ЦСВ вс Екцел | Топ 13 разлика (са Инфографиком)

Разлика између ЦСВ и Екцел-а

ЦСВ и Екцел или клс су две различите врсте екстензија датотека које у себи садрже податке, разлика је у томе што су у ЦСВ или вредностима одвојеним зарезима подаци у текстуалном формату одвојени зарезима, док су у Екцел или Кслс подаци табеларни формат или кажемо у редовима и колонама, а у екстензији ЦСВ датотеке не постоји форматирање података, док у Екцелу можемо форматирати податке према нашим захтевима.

ЦСВ и Екцел су два формата која су развијена за складиштење података у бази података и која ће помоћи пословној организацији да обавља своје пословање.

Шта је ЦСВ (вредност одвојена зарезом)?

ЦСВ је формат текстуалне датотеке у којем се зарезима користе за одвајање вредности и сходно томе биће сачувани цели подаци. ЦСВ подаци се лако могу отворити у разним врстама уређивача текста, попут бележнице, и могу се анализирати за дохватање и ископавање потребних детаља.

ЦСВ датотека у бележници

Шта је Екцел?

У садашњој ери било који корпоративни професионалац тешко може издржати без екцела, јер им Екцел омогућава складиштење, обраду, анализу и извоз података на потребан начин. То је високо структуриран и организован формат датотеке, који је посебно развијен за табеларне податке и за повезивање детаља из различитих независних табела.

Екцел подаци у програму Мицрософт Екцел

ЦСВ вс Екцел Инфограпхицс

Кључне разлике између ЦСВ и Екцел-а

Кључне разлике су следеће -

  • Пуни облик ЦСВ је вредност одвојена зарезима, а МС Екцел је Мицрософт Екцел.
  • Додатак ЦСВ датотеке је „.цсв“, док је додатак екцел датотеке „.клс / .клск“.
  • У ЦСВ датотеци, пошто су сви подаци потребни за чување у формату обичног текста, није могуће сачувати податке повезане са сликом (ЈПЕГ, ПНГ, ЈПГ, итд.). Иако је Екцел бинарни формат, стога се сви подаци повезани са сликом могу лако сачувати у екцел формату.
  • ЦСВ је обична текстуална датотека и стога је уобичајена датотека без икакве стандардизације или структурирања. Иако је Екцел високо стандардизован и структуриран имајући у виду захтеве садашњег корпоративног света.
  • ЦСВ датотеке се могу отворити у било којој врсти уређивача текста, као што је бележница, као иу МС Екцел-у, док се Екцел може отворити само у МС Екцел-у или на гоогле листовима.
  • ЦСВ датотека је обична текстуална датотека, тако да ће се сви подаци складиштити употребом зареза као сепаратора између две јединице података, па графиконе није могуће чувати у ЦСВ формату, док Екцел податке спрема у бинарном формату, стога сви подаци повезани са графиконима могу се сачувати у екцел формату.
  • ЦСВ датотеке се не могу директно повезати са спољним изворима, док се екцел датотека може лако интегрисати са спољним изворима на такав начин да улаз може доћи из спољних извора, а издвајање података такође може бити директно повезано са спољним изворима.
  • Анализа података и манипулација подацима могу се извршити ефикасно и на структуриран начин у програму Екцел, док се исто не може урадити у ЦСВ формату јер се подаци у таквом формату не могу повезати са било којим другим подацима
  • Врло је лако чувати ЦСВ датотеке јер ће његова величина увек бити мања, док су Екцел датотеке са великом базом података веома тешке за чување и одржавање, јер постоји велика шанса да се оштете или падну.
  • ЦСВ датотеке већином користе професионалци у анализи података или визуелизацијама, док Екцел користе лаици, као и професионалци, на основу својих захтева и сврхе рада.

Упоредна табела

ОсноваЦСВМС Екцел
Пуни обликПуни облик ЦСВ-а је вредност одвојена зарезимаПуни облик МС Екцел-а је Мицрософт Екцел
ПродужењеЦСВ датотека са ознаком типа означена као .цсвЕкцел датотека са ознаком типа означена са .клс / .клск
ЛансиранЦСВ формат објављен 2005. годинеМС Екцел објављен 1987. године
Чување података из табелеКако ЦСВ податке чува у формату обичног текста, није могуће сачувати податке повезане са сликомКако Екцел спрема податке у бинарном формату датотеке, подаци са слике могу се лако похранити у исти
СтандардизацијаЦСВ је само обична текстуална датотека, стога није стандардизован.Екцел је високо стандардизован у погледу складиштења података и сродног рада
ВрстаЦСВ је формат у којем се подаци чувајуМС Екцел је алат у којем се подаци чувају и може се извршити анализа података
ПлатформаЦСВ датотеке се могу отворити у разним врстама уређивача текста, као и у Екцелу.Екцел датотеке се могу отворити само у МС Екцел-у.
Графикони и сликеБудући да податке спрема у формату обичног текста, не може сачувати податке попут графиконаМС Екцел може лако да сачува податке попут графикона
Веза са спољним изворимаЗа ЦСВ датотеке није могуће повезивање са спољним подацима и ажурирање податакаМС Екцел датотеке могу се повезати са спољним изворима података и омогућити програмски додаци.
МанипулацијаЦСВ датотеке не дозвољавају било какву манипулацију подацимаМС Екцел омогућава све врсте манипулација подацима и сродну анализу података.
СкладиштеЦСВ датотека захтева мање простора за складиштење и такође се може чувати на мало меморијског простораЕкцел датотека захтева више простора за складиштење и пуно меморије.
УпотребаГлавна употреба у анализи и визуелизацији података.Екцел се може користити из свакодневног пословања до доношења сложених организационих одлука.
КористиВећина, од стране професионалацаКористе га и лаици, и професионалци, на основу њихових захтева.

Закључак

ЦСВ и Екцел су необични формати за складиштење података и користе их разне особе у огромном броју. Обоје имају своје плус поене и негативне. Али оба се могу разумно користити тренутно за отпремање података, визуализацију података, анализу података и манипулацију.