Производни буџет (дефиниција, образац) | Пример производног буџета

Дефиниција буџета за производњу

Буџет производње је финансијско планирање које се односи на јединице производа за које руководство сматра да би предузеће требало да производи у наредном периоду како би се подударало са процењеном количином продаје, која се заснива на процени менаџмента у вези са конкуренцијом на тржишту, економским условима, производњом капацитет, претежне потребе потрошача и прошли трендови.

Компоненте

Углавном постоје три компоненте, а оне су следеће:

# 1 - Директни материјални буџет

Буџет за директни материјал укључује отварање залиха сировина, трошкове набаве сировина, материјала који иде у производњу и завршни инвентар сировина који ће настати за производњу јединица производа за које организација процењује да ће их произвести у наредном периоду .

# 2 - Директни буџет за рад

Директни буџет за рад укључује трошкове рада који се запошљавају у производњи попут зарада, бонуса, провизија итд. Од којих се очекује да буду исплаћени радницима пословних организација.

# 3 - Буџет за опште трошкове

Сви остали трошкови који не чине део материјалног буџета и директног буџета за рад приказани су у општем трошку буџета. Овај буџет се састоји и од променљивих трошкова и од фиксних трошкова.

Пример производног буџета

Овај образац Екцел Будгет за производњу можете преузети овде - Екцел Будгет темплате

КСИЗ лтд производи боцу и даје прогнозу за предстојећу годину, која се завршава у децембру 2020. Предвиђала је да ће продаја у наредној години бити 8.000 УСД у 1. кварталу, 9.000 УСД у 2. кварталу, 10.000 УСД у 3. кварталу и УСД 11.000 у кварталу 4. Директор производње такође планира да коначни инвентар буде 1.000 америчких долара на крају сваког квартала компаније. На почетку тромесечја, један инвентар компаније износио је 2.500 долара.

Припремите неопходни производни буџет компаније КСИЗ доо за наредну годину која се завршава у децембру 2020.

Решење

Следи образац буџета за производњу компаније КСИЗ доо за годину која се завршила 31. децембра 2020. године.

Тако у горњем примеру, припремљени буџет приказује прорачун у односу на број јединица које треба произвести.

Такође, како је планирано да се завршне јединице инвентара смање са 2.500 на 1.000 америчких долара, иако се очекује да ће производња компаније расти сваког квартала. Дакле, ризична је прогноза јер постоји смањење нивоа сигурносних залиха компаније.

Предности

  • Помаже у одржавању оптималног нивоа равнотеже између продаје, положаја залиха и производње компаније и доприноси координацији политика и планова повезаних са њима.
  • Пружа смернице или план организацији јер даје циљ производње за коју руководство компаније очекује да ће бити постигнута у наредном периоду.
  • Будући да се циљ поставља помоћу производног буџета, то даје мотивацију запосленима у предузећу да раде напорно како би циљеве постигли на време и на ефикаснији начин.
  • Уз помоћ овог буџета, предузеће и машине, као и радна снага, могу да користе у највећој могућој мери предузеће.

Мане

  • Припрема производног буџета од стране компаније један је од дуготрајних процеса, јер је захтевало пуно времена и труда у управљању компанијом.
  • Заснован је искључиво на просудбама и проценама менаџмента, тако да постизање ефективног и тачног нивоа прогнозе производње у компанији уопште није могуће на садашњем конкурентном, непредвидивом тржишту.
  • Свака особа у организацији има различито размишљање и различит начин размишљања, тако да различите особе у компанији могу имати различита мишљења у вези са производним буџетом. У том случају, запослени у организацији можда неће бити вољни да прихвате овај буџет, који припрема врхунско руководство компаније.
  • За компанију која је недавно започела рад и која нема претходне податке и искуство, постаје веома тешко проценити цифре за производни буџет.

Важне тачке

Различите важне тачке буџета су следеће:

  • Углавном постоје три врсте компонената производног буџета, који укључују директни буџет за материјал, буџет за директни рад и буџет за опште трошкове.
  • За компанију која је недавно започела рад и која нема претходне податке и искуство, постаје веома тешко проценити цифре за производни буџет у поређењу са предузећем које већ дуго постоји због доступности прошлих трендова за њих.

Закључак

Производни буџет предвиђа производњу и даје циљеве запосленима у компанији за ефикасно постизање жељеног нивоа производње и стварање минималних трошкова. Различите организације на тржишту усвајају различите врсте стратегија и политика. Такође, припрема овог буџета је гломазнија и проблематичнија за малу организацију због присуства мање ресурса, а оне могу доживети већи ниво тржишних флуктуација у поређењу са великим предузећима.