома је корисно за велику организацију у којој бр. трансакција су врло високи јер пружа контролу менаџменту и пружа специфичне информације у реалном времену, али истовремено је врло скуп због своје структуре и захтева за радном снагом због тога није изводљив за мале и средње организације.