Вертикална анализа биланса успеха (пример, тумачење, ограничење)

Шта је вертикална анализа биланса успеха?

Вертикална анализа односи се на анализу биланса успеха где су све ставке које су присутне у билансу успеха предузећа наведене као проценат продаје у том извештају и на тај начин помажу у анализи учинка компаније наглашавајући да ли се она показује нагоре или више опадајући тренд.

Вертикална анализа Цолгате-овог биланса успеха

Погледајмо пример вертикалне анализе Цолгате-овог биланса успеха. На доњем снимку поделили смо сваку ставку биланса успеха са нето продајом за период од 2007. до 2015. године.

Тумачење

  • Трошкови продаје се у прошлости кретали у распону од 41% до 44%. То имплицира да је Цолгате-ова бруто профитна маржа била око 56% до 59%.
  • Постоји тренд смањења општих и административних трошкова продаје са 36,1% у 2007. на 34,1% у години која се завршава 2015. године.
  • Такође примећујемо да је оперативни приход значајно опао у 2015. години на 17,4%.
  • Одговарајући нето приход такође се смањио на 8,6% у 2015. години.
  • Ефективне пореске стопе скочиле су на 44% у 2015. години.

Примери вертикалне анализе биланса успеха

Погледајмо неке примере вертикалне анализе биланса успеха како бисмо га боље разумели.

Пример # 1

Размотрите следећи пример биланса успеха компаније КСИЗ:

Ако сваку ставку за годину поделимо са продајом за ту годину, уобичајена анализа величине биланса успеха Компаније изгледаће као:

Тумачење

Претварањем сваког броја у продајни број за годину, поређење између ставки поруџбина током година је лако.

  • Бруто добит компаније је расла у доларима, али је бруто профитни проценат опадао током година. То показује да су се трошкови сировина и робе повећали и нису у складу са повећањем продаје.
  • Плате запослених смањивале су се током година.
  • Најам и режије, маркетинг и остали трошкови остали су мање-више константни као проценат продаје.
  • Нето приход се повећавао за око 1% сваке године.

Пример # 2

Погледајмо још један пример: биланс успеха компаније Аппле Инц.

Извор: Аппле СЕЦ поднесци

Ако горе наведено претворимо у уобичајену анализу биланса успеха, то ће изгледати следеће:

Вертикална анализа тумачења биланса успеха

  • Сви бројеви су мање-више исти са разликом у распону од 1% -2% током година
  • Нето приход Предузећа повећан је од 2016. до 2018. године за 1,5%
  • Трошкови компанија за истраживање и развој порасли су за скоро 1% као проценат нето продаје

Предности

  • Једноставно разумевање и тумачење: Вертикалну анализу биланса успеха лако је разумети и протумачити. Аналитичар, након што бројеве сваке ставке претвори у проценат продаје, може да их упореди и боље анализира перформансе компаније.
  • Анализа временских серија: Помаже у анализи временских серија различитих ставки попут трошкова, зараде запослених, бруто добити, оперативне добити и нето добити.
  • Анализа се може извршити увидом у листу уобичајених величина одједном. Будући да су сви бројеви доступни као проценат продаје, аналитичари могу лако анализирати детаље о учинку компаније.
  • Помоћ у анализи структурне композиције: Уобичајена анализа биланса успеха помаже у анализи и утврђивању промена било којих структурних компонената биланса успеха, тј. Трошкова зарада, трошкова маркетинга или амортизације и трошкова амортизације.

Ограничења

  • Нема стандардних односа: Будући да су све ставке подељене заједничким бројем продаје, у вертикалној анализи биланса успеха не постоји стандардни финансијски однос (осим профитних маржи). Стога можда неће бити лако донети било какву одлуку на основу такве анализе и сагледавања промене процента различитих компонената биланса успеха.
  • Промена нивоа цена / инфлације: Вертикална анализа биланса успеха не узима у обзир промену нивоа цена или ефекте инфлације. Бројеви продаје могу се сваке године надувати због инфлације, али то се не узима у обзир јер бројеви нису прилагођени трошковима инфлације.
  • Доследност рачуноводствених принципа: Ако коришћени рачуноводствени принципи нису исти на годишњем нивоу, тада је вертикална анализа биланса успеха бескорисна док се не прилагоди променама и не успореди са годином.
  • Сезонска флуктуација: Ако је Компанија укључена у продају предмета који су сезонске природе, тада вертикална анализа можда неће бити од помоћи. Сезонске флуктуације узрокују разлике у продаји, трошковима продате робе; тако да бројеви можда неће бити упоредиви из једног периода у други.
  • Аранжирање излога: Уређивање прозора или коришћење рачуноводствених принципа у корист Компаније не може се лако препознати у вертикалној анализи биланса успеха. Такви ефекти чине анализу бескорисном.
  • Квалитативна анализа: Пружа само квантитативну анализу и не узима у обзир квалитативне мере које је предузела Компанија попут нових маркетиншких техника итд.

Закључак

Вертикална анализа биланса успеха приказује приход или број продаје као 100%, а све остале ставке као проценат продаје. Све ставке поруџбина у вертикалној анализи се упоређују са другом ставком у истој изјави; у случају биланса успеха то је приход / нето продаја.

Уобичајена величина или вертикална анализа биланса успеха је извештај где је свака ставка изражена као проценат продаје. Поређење сваког броја постаје лакше када се упореди као проценат продаје / прихода. Иако је таква анализа корисна за аналитичаре да упореде перформансе Компаније током година или две Компаније у истом сектору и делатности, али она има своја ограничења. Дакле, анализа би требало да узме у обзир ограничења вертикалне анализе биланса успеха, упоређујући и закључујући резултате.