Неоперативни приход (пример, формула) | Списак неоперативног прихода

Шта је неоперативни приход?

Неоперативни приход је приход који пословна организација оствари од активности које нису њена главна делатност која доноси приходе, а примери укључују добит / губитак од продаје капиталног средства или од девизних трансакција, приход од дивиденди, добити или другог прихода генерисана од улагања у посао, итд.

Једноставним речима, неоперативни приход ентитета је ток прихода у билансу успеха ентитета који је покренут активностима које не спадају у основне пословне активности ентитета. Ова врста споредног тока прихода може имати један од многих облика попут добитака или губитака услед колебања девиза, умањења вредности имовине или отписа, прихода од дивиденди произашлих из улагања у придружена предузећа, капиталних добитака и губитака од инвестиција итд. Такође је познат под називом периферни или случајни приход.

Списак неоперативног прихода

  • Губици услед умањења вредности или отписа имовине
  • Приход од дивиденде који настаје услед улагања у придружена предузећа
  • Добици и губици услед улагања у финансијске хартије од вредности
  • Добици и губици услед трансакција у страној валути и на то утичу флуктуације девизних курсева
  • Било који добитак или губитак који може бити једнократни понављајући догађај
  • Било која добит или губитак који се понављају, али по својој природи нису оперативни

Формула неоперативног дохотка

Обично се приказује као „Нето неоперативни приход или расход“ на дну биланса успеха. Већином се појављује након ставке ретка „Оперативна добит“.

Може се израчунати, као што је приказано доле:

Нето неоперативни приход

= Приход од дивиденде

- Губици услед умањења вредности имовине

+/- Добици и губици остварени након продаје улагања у финансијске хартије од вредности

+/- добици и губици услед трансакција у страној валути

+/- добици и губици због не понављајућих се једнократних догађаја

+/- добици и губици због понављајућих, али не оперативних догађаја

Можда нема неку фиксну формулу, јер више зависи од класификације ставке као оперативне или ван оперативне активности.

Израчун се такође може извршити помоћу -

Нето оперативни приход = нето добит - оперативна добит - нето расходи од камата + порез на добит

Ово је нека врста повратне калкулације за дешифровање вредности која се односи на неоперативне приходе и трошкове из биланса успеха предузећа, јер неке компаније такве приходе и трошкове пријављују под другом главом.

Примери неоперативног дохотка

Погледајмо неке примере да бисмо ово боље разумели.

Пример # 1

Претпоставимо фиктивну компанију АБЦ са билансом успеха како је приказано доле:

Сада да бисмо израчунали неоперативни приход из горе наведеног биланса успеха, можемо следити приступ повратног обрачуна на следећи начин:

Нето оперативни приход = 150 000 - 200 000 УСД + 40 000 УСД + 30 000 УСД

= $20,000

Сада, ако пажљиво погледамо горе приказани биланс успеха, сасвим је очигледно указати на неоперативну ставку, тј. Добитак од продаје средства. Али да бисмо дошли до вредности ове ставке поруџбине на основу неке формуле, користили смо формулу повратног израчуна, која даје исту вредност као и добитак од продаје имовине.

Пример # 2

Сада ћемо погледати стварни биланс успеха компаније Мицрософт.

= $16,571,000 – $35,058,000+ $19,903,000

=$1,416,000

Предности

  • Неоперативни приходи дају процену удела у приходу услед ван оперативних активности. Омогућава бифуркацију периферних прихода и трошкова од редовног прихода од основних операција компаније. Омогућава заинтересованим странама да упореде чисте оперативне перформансе компаније и такође изврше поређење међу осталим.
  • С гледишта ентитета, пријављивање таквих прихода и расхода показује да ентитет нема шта да крије. Успоставља транспарентну слику ентитета, а све заинтересоване стране, укључујући запослене и инвеститоре, осећају се пријатније у преузимању ризика заједно са плановима раста ентитета.
  • Извештавање о неоперативним трошковима такође представљају несуштинске активности које се могу смањити у време крајње потребе. Такве ставке показују вредност у билансу успеха предузећа.
  • Такође помаже заинтересованим странама у процени реалистичнијих података уместо да их забораве и направе планове засноване на фиктивним бројевима.

Мане

  • Не одражава оперативне перформансе субјекта јер се састоји од не-основних пословних трансакција. То може представљати лажни утисак због једнократних догађаја. Неке компаније га могу користити за надувавање или дефлационирање добити како би платиле мање пореза или намамиле инвеститоре да прикупљају новац са тржишта.
  • Компаније могу такве трансакције прикрити под друге главе да би манипулисале доњим редом биланса успеха ентитета. Инвеститори би требали бити опрезни док анализирају ставке које произилазе из не-основне пословне трансакције.

Ограничења

  • Извештавање о нето пословним приходима и расходима може бити контраефикасно, као и ако се предузећа са вишим нивоом нето оперативног прихода сматрају лошијим квалитетом зараде.
  • То нема никаквог значаја за мерење оперативне моћи ентитета и стога може послужити само као ставка која се мора анализирати у изолацији, јер потиче од не-основних делатности које не чине главну струју прихода за ентитет .

Тачке које треба запамтити

  • Ванредни приходи и расходи највероватније ће бити једнократни догађаји попут губитка услед умањења вредности имовине.
  • Поједине неоперативне ставке се понављају по природи, али се и даље сматрају неактивним, јер не чине основне пословне активности ентитета.

Закључак

Обоје имају тенденцију да доживе нагле успоне и падове, јер оперативни учинак обично остаје мање-више исти за стабилне компаније. Појављује се на дну биланса успеха, након ставке из оперативног добитка.