Мерцхант Банк (Значење, функције) | Како то ради?

Шта је Мерцхант банка?

Мерцхант Банк је компанија која пружа услуге попут активности прикупљања средстава као што су ИПО, ФПО, зајмови, гаранције, финансијско саветовање или тржишно тржиште за велике компаније и појединце који имају огромну нето вредност, али не пружају основне банкарске услуге као што су провера рачуна итд. .

Објашњење

Пружа финансијске услуге, укључујући преузимање кредита, услуге зајма, услуге прикупљања средстава и финансијско саветовање појединцима са високим нето приходом и малим / средњим корпорацијама.

То није банка за ширу јавност. Слично је инвестиционој банци, али трговачка банка и инвестициона банка нису исто. Ова банка пружа услуге само појединцима високе вредности и мултинационалним компанијама које послују широм света. С друге стране, инвестициона банка пружа услуге у вези са финансијама појединцима, корпорацијама и влади.

Функције Мерцхант Банк

  1. Пројектно саветовање: Пројектно саветовање у основи следи три корака - припрема пројектних извештаја, одређивање праве опције финансирања и процена мерита пројектних извештаја са банкама и финансијским институцијама. Пројектно саветовање такође укључује попуњавање образаца за пријаву и покушај финансирања пројекта путем банака или финансијских институција.
  2. Управљање издањима: Као што и само име говори, ово се бави издавањем власничких акција, преференцијалних акција и задужница. Делује као партнер клијенту високе нето вредности издавањем деоница и задужница за ширу јавност.
  3. Услуге осигурања: Једна од главних услуга трговинске банке су услуге преузимања уговора. Ундервритинг је гаранција која се даје клијенту наводећи да ће се претплатити на наведени износ ако је претплата испод одређеног нивоа.
  4. Управљање портфељем: Као што је раније поменуто, ова банка улаже у различите врсте инвестиција у име клијената; а затим управља и целокупним инвестицијама.
  5. Синдикација зајма: Синдикација зајма једноставним речима значи да банкари дају орочене зајмове пројектима којима је потребан новац.

Списак најбољих трговачких банака

У свету постоји много банака, а неке пружају и услуге инвестиционог банкарства. Списак у наставку преузет је са Леадерлеагуе.цом који је УСА Мерцхант Банкс рангирао 2016. године у верзији ТМТ.

Водеће банке

  • Банк оф Америца Меррилл Линцх
  • Цитигроуп
  • Голдман Сакс
  • Ј.П. Морган
  • Морган Станлеи

Одличне банке

  • Барцлаис Цапитал
  • Цредит Суиссе
  • Деутсцхе Банк АГ
  • Еверцоре

Препоручене банке

  • Јеффериес Интернатионал Лтд
  • Лазард
  • Тржишта капитала РБЦ
  • СГ ЦИБ
  • Стифел
  • УБС инвестициона банка

Трговачка банка наспрам инвестиционе банке - иста или другачија?

Често се трговинска банка назива инвестиционом банком. Али они нису исти, посебно се обим посла за обе ове банке прилично разликује.

Главна разлика између трговца и инвестиционе банке је клијенти којима служе.

Трговачка банка ради са клијентима који нису довољно велики да би могли да иду на почетну јавну понуду (ИПО), али су у приватном власништву. Зато им помаже на јединствени начин да прикупе капитал. Као на пример, можемо разговарати о приватним смештајима. С обзиром на то да приватни пласмани не захтевају да приватна компанија открије податке према безбедносној берзи и провизији (СЕЦ), приватним компанијама постаје лакше. С друге стране, инвестициона банка ради са огромним клијентима који имају довољно средстава да могу да се пријаве на ИПО, а они су довољно велики да обезбеде време, труд и новац за прикупљање капитала традиционалним средствима. Поред тога, инвестициона банка такође помаже компанијама у спајањима и преузимањима, а такође пружа клијентима инвестициона истраживања.

Често се може чинити да је инвестициона банка иста јер обе служе појединцима са високом нето вредношћу, а обе нису отворене за ширу јавност. Али како су њихове услуге различите, немају исто име и исту пропусну опсег. Будући да постоји врло мала разлика у обиму, трговинске банке и инвестиционе банке су често синоними.