Слаба прорачунска средства (дефиниција, пример) | Предности Мане

Шта је буџетска опуштеност?

Буџетска опуштеност је пракса потцењивања буџетских прихода или прецењивања буџетских трошкова предузећа намерно од стране особе одговорне за утврђивање буџета са мотивом повећања шанси да стварни учинак предузећа буде бољи од буџетских циљева. Управа то чини посебно када су њихови бонуси или процене учинка засновани на циљевима које су постигли.

Пример буџетске опуштености

На пример, менаџер компаније који је одговоран за припрему буџета процењује да би за следећу финансијску годину продаја компаније износила 80.000 америчких долара. Ипак, показује да планирана продаја износи 70.000 УСД за годину намерно смањујући планирану продају за 10.000 УСД. Учињено је то што, протеклих година, највише руководство компаније није било задовољно продајним учинком компаније, јер је постојала велика разлика између планиране продаје коју су проверавали из прошлог буџета компаније и стварне продаје током тог периода.

Дакле, да би изгледао успешно у очима највишег руководства компаније у погледу буџетских резултата, менаџер је смањио планирану продају са стварног продајног капацитета компаније. Због ових 10.000 УСД (80.000 - 70.000 УСД) и нижих перформанси које је менаџер поставио у погледу стварних продајних капацитета, већа је вероватноћа да ће менаџер добити позитивну оцену и оцену у очима врха менаџмент компаније и можда ће добити подстицај за исто. Дакле, ово је био пример буџетског попуштања где је менаџер задржао 10.000 УСД прихода од продаје потцењујући за сврхе буџетирања.

Предности

  • Ако су буџетски трошкови у компанији прецењени, тада се издаци могу пребацити на будуће године.
  • Када постоји неизвесност о будућности што је више могуће у случају стварања буџета за нову линију производа, тада попуштање буџета може пружити флексибилност менаџменту током обављања пословних операција.

Мане

  • То би могло резултирати смањењем ефикасности и перформанси запослених у предузећу, јер ће у том случају запослени у предузећу радити само у оквиру својих могућности за постизање циљева.
  • У случају да прорачун заостаје због потцењивања прихода организације, онда ће због овог потцењивања прихода шансе да ће управа такође смањити планиране трошкове виталне функције компаније као што су трошкови истраживања и развоја, реклама трошкови, трошкови производње или административни трошкови итд. ово смањење трошкова такође може бити одговорно за ометање дугорочне одрживости компаније.

Основне тачке о буџетском попуштању

  • То је намерно претерано процењивање буџетских трошкова или потцењивање буџетских прихода предузећа током одређеног временског периода током припреме буџета.
  • Када је велики број запослених укључен у припрему буџета у организацији, тада генерално постоји више шанси да они у прорачун убаце прорачун како би могли лако да постигну циљеве.
  • Чак и више руководство може да уведе залихе залиха у буџете ако жели да инвестицијској заједници извести добру слику постизања својих циљева. Иако аналитичари суде о учинку пословања упоређујући стварне резултате пословања са резултатима његових конкурената, али ипак неке организације уводе лабавост у буџету како би стекле добру слику о послу, мислећи да ће то ићи у корист њихове организације.
  • Да би спречили праксу буџетског попуштања, врховно руководство компаније требало би да ограничи број менаџера који сме да припрема буџете и не би требало да чини буџет као основу за процену учинка предузећа.
  • То би могло резултирати смањењем ефикасности и перформанси запослених у предузећу, јер ће у том случају запослени у предузећу радити само у оквиру својих могућности за постизање циљева.
  • Руководство највишег нивоа доводи се у заблуду око стварне профитабилности пословања због заостајања буџета, без обзира на то што је разлог за стварање расходовања буџета етичан или неетичан. Да би се превазишло исто, руководство највишег нивоа требало би да прегледа буџет претходних година и процени разлике између буџетских и стварних бројева. Овим би можда могли да исправе недостатке који превладавају у тренутном и будућим буџетима компаније.

Закључак

У послу, када руководство намерно прецени буџетске трошкове или потцени буџетирани приход, тада је тај јастук који је креирала управа за повећање вероватноће постизања бољих циљева од планираног буџетски заостатак. То чини управа, посебно када су њихови бонуси или процене учинка засновани на циљевима које су постигли. Када је велики број запослених укључен у припрему буџета у организацији, тада постоје веће шансе да они уведу буџетску опуштеност у буџете.

Још један разлог за заостајање буџета може ускоро бити неизвесност очекиваних резултата. У тим околностима, менаџери који управљају несигурношћу обично теже следити конзервативни приступ док припремају буџете. Врховно руководство се доводи у заблуду о стварној профитабилности пословања због ове заосталости, без обзира на то што је разлог за стварање буџетске опуштености етичан или неетичан. Да би се превазишло исто, руководство највишег нивоа требало би да прегледа буџет претходних година и процени разлике између планираног и стварног броја.