Књиговодствени унос (дефиниција, примери) | Топ 3 врсте

Шта је књиговодствено књижење?

Рачуноводствени унос је формално евидентирање свих трансакција у пословним књигама предузећа где се задужење и кредит евидентирају у целини и то су три врсте које укључују унос трансакција, прилагођавање уноса и затварање.

Једноставним речима, књиговодствени унос је формално евидентирање трансакција где се терећење и књижење трансакција евидентира у главну књигу. То је писани запис о комерцијалној трансакцији.

Врсте књиговодствених евиденција

Постоје три врсте књиговодствених уноса у дневник:

# 1 - Унос трансакције

Унос трансакције је основни унос рачуна за било који пословни догађај. На пример, рачун од купца, рачун предочен од добављача за плаћање, уноси у готовини од купца и друга готовинска плаћања, што представља трошак за компанију. Унос трансакције је готовинска и обрачунска основа.

# 2 - Подешавање уноса

Прилагођавање уноса је унос у дневник урађен на крају обрачунског периода. Заснован је на обрачунском рачуноводству. Унос у књиговодствени дневник потребан је на крају да би се прилагодила различита стања на различитим рачунима главне књиге, која су урађена да би се задовољила финансијска ситуација предузећа према рачуноводственом принципу, као према ГААП, тј., Општеприхваћеном рачуноводственом принципу. Укратко, поравнати је пријављени резултат.

# 3 - Завршни рад

Завршни унос је унос у дневник који се врши на крају обрачунског периода. Ова врста уноса се књижи у сменски завршетак како би се задржао рачун зараде са свих привремених рачуна као што су рачун губитака, рачун добитка, рачун трошкова и рачун прихода. То се ради ради преноса информација у следећи обрачунски период.

Уноси за трансакцију обављају се путем софтвера где онај ко врши трансакцију неће знати да креира књиговодствени унос, нпр. Креира рачун за купца. Све комерцијалне трансакције евидентирају формално.

Системи књиговодствених уноса

# 1 - појединачни унос

Термин појединачни унос нејасно се користи за дефинисање начина вођења рачуна који нису у складу са строгим принципима двоструког уноса. Погрешно је то описивати као систем. Израз „један унос“ не значи да постоји само један унос за сваку трансакцију. Одсуство двоструког ефекта сваке трансакције онемогућава припрему пробног биланса; и да провери аритметичку тачност књига рачуна, рађајући дух лабавости и позивајући на преваре и малверзације.

Рачуни добити и губитка и биланси стања не могу се припремити због одсуства номиналних рачуна и стварних рачуна. Дакле, један унос није само непотпун, већ коначни резултат такође није поуздан. Овај систем обично прати само новчане примања и исплате готовине и приказује само оне резултате потребне за састављање биланса успеха.

Предности

  1. Једнократни систем је једноставан и јефтинији.
  2. Професионална особа која није потребна за одржавање рачуноводства система јединственог уноса;
  3. Садржи сажетак дневних трансакција попут прихода и трошкова.

Мане

  1. Недостатак података може негативно утицати на планирање и контролу стратешког пословног циља.
  2. Недостаје контрола по другом питању са којим се компанија суочава.
  3. У случају било каквог губитка или крађе, човек неће моћи да га пронађе путем јединственог рачуноводственог система.

Пример

Овде се унос врши појединачно за сваку трансакцију.

# 2 - Систем двоструког књиговодства

Користи се за књижење задужења и кредита, што на крају доводи до стварања комплетног низа финансијских извештаја. Према књиговодственом систему, свака трансакција има два елемента. Једно је дуг, тј. Када нешто иде, а друго при доласку долази. Једноставним језиком, оно што долази на кредит, а оно што се гаси је дуг. То је главна компонента система двоструког уноса.

Предности

# 1 - Комплетна евиденција

Систем двоструког уноса омогућава привредницима да воде комплетну, систематичну и тачну евиденцију свих трансакција. Детаљи било које трансакције или догађаја које могу да верификују у било ком тренутку.

# 2 - Утврђивање добити или губитка

Систематична евиденција која се води у систему двоструког уноса омогућава предузећу да утврди резултате пословања за било који дати период. Власници могу повремено знати исплативост пословања.

# 3 - Познавање финансијске позиције

Помоћу стварних и личних рачуна може се тачно утврдити финансијски положај предузећа. То се врши припремом биланса стања.

# 4 - Провера тачности рачуна

Према систему двоструког уноса, свако задуживање има одговарајући кредит. Аритметичка тачност књига може се тестирати припремањем изјаве под називом Пробно стање.

# 5 - Нема обима преваре

Фирма је спашена од превара и малверзација, јер ће бити доступне потпуне информације о свој имовини и обавезама.

# 6 - Пореске власти

Предузеће може задовољити пореске власти ако правилно води књигу својих рачуна по систему двоструког уноса.

# 7 - Износ дуга купцима

Књига рачуна ће открити износ који дугује купцима. Подсетници се могу послати купцима који своје рачуне не подмире одмах.

# 8 - Износ који дугујете добављачима

Трговац може из књиговодствених књига утврдити износе које дугује својим повериоцима и правилно се договори да их одмах плати.

# 9 - Упоредна студија

Резултати једне године могу се упоређивати са резултатима претходних година и утврдити разлог за промену.

Мане

  1. Није погодно за мале пословне људе, јер је сложено, не препоручује се малим предузећима.
  2. Скуп је.
  3. Нема тачности пре израде пробног биланса;

Пример

Пример 1 - Куповина машине готовином.

Унос у финансијски извештај за исти биће испод-

Пример 2 - Камате примљене на рачун у банци.

Унос у финансијски извештај за исти биће испод: -

Двоструки унос приказује и задужење и кредит који рачун се терети и књижи.