Остали свеобухватни биланс успеха (значење, пример)

Шта је други свеобухватни приход?

Остали свеобухватни приход односи се на оне приходе, расходе, приходе или губитке у предузећу који нису остварени у време припреме финансијских извештаја предузећа током обрачунског периода и стога су искључени из нето прихода и приказани након нето приход на билансу успеха предузећа.

Састоји се само од оних прихода, расхода, добитака и губитака који још увек нису остварени и стога нису укључени у нето добит у билансу успеха. То се евидентира на страни пасиве биланса стања под насловом Акционарске акције.

Компоненте другог свеобухватног дохотка

извор: Фацебоок СЕЦ Филингс

Генерално укључује следеће компоненте:

  • Нереализовани добици или губици од улагања која су категорисана као расположива за продају.
  • Нереализовани добитак или губитак на обвезницама;
  • Корекције добитака и губитака од девизних курсева
  • Добици или губици на дериватима који су предузети као заштита новчаног тока
  • Прилагођавања везана за пензијски план или план пензијских давања.

Како се признаје други свеобухватни приход?

Према рачуноводственим стандардима, овај приход се евидентира под акционарским капиталом на страни пасиве биланса стања.

извор: Фацебоок СЕЦ Филингс

  • Компанија може да купи опрему, машине или имовину током процеса пословања. Док обрачунава исто, од компаније се захтева да одреди књиговодствену вредност средства, што у суштини значи да се акумулирана амортизација и акумулирани губитак од умањења вредности морају одбити од трошкова стицања средства. Остварени ревалоризовани трошак је фер вредност средства на одређени датум. Укључен је нереализовани добитак или губитак од ревалоризације. На пример, ако се књиговодствена вредност средства повећа због ревалоризације, повећање ће се евидентирати као други свеобухватни приход на страни пасиве у оквиру капитала под категоријом вишка ревалоризације.
  • Као што је раније поменуто, само нереализоване ставке могу се сврстати у категорију осталих свеобухватних прихода. Међутим, средство се може реализовати и касније. То значи да компанија може да одлучи да прода имовину у наредним годинама. У том сценарију, остварени добитак или губитак повезан са средством уклања се из ове категорије и евидентира у билансу успеха.
  • Такође је неопходно навести да се компоненте другог свеобухватног дохотка могу пријавити или умањено за повезане пореске ефекте или пре повезаних пореских ефеката са једним агрегатним порезом на добит.

Примери осталих свеобухватних прихода

Пример # 1

КСИЗ Лтд. је 10. јула 2017. године купио опрему за 35,65.000 Рс. Компанија је одлучила да поступак поновне процене опреме предузме 30. септембра 2017. Ревалоризација је поступак којим компанија доноси фиксну тржишну вредност основног средства у књиге рачуна. Ревалоризација опреме извршена је на 40,85,000 Рс.

Запис: Разлика у износу од 5,20 000 Рс биће приказана као компонента другог свеобухватног дохотка у Билансу стања у оквиру капитала у ревалоризационом суфициту.

31. октобра 2018. године компанија је одлучила да поново изврши ревалоризацију имовине. Ревалоризовани износ био је 25,10 000 Рс. Смањење износа од 10,55.000 Рс евидентираће се као:

Запис: Износ од 5,20 000 Рс, који је забележен у билансу стања, биће смањен из вишка ревалоризације, а 5,35,000 Рс ће бити приказан у билансу успеха.

Пример # 2

Компанија АБЦ Лтд. је забележила следеће -

Значај

Треба да сагледате не само остварене добитке и губитке наведене у билансу успеха, већ и бележите нереализовани приход и губитке који се помињу као други свеобухватни приход. Неки од осталих фактора који истичу његову релевантност су следећи:

# 1 - Обрачун пензијских планова

Прилагођавања везана за пензијски план или план пензионисања су суштински део другог свеобухватног дохотка. Појединац може проучити утицај пензијског плана и утицаја корпоративног пензијског плана. Послодавац би планирао исплату пензија запосленима који се касније пензионишу. Ако имовина потребна за план није одговарајућа, обавеза предузећа за пензијски план ће се повећати. Компанија треба да планира у складу са тим.

# 2 - Разумевање нереализованих добитака и губитака од обвезница и акција

Аналитичар може да разуме нереализоване добитке и губитке на обвезницама као и на акцијама док пролази кроз компоненте другог свеобухватног дохотка. Ако је удео купљен по цени од 50 долара, а фер тржишна вредност износи 70 долара, нереализовани добитак је 20 долара. Аналитичар може да разуме фер вредност улагања предузећа читајући о осталим компонентама свеобухватног дохотка. Такође морате сазнати о нереализованим добицима или губицима од инвестиција које је фирма категорисала као доступне за продају.

# 3 - Обрачун прилагођавања добитака и губитака од девиза

Предузеће се може обавезати да ће се штитити од колебања валута током обављања пословних активности. Аналитичар ће разумети утицај колебања девизног курса и прилагођавања добитака и губитака од девизних курсева извршених у процесу.

Закључак

Као инвеститор, морате критички да испитате финансијске извештаје компаније да бисте проценили основе, финансијску стабилност и кредибилитет предузећа. Разумевање другог свеобухватног прихода који се састоји од нереализованих добитака и губитака олакшаће вам бољу анализу компаније и доношење ефикасних инвестиционих одлука.