Главна књига рачуна (дефиниција, примери) | Корак по корак

Дефиниција књиговодствене обавезе

Књига рачуна потраживања, позната и као књига повериоца, је помоћна књига која наводи детаље различитих добављача или добављача компаније заједно са њиховим билансима рачуна истичући неизмирени износ који компанија мора платити.

Прати одређене информације које се плаћају за сваку фактуру, укључујући:

  • Датум фактуре
  • Број фактуре
  • Име добављача / добављача
  • Низ Количина
  • Износ плаћа

Стање рачуна главне књиге за дуговања се пореди са крајњим салдом књиге рачуна како би се осигурало да се оба рачуна подударају. Такво поређење се врши у оквиру процеса затварања на крају периода (квартално / годишње).

Пример књиговодствене обавезе

Анализирајмо пример у наставку за више разумевања:

Купопродајне трансакције компаније Титан Спортс Геар су:

  • 12. марта: Купљено 20.000 УСД залиха робе, уз услове 2/15 н 45, ФОБ одредиште од добављача Мигхти Сун
  • 18. марта: Враћена роба у вредности од 3.000 америчких долара, која је оштећена током испоруке 12. марта.
  • 27. марта: Плаћено за робу купљене 18. марта од добављача Мигхти Сун, умањено за повраћај и попуст.

Рачуноводствене трансакције евидентиране су методом трајног инвентара у следећим књиговодственим дневницима:

Пурцхасе Јоурнал

Инвентар робе клима уређај Др …………………………………………… 20.000 УСД

Обавезе према клима уређајима …………………………………………………………… 20.000 УСД

Дневник исплате готовине

Генерал Јоурнал

Ови часописи ће се даље објављивати на рачунима као што је приказано у наставку:

Налог продавца: Снажни добављачи сунца

Књига добављача / помоћне компаније би се према томе ажурирала за добављаче компаније Мигхт Сун као:

Као што видимо из горњих табела, стање добављача за Мигхти Сун Супплиерс је 0 УСД (НИЛ), а салдо на рачуну такође 0 УСД (НИЛ). Будући да се обојица тачно подударају, није неопходно припремити читав распоред рачуна. Ако је било који износ биланса на чекању, биће потребан посебан распоред рачуна. 

Поступак према потраживањима такође би био на сличан начин.

Међутим, треба бити опрезан и потребан је доследност да би се одржала. Овај пример је само за једног добављача и месец дана. За фирму може бити више уноса и више добављача. Стога би требао постојати одговарајући механизам без простора за грешке, јер помирење може бити тежак задатак.

Питања у подударању

У наставку су наведени начини на које контрола главне књиге може да се синхронизује са обавезама:

  1. У једној књизи је извршен ручни унос, а ниједан други запис није вођен. Ово ће отежати помирење.
  2. Књижење у главну књигу (ГЛ) из модула за обавезе можда је било искључено у неком тренутку. Ово је посебно у случају компјутеризованог снимања уноса.
  3. Задатак књижења је можда прекинут због људске грешке или нестанка струје током посла. Дневник трансакција треба узети у обзир код уноса ван биланса. У случају да недостаје комплетна серија, историју рачуна треба упоредити са главном књигом.
  4. Постоји могућност да се сва књижења успешно догоде у тренутку уноса, али је датотека у међувремену оштећена. Као превентивни метод, копије датотеке треба чувати у физичком или електронском формату.

Предности књиговодствене евиденције

  • Ова књига може пружити брзи снимак тренутних стања добављача.
  • Користан је као модел за унутрашњу контролу и ревизију.
  • Менаџери и књиговође могу упоредити помоћно стање са билансом главне књиге ради спречавања грешака.
  • Даље помаже у подели дужности међу запосленима. Засебни запосленик снима трансакцију, а други проверава да ли постоје потенцијалне грешке. Обезбедиће ефикасност и снажну унутрашњу контролу.
  • Ове информације се могу користити за израду извештаја о старењу који ће даље приказивати име продавца са појединачним обавештењима о кашњењу. Такође наглашава преостали износ за сваку фактуру која је неплаћена. Промене у проузрокованом новчаном току такође би биле истакнуте.
  • Поред тога, ако дође до повећања броја закаснелих рачуна, то може указати на проблеме са наплатом потраживања. Истиче да купцима треба више времена него што је уобичајено за плаћање, што може захтевати тренутну пажњу.

Закључак

Постојање књиге рачуна рачуна није обавезно, али је пожељно за одржавање чистоће и организованости књига рачуна. Такве главне књиге помажу у праћењу потраживања и дуговања која се плаћају више година. То је критично средство и током процеса ревизије и може се успешно повезати у случају истраге појединачних уноса.

Овлашћени рачуновође или појединци са дипломом трговине могу да обављају такве задатке, што малим канцеларијама и добављачима олакшава одржавање таквих рачуна.