Греенсхое опција (процес, карактеристике) | Како Греенсхое ради?

Шта је Греенсхое опција?

Греенсхое опција је клаузула која се користи у уговору о потписивању уговора током ИПО-а, при чему ова одредба пружа право осигуратељу да прода више акција инвеститорима него што је раније планирао издавалац ако је потражња већа од очекиване за издату хартију од вредности.

То је клаузула која се користи током ИПО-а у којој осигуравајуће компаније купују додатних 15% акција компаније по понуђеној цени.

Како ради опција Греенсхое?

Греенсхое опција, настала по фирми под називом Греен Схое Мануфацтуринг (прва која је укључила Греенсхое клаузулу у свој уговор о гаранцији). Ево како то функционише:

  1. Када компанија жели да прикупи капитал за неке од својих будућих развојних планова, један од начина на који може прикупити новац је путем ИПО-а.
  2. Током ИПО-а, компанија објављује емисиону цену својих хартија од вредности и најављује одређену количину акција које ће издати (рецимо 1 милион хартија од вредности по 5,00 долара по комаду). У случају компаније са плавим чиповима или компаније са врло добром позадином и статистиком, може се догодити да потражња за таквом сигурношћу неконтролисано расте и због чега ће цене расти.
  3. Друго, пошто потражња расте, стварне претплате су много више од очекиваних (рецимо 500.000 стварних у односу на 100.000 очекиваних). У овом случају, број деоница додељених сваком претплатнику пропорционално се смањује (2 стварна броја у односу на 10 очекиваних).
  4. Тако се ствара јаз између потребне цене и стварне цене, што је због неочекиване природе потражње за овом хартијом од вредности. Да би контролисале овај јаз у потражњи и понуди, компаније излазе са „Греенсхое опцијом“.
  5. У овој врсти опције, компанија, у време предлога за ИПО, изјављује своју стратегију за примену опције Греенсхое. Стога се приближава трговцу на тржишту који ће деловати као „стабилизујући агент“.
  6. У време издавања хартија од вредности, агент за стабилизацију позајмљује одређене акције промотера компаније, како би им се омогућило да буду претплатници на тржишту. На овај начин, када започне трговање, цена хартије од вредности се не повећава драматично, због недоследности понуде и потражње.
  7. Новац прикупљен од ове додатне понуде на тржишту не депонује се ни на један од рачуна странке. Овај новац се полаже на есцров рачун створен за овај процес.
  8. Једном када трговање започне на тржишту, овај стабилизаторски агент може подићи новац положен на есцров рачун, према захтеву, и откупити вишак акција од акционара и вратити промотерима компаније.
  9. Читав процес позајмљивања акција промотерима и отплате истих након одређеног временског периода од стране агенса за стабилизацију назива се „механизмом за стабилизацију“.

Карактеристике

  1. Читав стабилизациони механизам мора бити завршен у року од 30 дана. Агент за стабилизацију има највише 30 дана од датума стављања компаније на листу, у оквиру које треба да позајми и врати потребну количину акција за даљи поступак. Ако он не буде могао да доврши поступак у овом временском року и буде могао да промотерима врати само део укупних деоница током тог времена, компанија издавалац ће преостале акције одобрити промотерима.
  2. Организатори за стабилизацију могу позајмити до највише 15,0% укупне емисије. На пример, ако би укупна емисија требало да износи милион акција, промотери могу позајмити агенту за стабилизацију само до највише 150 000 акција за додељивање вишком претплатника.
  3. Прво вежбање ове опције извршила је 1918. године фирма под називом Греен Схое Мануфацтуринг (сада позната као Стриде Рите Цорпоратион), а ова опција је такође позната и као „Опција прекомерног додељивања“.
  4. Греенсхое опција је начин за стабилизацију цена, а регулише је и дозвољава СЕЦ (Комисија за хартије од вредности). Ако компанија жели да искористи ову опцију у будућности, мора јасно да напомене све сложене проспекте Ред Херринг које ће објавити током издавања хартија од вредности.
  5. Агенти за стабилизацију (или гаранти) морају да склопе одвојене споразуме са компанијом и промоторима који помињу све детаље о цени и количинама акција које ће бити наведене. Такође се помињу рокови за агенте за стабилизацију.

Значај вежбања опције Греенсхое

  • Греенсхое опција помаже у стабилизацији цена за компанију, тржиште и економију у целини. Она контролише кретање цена акција компаније због неконтролисане потражње и покушава да усклади једначину тражње и понуде.
  • Овај аранжман је користан за осигуравајуће компаније (које понекад делују као агенси за стабилизацију компаније), на начин да позајме акције од промотора по одређеној цени и продају их по вишој цени инвеститорима када цене порасту. Тада, када цене теже да опадају, купују акције са тржишта и враћају их промотерима. Овако зарађују.
  • Овај механизам је користан и за инвеститоре, јер делује на начин да стабилизује цене, чинећи га тако чистијим и транспарентнијим за инвеститоре и помаже им да направе бољу анализу.
  • То је корисно за тржишта јер намеравају да коригују цене хартија од вредности компаније на тржишту. Пуко повећање цена услед повећања потражње је нетачна мера цена акција. Стога компанија покушава с правом усмерити инвеститоре анализирајући друге ствари (а не само потражњу) за исправним ценама акција.

Закључак

Греенсхое опција заснива се на далековидој визији компаније, која предвиђа повећану потражњу за њиховим акцијама на тржишту. Такође се односи на њихову популарност у широј јавности и на веру инвеститора у њих да ће наступити у будућности и донијети им врло добре поврате. Ова врста опције је корисна за компанију, осигураватеље, тржишта, инвеститоре и економију у целини. Међутим, дужност инвеститора је да прочитају понуђене документе пре било које врсте улагања ради оптималног поврата.