Потпуни облик извршног директора (дефиниција, одговорности) | Водич за извршног директора

Потпуни облик извршног директора - извршни директор

Потпуни облик извршног директора означава извршног директора. Најстарији је члан, извршни директор корпоративне организације. Он је једини виши администратор који брине о целокупном управљању и пословању организације и подноси извештаје директно одбору директора и председнику организације са јединим циљем стварања богатства за њене заинтересоване стране и акционаре. Главни извршни директор је шеф било које корпоративне организације, јавне, приватне или невладине организације.

Квалификација образовања потребна да бисте постали извршни директор

Потребна образовна квалификација извршног директора зависи од индустрије и послодавца са којим ради. Послодавци су давали предност онима који су дипломирали и имају значајно радно искуство у потребној индустрији. Врло често се извршни директор бира из компаније, уместо да се запошљава споља. Следе два главна разлога која се предвиђају приликом избора генералног директора:

  • Обука: Постоје компаније које захтевају да извршни директор прође обуку пре него што се уђу на место извршног директора. Обука би могла бити повезана са развојем руководства, вођством и сталним професионалним вештинама и развојем.
  • Релевантно искуство: Очекује се да са собом носе значајно релевантно искуство. Одбор директора обично преферира извршног директора са прогресивним и одрживим учинком и одговорношћу.

Не постоји посебна квалификација као таква да постанете извршни директор. На самом почетку 21. века, већина извршних директора имала је дипломе из техничких предмета као што су наука, право, инжењерске финансије итд. Описати експлицитну квалификацију за извршни директор сложен је предмет сам по себи. Да би постала главна извршна директорка, дотична особа треба да има знање о сваком одељењу у организацији којој је на челу, иако свако одељење има своје појединачне шефове који директно извештавају извршног директора. Генерални директор треба да има бар професионалну квалификацију за тему организације коју води.

Захтев за вештином

Вештине потребне да бисте постали извршни директор разликују се од организације до организације, али постоје неке основне и заједничке вештине потребне за сваког извршног директора. Следе услови за вештину.

  • Треба да има предузетнички ум, укључујући изванредне менаџерске и лидерске вештине.
  • Требао би бити сјајан комуникатор који ужива у свом послу уз минималну подршку и који ужива у аутономном раду.
  • Требао би бити у стању да створи увиде и брзо доноси одлуке.
  • Требао би врло брзо покупити нове идеје и исте применити.
  • Требало би да створи окружење тако да људи воле да раде са њим и да заједно ради на постизању жељених резултата од колега.

Одговорности извршног директора

Одговорности извршног директора варирају у зависности од индустрије и разликују се од организације до организације, њених циљева, производа и услуга и оперативних захтева. Улоге и одговорности поставља председник и одбор директора организације. Следе основне одговорности.

  • Извршни директори би требало да буду у стању да доносе главне одлуке у вези са управљањем и администрацијом компаније.
  • Треба да се побрине да је окружење корпорације здраво и позитивно.
  • Генерални директор треба да води организацију на такав начин да мотивише своје колеге и сваког запосленог у компанији.
  • Треба да се побрине да се изврше потребне промене у политикама и одлукама ако је потребно.
  • Генерални директор би требао бити у могућности да води целокупно пословање.
  • Извршни директори треба да се побрину да се улоге и одговорности адекватно додијеле подређеним.
  • Треба да надгледа да је планирање и извршење истог спроведено на начин који користи организацији и одговарајућим заинтересованим странама.
  • Генерални директор треба да учествује на сваком могућем састанку одбора директора и помаже у избору чланова одбора.
  • Генерални директор треба да надгледа свако одељење попут производње, маркетинга, финансија и да се побрине за одржавање испоруке и квалитета робе и услуга.
  • Требао би се побринути да сваки ресурс у организацији користи на најбољи могући начин за стварање богатства одговарајућих акционара.
  • Генерални директор треба да прегледа и учествује у годишњем и привременом планирању буџета и да се увери да су трошкови у складу са буџетским трошковима.
  • И на крају, али не најмање важно, он треба да се побрине за производе и услуге које корпорација развија у складу са мисијом и визијом организације у целини.

Могућности за запошљавање

Према америчком Заводу за статистику рада, очекује се да ће се шансе за посао генералног директора повећати за 8% до 2026. године, што је релативно више од просечне стопе раста запослености од 7% у разним другим индустријама у Сједињеним Државама.

Плате извршног директора

Извршни директори непрекидно надмашују просечну плату запослених професионалаца. Примећено је да се у последњих 10 година просечна зарада извршног директора компанија из фортуне 500 повећала за више од 0,5 милиона на 14,5 милиона долара у 2018. У другим случајевима зараде радника и ненадзорна природа послова били су сведоци повећање од 800 долара годишње и годишњи приход од 39.950 долара у 2018. години.

Средња зарада извршног директора компанија из фортуне 500 износи око 10,5 милиона долара, према истраживању које је спровела Роцк школа Универзитета Станфорд за корпоративно управљање.

Плата просечног извршног директора зависи од индустрије, локације, искуства и врсте послодавца са којим ради. Према америчком Заводу за статистику рада, просечна зарада извршног директора широм Сједињених Држава износи:

  • Годишња средња плата износи 186.600 УСД.
  • Годишња плата од 10%: 208.000 УСД
  • Годишња дно 10% Плата: 68.360

Закључак

У закључку закључка могли бисмо рећи да је извршни директор особа која има укупну одговорност вођења организације пружањем визије, креирањем, планирањем и спровођењем стратешких одлука у правцу постизања заједничких циљева који генеришу богатство одговарајућих заинтересованих страна. Главни извршни директор је тај који уверава да руководство организације ствара свест како у унутрашњем, тако и у унутрашњем конкурентском окружењу, укључујући могућности за спајања и преузимања, повећавајући базу купаца, тржишта и потенцијалне нове индустрије.

Уобичајено радно окружење извршног директора зависи од различитих фактора као што су индустрија, локација, величина организације итд. Посао извршног директора компаније Топ фортуне 500 обично ради око 40 сати недељно, што може укључивати понекад рад викендом и врло често захтевају путовање, па чак и рад на празнике.

Врхунски извршни директори раде и запошљавају се у свакој индустрији у данашњем корпоративном свету, чак и ако је посао мали или велики, није важно. Без обзира на индустрију, главни извршни директор ради, природа посла сваког генералног директора је веома стресна и суочава се са притиском, јер су они једини који су одговорни за дно компаније.