Разлика између банака у приватном и јавном сектору | ВаллстреетМојо

Банке приватног сектора наспрам банака јавног сектора

Банке у приватном сектору и банке у јавном сектору разликују се углавном на основу лица која држе већину својих акција, док у случају банака у приватном сектору већину акција имају приватна лица и корпорације, док у случају банке у јавном сектору, већину акција има влада.

Банкарска индустрија је скочила и скочила у последњих неколико година и нуди неке од најбољих прилика за професионални раст. Међутим, искуство рада са банком из јавног сектора могло би се потпуно разликовати од банке у приватном сектору у смислу радног времена, нивоа конкуренције и криве професионалног учења.

Сигурност посла и накнада такође могу бити у великој мери различити и било би најбоље истражити ове аспекте пре него што направите идеалан избор банкарске организације за изградњу успешне каријере. Пре него што о томе даље разговарамо, било би важно размотрити по чему се јавне и приватне банке толико разликују једна од друге.

Имајте на уму да је овај чланак написан из Гледиште индијског банкарства.

Концептуалне разлике

Приватне банке:

Банке у приватном сектору су обично познате по својим изузетно конкурентним изгледима и технолошкој супериорности. Као резултат, каријере у банкарству у приватном сектору такође имају тенденцију да буду конкурентније тамо где се од професионалаца захтева да испуњавају строге циљеве и раде изнад нивоа како би осигурали добар раст у каријери.

Компонента награђивања ризиком је такође већа, а накнада би могла бити боља, али сигурност посла можда није у равни са банкама у јавном власништву.

Банке у јавном сектору:

Банке у јавном сектору познате су по својој бољој организационој структури и већем продирању у базу клијената. Радно окружење је такође релативно мање конкурентно у поређењу са приватним банкама и професионалци често не морају да се фокусирају на испуњавање циљева и да би били најбољи у тиму.

Обично је већи стрес на пружању неопходне обуке њиховом особљу како би помогли да се ажурирају њихова знања и вештине како би дугорочно имали бољи учинак. Сигурност посла је много већа у поређењу са банкама у приватном сектору, а некима би ово могла бити главна атракција за изградњу дугорочне каријере.

Јавни сектор у односу на банке приватног сектора Инфограпхицс

Кључне разлике

  • У јавном сектору банка има главни улог, а управљачка контрола такође лежи на влади, док је у јавном сектору већински удео приватника или ентитета, па је контрола управљања у приватним рукама.
  • Банке у јавном сектору уређују се према законима које је усвојио индијски парламент, попут Закона о Државној банци Индије (зависне банке) из 1959. године и Закона о национализацији банака (1970., 1980.), док су банке у приватном сектору регистроване према Закону о компанијама и уређене законом. према Закону о компанијама.
  • Како влада Индије има већински удео у банкама јавног сектора, тако да сви ПСБ спадају у делокруг Централне комисије за будност и Закон о РТИ из 2005. године, с друге стране банке приватног сектора нису у надлежности горе поменутих аката.
  • Именовање директора и неизвршног председника у банкама у јавном сектору врши се на препоруку Бироа одбора банке, а на другој страни у банкама у приватном сектору именовање ће се вршити према смерницама које даје ИРБ.

Образовање и вештине

Приватне банке:

Обично би диплома из економије, бизниса или финансија била добра у смислу стварања чврсте основе за банкарску каријеру. Већини приватних банака било би потребно дипломирање у једној од ових области, заједно са МБА из једне од цењених институција. Они више воле да ангажују свеже таленте путем регрутовања у кампусу, препорука и шетњи путем консултаната, уместо да се у ту сврху ослањају на новинске огласе.

Међутим, у зависности од броја слободних радних места, они се могу оглашавати. Они не морају следити политике резервисања у смислу додељивања одређеног броја места одређеним унапред одређеним деловима друштва. Приватне банке траже младе конкурентне људе који уживају да раде под притиском и верују да дају све од себе.

Банке у јавном сектору:

Избор кандидата заснован је на чишћењу одређених уобичајених улазних тестова које су спроводиле банке у ПСУ. Дипломирани студент било које дисциплине може се пријавити за посао у државном банкарству. Кандидати треба да имају добро знање о финансијама, рачуноводству, банкарској пракси и одличне вештине комуникације као јавни банкар.

Међутим, захтеви су мало мање конкурентни у поређењу са приватним банкама, али мора се проћи тест. Као финансијске институције у државном власништву, оне морају да се придржавају одређених политика и прописа које је држава прописала током регрутовања. Обично им је потребно да огласе било које слободно место у националним новинама и придржавају се правила резервације да би одлучили колико ће места бити одвојено за појединце који припадају одређеним сиромашним деловима друштва.

Оутлоок запошљавања

Приватне банке:

Банке у приватном сектору су расле из снаге у снагу, пружајући врхунске услуге широкој бази клијената, истовремено најбоље користећи расположиву технологију. Приватне банке се укључују у високо конкурентан тржишни простор и обично усвајају агресивне стратегије ангажовања клијената, градећи на својој снази за пружање квалитетних услуга у најкраћем могућем року.

Ово је помогло да се створи репутација њихове ефикасности и просечан корисник више воли пословање с њим због врста предности које му се пружају. Последњих неколико година непрекидно расте потражња за конкурентним банкарским професионалцима у приватним банкама и са правом врстом академског искуства и одговарајућом врстом вештина не би требало да буде тешко успети.

Банке у јавном сектору:

Како влада наставља да шири опсег и досег банака у јавном власништву до најудаљенијих делова земље, потражња за банкарским професионалцима такође расте. Међутим, имајући у виду додатне врсте погодности и сигурност посла, много већи број људи конкурише за релативно ограничен број радних места што појачава конкуренцију.

На пример, примљено је готово 40 лакших пријава за приближно 80.000 радних места у државним банкама у 2013. Упркос свим исказаним предностима каријере у јавном банкарству, уклањање препрека за испите може се показати заиста тешким орахом.

Банка у приватном и јавном сектору - Плата и бенефиције

Приватне банке:

Врсте понуђених накнада првенствено зависе од заслуга појединца више од било чега другог. Кандидати са одличним академским искуством и конкурентним изгледима могу да добију виши пакет плата код неких од најбољих приватних банака данас. Погодности и подстицаји нису проблем за оне који могу постићи виши ниво учинка, а такође могу бити промовисани у релативно кратком временском периоду на основу њихових заслуга.

Генерално, такмичарска радна атмосфера може пружити пријеко потребну мотивацију за бољи учинак, а појединци могу уживати у брзом расту каријере. Међутим, радно време може бити дуже у поређењу са банкама из јавног сектора, а сигурност посла такође може представљати проблем, посебно за професионалце нижег и средњег ранга. Међутим, чак и професионалци највишег нивоа такође можда нису у потпуности сигурни у овом смислу.

Просечне плате:

  • Менаџер филијале: 732.503 ИНР
  • Кредитни менаџер: 599.978 ИНР
  • Менаџер односа: 477,734
  • Оперативни менаџер: 475.490
  • Лични банкар: 294.791
  • Службеник за корисничке услуге: 260.000

Просечна веза са информацијама о платама: Паисцале

Банке у јавном сектору:

За професионалце почетног нивоа банке у јавном сектору можда неће понудити толико узбудљиво радно искуство као што је могуће са њиховим колегама у приватном власништву. Скала плаћа је фиксна за сваку позицију, а повећања плаћа нису толико честа у поређењу са приватним банкама, што можда није довољан подстицај за најбоље перформансе. Промоције се обично заснивају на годинама радног искуства, а не на заслугама, мада се повремено могу догодити и унапређења ван окретности.

Међутим, радно време је међу најбољима и има мање конкуренције или циљева које треба испунити, што даје довољно времена да се као професионалац развија својим темпом. Сигурност посла је једна од најважнијих предности банака у јавном сектору, јер се ретко ко отпушта, осим из дисциплинских разлога.

Структура плата:
  • ИБПС ПО / СБИ ПО: Основна плата за ПО је иста, без обзира на град у којем сте заказани. То је 23700 ИНР в.е.ф. од 1. јуна 2015. Постоје бројни додатни додаци који чине бруто годишњи ЦТЦ око 5.50.000 ИНР по годишту на доњој страни и 9.50.000 ИНР по годишњем добу на вишем крају.
  • ИБПС службеник / СБИ службеник: Основна плата: Основна плата за службеника је иста без обзира на град у којем се састаје. То је 11765 ИНР в.е.ф. од 1. јуна 2015. Ово искључује додатне додатке који чине бруто ЦТЦТ много већим.

Референтна веза за структуру зараде: Моцкбанк

Упоредна табела

КритеријумиЗначењеБанка јавног сектораБанка приватног сектора
Статус контролеНадзорни органОве банке су под контролом владеОве банке су под контролом приватног лица.
СтруктураДионички образацБанке у јавном сектору су банке чије више од 50% удела има централна или државна влада.Банке у приватном сектору су банке чији већи удео имају приватне корпорације или појединци.
РегистрацијаМеродавни закон или законБанке у јавном сектору формирају се доношењем аката у парламенту. За е, г: Закон о Државној банци Индије (зависне банке), 1959 и Закон о национализацији банака (1970, 1980)Банке у приватном сектору регистроване су према индијском закону о компанијама
Регулаторна контролаРегулаторно телоЗакон о Резервној банци Индије из 1934. године (РБИ закон) даје моћ Резервној банци Индије (РБИ) да доноси правила, прописе, упутства и смерницеИндијска резервна банка (РБИ) доноси правила, прописе, упутства и смернице
СДИСтране директне инвестиције20% страних инвестиција дозвољено је у банци јавног сектораПриватне банке имају виши лимит СДИ од 74 процента, под условом да не би требало да дође до промене контроле и управљања. Прописи ИРБ-а не дозвољавају ниједној организацији или појединцу да улажу више од 10 процената удела у банци.
МенаџментИзбор менаџментаБиро одбора банке (БББ) даје препоруке за именовање директора са пуним радним временом, као и неизвршног председника јавних јавних предузећа.Приватне банке имају свој поступак одабира као и било који други приватни ентитет, али морају да испуњавају смернице ИРБ-а.
Једноставност банкарстванова технологија и иновативни производиЈавне банке споро усвајају нове технологије и још увек прате старе процесеПриватне банке се увек радују употреби иновативне технологије која може убрзати њихове процесе и повећати поузданост.
Услуге за корисникеПритужбе потрошача или исправка упитаЗапослени у јавном сектору нису подстакнути да решавају захтеве клијената или да поступају по њиховим жалбама.Запослени у банкама у приватном сектору су спретнији и проактивнији у пружању услуга клијентима.
ПриступачностБрој филијалаБанке јавног сектора имају ширу мрежу филијала и градове вишег нивоа и покривеност села.Упркос банкарству заснованом на технологији, приватне банке су углавном угоститељске услуге за градове првог нивоа и неколико градова другог нивоа и имају ограничен приступ за рурално становништво.
УслугеПогодности које банке пружају својим потрошачимаБанкарске услуге и производи уобичајени су у банкама у јавном и приватном сектору. Али банке јавног сектора предњаче у пружању услуга маргинализованом делу друштва.Приватни сектор такође пружа сличне услуге као у банкама у јавном сектору, али једина разлика је у томе што су усредсређени на веће задовољство потрошача и услуге с високом премијом, њихов досег у руралним подручјима је веома мали у поређењу са банкама у приватном сектору.
Дисбурсал за зајамБрзина исплате кредитаИсплата кредита у банци јавног сектора обично укључује много папира и одузима више времена у поређењу са приватним сектором. У јавном сектору запослени у банкама вођени су старим процесима, што смањује време обртаУ банкарском зајму јавног сектора привређивање је везано за учинак запослених, аи то је такође покретано иновативним и технолошким процесима који смањују време обрта.
Базе клијенатаБрој купаца којима пружа услугеБанка јавног сектора има високу потрошачку базу због велике географске покривености, а људи такође проналазе владу. банке поузданије од приватних.Имају мању потрошачку базу, а приватним банкама треба више времена да стекну поверење људи.
Статус напредовања запосленихПроцес напредовања запослених у банкамаУ банкама јавног сектора запослени се унапређују на основу радног стажа, учинак није главни критеријум за напредовање.У Банци приватног сектора промоција се врши на основу заслуга. Само запослени који раде добро ће постићи раст.

Про и контра каријере

Приватне банке:

Прос:
  • Конкурентно радно окружење: Они пружају високо конкурентну и узбудљиву радну атмосферу за раст у професионалцу. Професионалци се подстичу да се баве изазовним задацима, а предузетници ће бити награђени у складу с тим.
  • Подстицаји засновани на учинку: Приватне банке обично нуде бројне подстицаје повезане са учинком, како у монетарном тако и у немонетарном облику. Ово промовише дух конкурентности запослених и помаже им да додатно ојачају морал.
  • Тренутно препознавање посла: Неке од најбољих приватних банака фокусирају се на препознавање заслуга у односу на искуство, а врхунски извођачи обично добијају тренутно признање за свој рад. Најбоље је што признање и награде иду руку под руку.
  • Практично искуство учења: Већи нагласак ставља се на стицање потребних вештина и знања на послу, уместо на ослањање само на програме обуке. Иако би они који се добро показали могли бити изабрани за престижне програме обуке на неким од најбољих института.
  • Технолошки оријентисани Оутлоок: Појединци који су заинтересовани за технологију међу најпожељнијим су изборима за данашње премиум приватне банкарске институције. Ово је усмерено на јачање њихових ресурса за наставак дигиталног ширења банкарских услуга.
  • Брзи раст у каријери: Професионалци могу расти брзим темпом и стицати више позиције, заједно са већим примањима током првих неколико година. То покреће чак и просечне извођаче да се добро сналазе и држе у потрази за следећом промоцијом.
  • Додатне погодности: Запосленима се такође нуде посебне погодности, укључујући између осталог већу каматну стопу на фиксне депозите и плаћене празнике.
Против:
  • Дуже радно време: Радно време је обично дуже и нагласак је на испуњавању циљева, уместо на напуштању канцеларије на време. Ово је један од недостатака у скоро сваком конкурентном послу, а дугорочно може потенцијално утицати на здравље и лични живот појединца.
  • Мања сигурност посла:То је један од највећих недостатака код приватних банака, јер упркос томе што заузимају најбоље положаје, не постоји сигурност да се од њега не може тражити да оде ако то ситуација захтева. Неки од могућих разлога могу да укључују банкарску индустрију или банкарску институцију која пролази кроз лошу фазу. Управо се то догодило након пада 2008. године када су хиљадама запослених у приватним банкама показана врата.
  • Просечни извођачи могу патити:Већина улога на послу је искључена за оне који окупљају људе, тамо где је мало места за споро ученике или просечне извођаче. Иако не могу сви бити врхунски извођачи, они који не раде баш најбоље или им није пријатно да преузимају изазовне улоге можда неће имати много користи.

Банке у јавном сектору:

Прос:
  • Мање конкурентна радна атмосфера:Генерално, радно окружење је угодно и обично се не жури с испуњавањем неких унапред дефинисаних циљева. Професионалци добијају довољно времена да се припреме за улогу и науче ствари својим темпом.
  • Редовни програми обуке:Велики је стрес на редовном провођењу програма обуке како би се запосленима помогло да надограде своје финансије, људе и техничке вештине и буду у могућности да постигну бољи учинак.
  • Већа сигурност посла:Постоји мали ризик од изненадног прекида који чека иза угла, чак и ако учинак појединца није на висини. Ово можда не звучи као најбољи подстицај у смислу подстицања запослених да раде боље, али свакако привлачи много талената који траже сигурне улоге на послу. У случају сличном краху из 2008. године, мале су шансе за повратак кући због тржишних услова, за разлику од приватних банака.
  • Боље радно време:Радно време је унапред дефинисано и нема журбе за испуњавањем циљева, нема претераног осећаја конкуренције, као ни додатног радног времена. Нуди довољно времена за дружење са породицом и пријатељима.
  • Додатне погодности:У складу са професионалном ознаком, банке у јавном сектору дефинишу одређене додатне погодности. То укључује дом и аутомобил за високо рангиране професионалце, као и неке уобичајене погодности за већину улога. То укључује нижу каматну стопу на кредите, већу каматну стопу на фиксне депозите и пензионе пакете, између осталог. Међутим, ове бенефиције могу се разликовати у зависности од професионалне улоге и институције с којом се ради.
Против:
  • Мање награђивање за конкурентне појединце:Каријера у банкама у јавном сектору могла би бити релативно мање узбудљиво искуство за конкурентне појединце који желе да постигну више у кратком временском периоду. Било би сразмерно мање награда за добро извођење, а ово амбициознијим особама можда неће успети.
  • Спор напредак у каријери:Раст каријере био би прилично летаргичан са већином унапређења и повећања плаћа на основу искуства уместо заслуга. За разлику од приватних банака, стаж ће вам требати за жељени напредак у каријери, што може мало пригушити, мада постоје и друге бенефиције које би то могле надокнадити.
  • Мања мотивација за боље извођење:Уз мало конкуренције и мање награда заснованих на перформансама, мало је мотивације за просечне извођаче да раде боље и докажу своју способност.
  • Рад живот баланс:Приватне банке су по овом питању релативно лошије са дужим и интензивним радним временом, што обично утиче на равнотежу између посла и личног живота. Обично остане мало времена за рекреацију или опуштање и постаје тешко провести квалитетно време са пријатељима и породицом.

    Запослени у ПСУ банци имају релативно много боље радно време које оставља много времена за породицу, рекреацију или друге активности.Мања конкуренција на послу такође им помаже да уживају у уравнотеженијем постојању у поређењу са запосленима у приватним банкама.

Закључак

Одлука о избору каријере није једноставна одлука, јер постоји низ сложених фактора које треба узети у обзир и уравнотежити једни с другима. Међутим, приступ би требало да буде једноставан и заснован на скупу вештина, интересовањима и могућностима појединца више од било чега другог. Обично су појединци вођени менталитетом стада да уђу у каријеру због које би касније могли да жале.

Банкарство може бити порезна каријера за сваког појединца, јер захтева присуство ума, добре комуникативне способности и интересовање за финансије и рачуноводство. У зависности од улоге, скупови вештина могу се разликовати, али као што смо већ разговарали, они који верују у тренутно признање и награде засноване на учинку треба да се одлуче за каријеру у приватном банкарству.

Међутим, за дугорочну сигурност посла и боље радно време банке у јавном сектору могу бити бољи избор. Они који су заинтересовани за технолошки потпомогнуто банкарство имали би користи од било ког од ових избора, јер интернетско банкарство и даље расте експоненцијалном стопом и за приватни и за јавни сектор.

На крају, било би важно пажљиво извагати предности и недостатке, а затим покушати да их ускладите са индивидуалним погледом на професионални живот да бисте донели праву одлуку.