Дебит (Значење, дефиниција) | Основни примери уноса на терет у рачуноводству

Дебитно значење

Дебит се дефинише као књижење у књигама предузећа због којег или долази до повећања имовине предузећа или долази до смањења обавеза предузећа и према основном концепту двоструког књижења система у рачуноводству, укупни дугови увек треба да буду једнаки укупном износу кредита за предузеће.

Пример уноса задужења у рачуноводству

Постоји компанија А лтд. која се бави продајом готове одеће на тржишту. Одлучила је да имовину вредну 100.000 америчких долара купи плаћањем путем банковног рачуна и исплати трошак од 5.000 америчких долара у готовини за рачун за струју. Како евидентирати трансакцију у књигама рачуна и који ће рачуни бити терећени?

У овом случају, компанија је склопила две различите трансакције, једну за куповину имовине и другу за плаћање трошкова. Испод ће бити рачуноводствени поступак за трансакције:

  1. Куповина имовине вредне 100.000 УСД плаћањем путем банковног рачуна

Кад год дође до повећања било ког рачуна имовине, он ће бити терећен, а у случају да дође до смањења рачуна имовине, он ће бити одобрен. У овом случају, на рачуну имовине ће бити задужење, јер долази до повећања имовине са 100.000 америчких долара, а банковни рачун ће бити кредитиран јер долази до смањења на банковном рачуну због куповине.

  1. Исплатите трошак од 5.000 долара у готовини за рачун за струју.

Кад год дође до повећања било којег рачуна трошкова, он ће бити терећен, а у случају смањења рачуна трошкова, он ће бити књижен у корист. У овом случају, на рачуну трошкова биће задужење јер су се трошкови компаније повећали са 5.000 америчких долара, а готовински рачун ће се кредитирати јер долази до смањења стања на готовинском рачуну који се користи за исплату одговорност предузећа.

Предности

  1. Помаже у идентификовању грешке у случају да је почињена током евидентирања трансакције, јер се, према систему двоструког књиговодства, свака трансакција која се одвија у предузећу евидентира у књигама рачуна на најмање два различита рачуна. Од тог рачуна један рачун ће бити терећен уносом трансакције на левој страни одређеног рачуна, а други рачун ће бити додијељен уносом трансакције на десној страни одређеног рачуна.
  2. Према основном концепту система двоструког уноса у рачуноводству, укупан износ задужења треба да буде једнак укупном износу кредита, тако да у случају неусклађености између укупног дуга и укупног броја кредита може се знати да неке трансакције је компанија погрешно објавила. Тада се могу предузети мере да се то исправи.
  3. Правила помажу особи која бележи трансакцију да утврди који ће рачун бити терећен и који ће бити књижен у књигама рачуна.

Ограничења

  1. У случају да особа која евидентира трансакцију у пословним књигама компаније не зна основно правило у вези са којим рачуном треба извршити терећење и који рачун у било којој трансакцији треба књижити у корист. То би довело до погрешног евидентирања трансакције у књигама.
  2. Према основном концепту система двоструког уноса у рачуноводству, укупни дугови увек треба да буду једнаки укупном износу кредита за компанију, па у случају да постоји неусклађеност између укупних улога. Може се знати да је компанија погрешно књижила неке трансакције, али ако је погрешан износ књижен и на дебитној и на кредитној страни, тада ће у том случају и дебит и кредит бити једнаки и грешка се не може идентификовати.

Важне тачке

  • Према систему двоструког књиговодства, свака трансакција која се догоди у предузећу евидентира се у књигама на најмање два различита рачуна. Од тог рачуна један рачун ће бити терећен уносом трансакције на левој страни одређеног рачуна, а други рачун ће бити додијељен уносом трансакције на десној страни одређеног рачуна.
  • У случају да се неко средство терети, то показује да је дошло до повећања средства, а у случају да се терети обавеза. То указује да постоји смањење одговорности предузећа. Исто тако, у случају да се терети било која глава прихода, то значи да се смањује приход компаније, док ако се терети било која глава трошкова, то показује да постоји повећање трошкова компаније.

Закључак

Дакле, у случају да постоји задужење на неком од рачуна у књигама предузећа. То може бити због различитих разлога, који укључују повећање имовине предузећа, смањење обавезе предузећа, повећање трошкова или расхода предузећа или смањење прихода предузећа.

Према правилу двоструког књиговодственог система, укупан износ задужења у књигама предузећа увек треба да буде једнак укупу кредитне стране, тако да се задужења уравнотежују са кредитима.