Амортизација намештаја (дефиниција, цене) | Како израчунати?

Шта је амортизација намештаја?

Амортизација намештаја у рачуноводственој терминологији може се дефинисати као пад или смањење вредности намештаја, односно било које покретне имовине која се користи да би било која просторија, канцеларија, фабрика итд. Била погодна за жељене радне услове услед употребе хабања и / или заобилажење времена. Другим речима, може се описати као део цене коштања намештаја који се наплаћује као трошак у једном обрачунском периоду.

Објашњење

  • Временом и потрошње или употребе, свако средство пролази кроз смањење његове вредности. Ово смањење вредности средства и истовремено наплаћивање еквивалентног износа у билансу успеха (П&Л) за тај период дефинише се као амортизација. Свака организација треба да купи различите врсте намештаја како би се обезбедило несметано управљање и пословање. Генерално, различите врсте предмета намештаја који се купују имају различит век трајања и сходно томе помажу у стварању будућих економских користи за више од једног обрачунског периода.
  • Међутим, постоји неки намештај који помаже у стварању будућих економских користи не дуже од једног обрачунског периода. Ове врсте имовине су у потпуности отписане у извештајима о добити и губитку и није им потребна амортизација током више обрачунских периода. Организација се мора придржавати свих важећих закона и прописа.

Како израчунати амортизацију намештаја?

  • У зависности од различитих правила и прописа и важећих закона, могу постојати различите методе обрачуна амортизације на намештају. Међутим, постоје неке уобичајене методе амортизације намештаја, које укључују методу стопе, животну методу или понекад намештај такође може бити амортизован на основу јединице производње или употребе.
  • У случају методе стопе, могу се прописати посебне стопе по којима ће се обрачунавати годишња амортизација и умањивати од вредности намештаја.
  • Под Методом стопе такође постоје две различите методе попут линеарне методе где ће се исти износ амортизације смањити од укупне вредности намештаја сваке године. Друга најчешће коришћена метода је метода записаних вредности. Према методи записане вредности (ВДВ), проценат се смањује од записане вредности намештаја.

Примери

За боље разумевање, узмимо помоћ нумеричких примера.

Ову амортизацију на предлошку Екцел Фурнитуре можете преузети овде - Амортизација на предлошку Екцел Екцел

Метода равне линије - Пример # 1

01.01.2019. Марк Инц. је купио канцеларијски намештај попут стола и столица у вредности од 10.000 америчких долара. Стопа амортизације је 10% линеарном методом. Израчунајте годишњу амортизацију коју ће књижити Марк Инц.

Решење:

  • Годишња амортизација која ће се књижити у извештају о добити и губитку биће (10.000 УСД к 10%) = 1.000 УСД годишње.

Метода записане вредности - Пример # 2

01.01.2019. Марк Инц. је купио канцеларијски намештај попут стола и столица у вредности од 10.000 америчких долара. Стопа амортизације је 10% метода записане вредности. Израчунајте годишњу амортизацију коју ће Марк Инц књижити 31.12.2019. И 31.12.2020.

Решење:

Обрачун годишње амортизације по ВДВМ за 2019. и 2020. годину је следећи:

На дан 31.12.2019:

  • 10% ВДВ-а, тј. 10.000 УСД к 10% = 1.000 УСД

На дан 31/12/2020:

  • 10% ВДВ-а, тј. 10.000 - 1.000 УСД (амортизација 2019) = 9.000 УСД
  • Амортизација на дан 31.12.2020 = 9.000 УСД к 10% = 900 УСД

Пример # 3

01/01/2018, Хенри Традинг Инц., произвођач платна, купио је намештај у вредности од 10.000 УСД за одржавање канцеларије. Стопа застаревања је 25% Д.Б. Од вас се тражи да израчунате годишњу амортизацију и одредите годину у којој ће вредност средства бити нула или занемарљива.

Решење:

Амортизација намештаја израчунава се на следећи начин:

Белешка: Молимо вас да погледате горе дати Екцел образац за детаљан обрачун амортизације.

Сходно томе, 2032. биће година у којој ће вредност намештаја бити НИЛ или занемарљива. Понекад се имовина може продати и на крају њеног корисног века трајања створити неке пратеће користи. Такав износ потребно је смањити од укупне вредности имовине пре израчуна амортизације. На пример, размотрите линеарну методу амортизације: Намештај купљен за 11.000 УСД са корисним веком трајања од 10 година и може се продати на крају корисног века за 1.000 УСД. Овде, за израчунавање амортизације, морамо да одредимо вредност која се амортизује смањењем вредности продаје отпада, тј. 11.000 - 1.000 америчких долара, што је 10.000 америчких долара, а овај износ ће се поделити између 10 година подједнако. Стога ће годишња амортизација износити 1.000 УСД (10.000 УСД / 10).

Стопе амортизације намештаја

Различити важећи закони прописују различите стопе амортизације намештаја. Генерално, према важећим америчким законима, претпоставља се да је намештај, намештај и сродна опрема седам година у случају да се намештај користи на канцеларијским локацијама. Међутим, живот намештаја се смањује за две године и претпоставља се као пет година у случају да се средство користи у другим областима, осим у канцеларијским просторијама. Генерално, метод умањења пореза је 200% опадајући биланс (Д.Б.)

Како амортизовати намештај?

Одређивање методе амортизације на намештају је рачуноводствена политика коју цела организација треба јединствено да усвоји током различитих обрачунских периода. Међутим, политика се може променити у случају да ситуација захтева или услед промене прописа. Израчунавање амортизације на намештај је исто као израчунавање амортизације на било којој другој имовини попут машина или возила. Једина разлика је стопа амортизације средства и / или корисни век употребе средства.

Закључак

Амортизација се може рећи као смањење вредности имовине услед сталног трошења средства или заобилажења времена. Намештај се може описати као било која покретна имовина попут стола, столице итд. Која се користи за израду било које канцеларије или другог места погодног за рад. Према важећим законима и прописима, могу се прописати различите методе за амортизацију намештаја. Неке од уобичајених метода које се користе су линеарна метода амортизације, метода опадајућег биланса, методе засноване на производњи. Утврђени износ амортизације биће обрачунат као амортизација у билансу успеха за тај период. Такође, иста ће бити умањена из биланса имовине.