Новчана улагања (дефиниција, пример) | Врсте опција за готовинско улагање

Шта су новчана улагања?

Новчана улагања се односе на улагања у краткорочне инструменте или штедни рачун, генерално за период од 90 дана или мање, који углавном носе ниску каматну стопу или принос са релативно ниском стопом ризика у поређењу са другим начином улагања.

Ова улагања представљају високо ликвидну краткорочну имовину која се лако може претворити у готовину. Ова улагања су такође позната као улагања на тржиште новца или готовинске резерве. Примери новчаних улагања укључују потврду о депозитима, државне записе и штедне рачуне итд.

  • Износ уложен у готовинске инвестиције обично нуди најмањи потенцијални принос у поређењу са осталим врстама инвестиција које превладавају на тржишту, али у исто време имају и најмањи ризик који може помоћи особи која улаже у то да испуни свој краткорочни циљеви без много ризика.
  • Она игра важну улогу када је у питању изградња разноликог портфеља, јер помаже у допуњавању имовине која има већи ризик у портфељу.
  • Из тог разлога, они се такође сматрају „одбрамбеном“ имовином која помаже у смањењу волатилности портфеља.

Врсте опција за готовинска улагања

Постоје различите врсте опција за готовинска улагања у које инвеститори могу уложити свој новац.

# 1 - Инструменти тржишта новца

Инструменти тржишта новца су врло краткорочни дугови и хартије од вредности који се продају на тржиштима новца, а период доспећа је краћи од шест месеци. Инструменти новчаног тржишта су високо ликвидне инвестиције, тј. Могу се лако претворити у готовину и платити камату на инвестицију по променљивој каматној стопи која је мало већа од приноса оствареног на рачуну готовинске штедње. Различити примери истих укључују комерцијалне записе, државне записе итд.

# 2 - Штедни рачун

Штедни рачун је депозитни рачун код банке или других финансијских институција који дају камате на депоновани износ. Штедни рачун неки сматрају алтернативом за улагање у готовини. Каматна стопа је, међутим, на овим рачунима врло минимална. Камате на штедним рачунима зависе од банке или финансијске институције у којој се рачун налази. Неке институције могу такође наплаћивати накнаде на овим рачунима, осим ако се на рачуну не одржава одређено просечно минимално месечно стање

Пример новчаних улагања

Америчка влада издала је трезорски запис номиналне вредности 1.000 америчких долара, што је 950 америчких долара. Државни запис се издаје уз обећање да ће инвеститору платити пуну номиналну вредност у време доспећа.

Сада ће влада у време доспећа платити инвеститору 1.000 америчких долара, што је пуна вредност државних записа. То ће инвеститору донети профит од 50 УСД (1.000 - 950 УСД). Износ добити се сматра зарађеном каматом.

Предности

Постоји неколико различитих предности готовинских инвестиција које пружају могућност инвеститорима да свој новац улажу у ликвидна средства. Неке од предности су следеће:

  1. Води ка очувању капитала што је његова примарна предност. Такође се сматра врло сигурном инвестицијом.
  2. Када се догоди неочекивана хитна ситуација због готовине, новчана улагања помажу у подмиривању тих неочекиваних трошкова, јер су високо ликвидна имовина и могу се врло лако претворити у готовину. На тај начин спречава инвеститора да продаје имовину попут акција или обвезница које би могле бити део неког његовог портфеља. Стога је задржавање новчаних улагања једноставан начин за испуњавање ових финансијских обавеза.
  3. Како су ове инвестиције изузетно ликвидна имовина, могу их брзо разменити за производе или услуге које инвеститор жели да искористи, јер једноставним повлачењем може имати непосредан приступ свом новцу.

Мане

Уз различите предности, он такође има одређена ограничења и недостатке, а неки од њих су следећи:

  1. Главни недостатак новчане инвестиције односи се на укупну стопу поврата коју инвестиција даје. Ова улагања су по природи сигурна, па не пружају толики поврат који ризична улагања пружају. Што је мањи ризик, мање ће бити повраћај те мање ризичне инвестиције.
  2. Како је повраћај готовине улагања врло мали, тако да инвеститори с времена на време идентификују количину готовине која им је потребна како њихов новац не би лежао у празном ходу, а укупан повраћај портфеља не би требало да пати. Због ове огромне количине времена инвеститор троши на утврђивање својих тачних захтева за готовином.
  3. У случају улагања у готовини, неки од депозита имају фиксни рок трајања, а у случају да инвеститор одлучи да повуче свој новац на средњи рок, тада обично мора да се одрекне плаћања камата, а истовремено може бити захтевано и да плати одређени износ накнада за пријевремено повлачење.

Важне тачке

  1. Ова инвестиција се такође назива директним финансијским доприносом појединца или предузећа подухвату, за разлику од позајмљеног новца.
  2. Обично ове инвестиције предузимају они којима је потребно привремено место за чување готовине док истражују друге инвестиционе производе.

Закључак

Ова улагања су високо ликвидна краткорочна средства која се лако могу претворити у готовину. Имају минималну количину ризика коју захтевају неки инвеститори, али истовремено нуде врло ниску стопу поврата која неке можда неће привући. Генерално, то раде они којима је потребно привремено место за чување готовине док истражују друге инвестиционе производе. Ово је корисно у случају нужде са средствима, јер инвеститор може лако и у кратком року имати приступ новцу који је уложио. Различита новчана улагања укључују потврду о депозитима, благајничке записе, штедне рачуне итд. Који инвеститорима пружају стабилан и ризичан приход у облику редовних плаћања камата.