Главна књига вс пробно стање | 4 најбоље разлике (са Инфографиком)

Разлика између главне књиге и пробног биланса

Примарна разлика између главне књиге и пробног биланса је у томе што је главна књига коју је припремило друштво скуп различитих матичних рачуна на којима су присутне детаљне трансакције пословања, а који имају све рачуне, док пробни биланс предузећа има само крајњи салдо присутан на тим рачунима предузећа.

Припрема главне књиге и пробни биланс су две основне радње у рачуноводственом циклусу. Критична разлика је у томе што је главна књига скуп рачуна који садржи детаљне спроведене трансакције. Истовремено, пробни биланс је изјава која бележи завршне биланце главне књиге.

  • Главна књига је главни скуп рачуна и примарни рачуноводствени записи предузећа. Главна књига даје потпуну евиденцију рачуноводствених трансакција извршених у току финансијске године. Подаци у главним књигама прикупљају се из часописа, који су примарна књига рачуна. Укључује дебитне и кредитне записе трансакција. Генерално се одваја као друга класа имовине попут власничког капитала, имовине, обавеза, прихода и трошкова. Сви износи који се односе на одређено пословање објављују се из часописа. Књига се може припремити за било који временски оквир, према потреби и према захтевима Организације, било да је то фискална година или календарска година.
  • Пробно стање је изјава која приказује укупне износе стања свих рачуна главне књиге за одређени период, тј. За месец, тромесечје, полугодишње, годишње. Другим речима, узимање стања књиге и њихово приказивање на једном радном листу на одређени датум је Пробно стање. Даје брз преглед стања на различитим шефовима рачуна.

Главна књига насупрот пробном билансу Инфограпхицс

Пример главне књиге

Пример пробног биланса

Претпоставимо да имамо следеће информације о КСИЗ Лтд.

Решење: Потребно је да одговарајућа стања ставимо у одговарајућу дебитну или кредитну главу.

Дијаграм тока приказујући различите финансијске трансакције у организацији и кораке где главна књига и пробни биланс долазе у слику:

Кључне разлике

Кључне разлике су следеће -

  • Количина и природа информација: Главна књига садржи све рачуне организације са њеним трансакцијама. То је у основи база података. Док пробно стање пружа само крајње стање сваког од тих рачуна. То је извод из главне књиге.
  • Ниво сажетка: Главна књига може имати стотину страница према обиму трансакција. Супротно томе, пробно стање има само неколико страница које имају завршни биланс главне књиге.
  • Употреба: За рачуновође, главна књига служи као примарни извор информација током прегледа књиговодствених књига. С друге стране, пробни биланс се користи за мерење математичке тачности свих терећења и потраживања, јер би укупни износи оба требало да буду једнаки како би се потврдило да су књиге у равнотежи. На крају ревизије организације, ревизори имају коначна стања на свим рачунима доступним у пробном билансу, како би могли ефикасније да раде свој посао. Користе главну књигу за праћење стања натраг до појединачних трансакција сваке главе.
  • Класификација рачуна: Књижење у главној књизи врши се према класи рачуна, али у пробном билансу не постоји таква класификација рачуна.
  • Временски период: Главна књига евидентира трансакције током обрачунске године организације за било који период, док се пробни биланс обично припрема последњег дана обрачунске године.
  • За употребу од инвеститора: Пробни биланс инвеститор широко користи за студију ако жели да стави новац у акције компаније. Главна књига није доступна за такву употребу.

Главна књига насупрот упоредној табели пробног биланса

ОсноваГлавна књигаПробно стање
ЗначењеГлавна књига је дефинисана као књига рачуна.Пробно стање је списак рачуна и стања сваког од рачуна у главној књизи.
СадржајГлавна књига организације је евиденција која садржи сву њену имовину, приходе, обавезе, расходе, добитке и губитке са износом на одговарајућим рачунима.То је интерни извештај који резимира рачуне са салдом задужења и рачуне са кредитним билансима и доказује да је укупан биланс дуга био једнак стању кредита.
СврхаСпремни су за класификацију различитих рачуна као што су средства, обавезе итд.Припремљен је да провери аритметичку тачност укупног стања на терет и кредитно стање изведено из Главне књиге.
Класификација типова заједно са примеримаПостоји широко седам класификација главне књиге.

  • Имовина попут готовине, потраживања, земљишта, опреме итд.
  • Обавезе попут зајмова, обавеза, итд.
  • Акционари Капитал
  • Оперативни приходи попут продаје, накнада за услуге итд .;
  • Оперативни трошкови попут издатака за плату, издатака за закуп итд.
  • Неоперативни приходи и добици попут прихода од инвестиција итд .;
  • Ванредни трошкови и губици попут расхода за камате итд .;
Постоје три врсте пробних биланса:

• Неприлагођени пробни биланс,

• Прилагођени пробни биланс и,

• Биланс стања након затварања

Иако су оба важна рачуноводствена циклуса, међу њима постоје многе разлике. Обоје имају своју важност и време у пословном циклусу. Укратко можемо рећи да је главна књига сажети приказ свих монетарних трансакција. Насупрот томе, пробно стање је стање на теретном и кредитном билансу таквих рачуна главне књиге.

Закључак

Неопходно је тачно разумети разлику између главне књиге и пробног биланса, јер обе представљају кључне кораке у припреми финансијских извештаја на крају године попут Биланса стања.

Можемо закључити да је Траил Баланце срце сваког посла. То је резиме пословних активности које су се догодиле у обрачунском периоду у коме су пословне активности приказане кроз различите главне књиге.