Рента вс Трајност | Топ 5 најбољих разлика (са Инфографиком)

Разлика између ануитета и трајности

Рента се односи на редовна плаћања за одређени временски период према неком уговору или уговору са осигуравајућом компанијом, а садашња вредност ануитета одређује се узимајући садашњу вредност будућих исплата дисконтовањем по стопи сложења, док се трајност односи на бесконачне исплате по фиксном стопа заувек и израчунава се помоћу једноставне формуле камате.

И једно и друго је умешано док израчунавамо садашњу или будућу вредност финансијског производа и врло су значајни делови израчунавања временске вредности новца.

  • Рента једноставно значи када се низ истих износа новчаног тока прима или плаћа током века трајања средства на месечном, кварталном, полугодишњем или годишњем нивоу.
  • Будући да Перпетуити значи, када серија истог износа новчаног тока прими или плати заувек у одређеној временској фреквенцији. Стога можемо рећи да је трајност слична Ануитету који ће трајати до бесконачности.

Ови концепти финансијског управљања користе се у нашем рутинском животу, попут куповине аутомобила на банкарске финансије и отплаћивања кредита у секвенцијалним ЕМИ-има или плаћања станодавца редовним износима закупа. Овде ћемо детаљно разумети оба концепта временске вредности новца.

Рента наспрам трајности Инфографика

Кључне разлике

  • Рента је коначни ток новчаних токова примљених или плаћених у одређеним интервалима, док је трајност нека врста уобичајене ренте која ће трајати заувек, у бесконачност.
  • Рента се даље може дефинисати у две врсте, тј. Редовни ануитет и доспелост ануитета. Редовна ануитета значи да се уплате морају вршити на крају сваког периода, нпр. Обичне ванилијске обвезнице уплаћују своје купоне на крају сваког периода до века трајања обвезнице. Док у року доспећа ануитета, исплате се морају платити на почетку периода, нпр. Станарина се плаћа унапред за сваки месец до периода издавања.
  • Због свог ограниченог временског периода, трајност се не користи за многа финансијска средства у поређењу са ануитетом.
  • Не постоје даље врсте бесконачности и конзола, тј. Обвезнице које је издала влада Велике Британије и које ће вршити купонске исплате до бесконачности или акције које плаћају сталну дивиденду су најбољи примери трајности.
  • Како ануитет има одређени временски период, он користи сложену каматну стопу за израчунавање будуће вредности тока новчаног тока. То значи да је, док се изводи вредност ануитета, потребно сложити новчани ток и каматну стопу која се зарађује сваке године, до живота ануитета. Док Перпетуити има бесконачан временски период, користи само једноставну каматну стопу или наведену каматну стопу. Власник Трајности ће заувек добијати константан износ новчаног тока.
  • Садашња вредност ануитета може се израчунати дисконтовањем новчаних токова ануитета и будуће вредности ануитета комбиновањем новчаних токова ануитета по наведеној каматној стопи. Иако је будућа вредност Трајности неодређена због његове трајне природе новчаног тока, њен ПВ у екцелу може се израчунати и који је једнак збиру дисконтоване вредности сваког периодичног новчаног тока.
  • Формула за израчунавање садашње вредности доспећа ренте, редовног рента и трајности је следећа -
    • Садашња вредност обичне ануитете = А * [{1 - (1 + р) -н} / р]
    • Садашња вредност доспећа ануитета = А * [{1 - (1 + р) -н} / р] * (1 + р)
    • Садашња вредност трајности = А / р
    • Где,А. = Износ ануитета,р = Каматна стопа по периоду ин = Број периода плаћања

Перпетуитет вс ануитета - упоредна табела

Ср брПоређењеАнуитетаТрајност
1ТрајањеТрајање ануитета је сигурно, све до века трајања финансијске имовине.Трајање вечности је бесконачно / заувек
2ВрстеРедовни ануитет и доспеће су две врсте рентеНема такве врсте Трајности
3КаматаКористи сложену камату за израчунавање садашње или будуће вредности ануитетаКористи једноставну камату за израчунавање садашње вредности Трајности
4ПримерКупон, закуп, ЕМИКонзоле, тј. Обвезнице које је издала влада Велике Британије, Цонстант Дивиденд
5УпотребљивостРента се врло често користи на финансијским тржиштимаТрајност се често не користи на финансијским тржиштима

Закључак

Можемо закључити да је трајност ануитет. Једина разлика између њих је њихов временски период. С једне стране, ануитет има коначан скуп секвенцијалних новчаних токова, а са друге стране, трајност нема одређено постојање и учесталост плаћања се продужава на неодређено време.

Током израчунавања садашње вредности или будуће вредности ануитета, морате узети у обзир новчани ток, учесталост новчаног тока, каматну стопу и време у којем је извршена прва уплата, тј. На почетку периода или на крају периода. Али израчунавање трајности је прилично једноставно и док рачунате садашњу вредност трајности, требате узети у обзир само новчани ток и наведену каматну стопу.