Финансијски закуп у односу на оперативни закуп | Топ 10 разлика!

Финансијски закуп и оперативни закуп су различити рачуноводствени методи закупа, где се у случају финансијског закупа сав ризик и користи у вези са предметним средством преносе на закупца, док се у случају оперативног закупа сав ризик и награде повезани са средством под закупом уздржавање остаје код закуподавца.

Разлике између финансијског и оперативног најма

Закуп је кључни концепт у послу. Нова предузећа или нова мала предузећа често траже могућности закупа јер су им ресурси ограничени, а власници тих предузећа у почетку не желе да улажу толико новца у стицање имовине за подршку пословању. Због тога дају имовину у закуп кад год им је потребно.

Овај лизинг може бити две врсте - финансијски и оперативни.

Финансијски закуп је закуп где се ризик и поврат преносе на закупца (власнике предузећа) док одлучују о закупу имовине за своје пословање. С друге стране, оперативни закуп је закуп у којем ризик и поврат остају код закуподавца.

Па како би власник предузећа изабрао између финансијског и оперативног лизинга? И зашто ће изабрати једно уместо другог?

У овом чланку сазнаћемо како и зашто финансијски и оперативни закуп. Такође ћемо открити разлике између финансијског и оперативног најма. На пример, главна разлика између финансијског закупа и оперативног закупа је што се финансијски закуп не може отказати током почетног периода уговора; С друге стране, оперативни закуп се може отказати чак и током примарног периода уговора.

Финансијски закуп насупрот оперативном закупу Инфографика

Много је разлика између финансијског и оперативног најма. Погледајмо најзначајније разлике између ове две -

Финансијски најам и оперативни најам - кључне разлике

Као што видите, постоји неколико разлика између финансијског и оперативног лизинга. Погледајмо критичне разлике међу њима -

  • Финансијски закуп је врста закупа где закуподавац омогућава закупцу да користи имовину првог уместо периодичног плаћања на дужи период. С друге стране, оперативни закуп је врста закупа где закуподавац дозвољава закупцу да користи имовину првог у замену за периодично плаћање на краћи период.
  • Финансијски закуп је закуп који треба евидентирати у оквиру рачуноводственог система. С друге стране, оперативни закуп је концепт којем није потребно евидентирање ни у једном рачуноводственом систему; зато се оперативни закуп назива и „ванбилансни закуп“.
  • Према финансијском закупу, власништво прелази на закупца. Према оперативном закупу, власништво се не преноси на закупца.
  • Уговор по финансијском закупу назива се уговор / уговор о зајму. Уговор по оперативном закупу назива се уговор / уговор о закупу.
  • Једном када обе стране потпишу споразум, финансијски закуп се обично не може отказати. Чак и након споразума између две стране, оперативни закуп се може опозвати само током почетног периода.
  • Финансијски закуп нуди одбитак пореза за амортизацију, финансијске трошкове. Оперативни закуп омогућава одбитак пореза за плаћање закупнине.
  • У финансијском закупу постоји опција куповине имовине дата на крају уговорног периода. У оперативном закупу не постоји таква понуда.

Финансијски закуп насупрот оперативном закупу (упоредна табела)

Основа за упоређивањеФинансијски закупОперативни лизинг
1.    ЗначењеТрговачки уговор у којем закуподавац дозвољава закупцу да користи средство уместо периодичних плаћања за обично дуг период.Комерцијални уговор где закуподавац дозвољава закупцу да користи средство уместо повремених плаћања током малог периода;
2.    О чему се ради?Финансијски закуп је дугорочни концепт.Оперативни закуп је краткорочни концепт.
3.    Преносивост Власништво се преноси на закупца.Власништво остаје код закуподавца.
4.    Рок закупаТо је дугорочни уговор.То је уговор на кратак рок.
5.    Природа уговораУговор се назива уговор о зајму / уговору.Уговор се назива уговор / уговор о закупу.
6.    ОдржавањеУ случају финансијског закупа, закупац ће морати да се брине и одржава средство.У случају оперативног закупа, закуподавац ће морати да се брине и одржава имовину.
7.    Ризик од застаревања Лежи на закупцу.Лежи од закуподавца.
8.    ОтказивањеОбично се током примарних термина то не може учинити; али могу бити изузеци.У случају оперативног закупа, отказ се може извршити током примарног периода.
9.    Пореска предностТрошкови средства као што су амортизација, финансирање дозвољени су за одбитак пореза закупцу.Чак је и одбитак закупнине од пореза дозвољен.
10.  Могућност куповинеУ финансијском закупу, закупац има могућност куповине имовине коју је узео у закуп.У оперативном закупу, закупац нема такву могућност.

Закључак

Разумевање финансијског и оперативног најма је од суштинске важности. Њихово разумевање помоћи ће вам да сазнате која је погоднија за ваше пословање у одређеној ситуацији.

Ако желите да користите имовину, али не желите да се излажете рачуноводственим евиденцијама, оперативни закуп је најбоља опција за вас. Али морате бити сигурни да закуп не би требало да следи четири горе наведена критеријума.

Ако желите да користите средство које тренутно не можете да приуштите, требало би да идете у финансијски закуп где га можете користити на дужи период, а истовремено бисте могли да добијете и опцију да га купи на крају уговорног периода.