ВЛООКУП са МАТЦХ | Створите флексибилну формулу помоћу ВЛООКУП МАТЦХ-а

Влоокуп формула делује само када се низ табела у формули не мења, али ако је у табелу убачен нови ступац или је колона избрисана, формула даје нетачан резултат или одражава грешку, како би формула била без грешака у таквим динамичним ситуацијама користимо функцију подударања да бисмо стварно подударали индекс података и вратили стварни резултат.

Комбинујте ВЛООКУП са Матцх-ом

Влоокуп формула је најчешће коришћена функција која се користи за претраживање и враћање исте вредности у наведеном индексу колоне или вредности из другог индекса колоне у односу на подударну вредност из прве колоне. Главни изазов са којим се суочава током употребе влоокупа је тај што је индекс колоне који се треба навести статичан и нема динамичку функционалност. Нарочито када радите на више критеријума који захтевају да ручно промените индекс референтног ступца. Тиме је ова потреба испуњена употребом формуле „МАТЦХ“ да би се имао бољи захват или контрола индекса колона који се често мења у формули ВЛООКУП.

ВЛоокуп и Формула за подударање

# 1 - ВЛООКУП Формула

Формула функције ВЛООКУП у програму Екцел

Овде су сви аргументи које треба унети обавезни.

  • Лоокуп_валуе Овде треба унети референтну ћелију или текст са двоструким наводницима да би се идентификовали у опсегу колона.
  • Низ табела Овај аргумент захтијева унос опсега табеле гдје треба претражити вриједност Лоокуп_валуе и подаци који се преузимају налазе се у одређеном опсегу колона.
  • Цол_индек_нум У овом аргументу треба унети број индекса колоне или број колоне из референтне прве колоне из које треба повући одговарајућу вредност са истог положаја као вредност која се претражује у првој колони.
  • [Ранге_лоокуп] - Овај аргумент ће дати две могућности.
  • ИСТИНИТО - Приближно подударање: - Аргумент се може унети као ИСТИНИТО или нумерички „1“, што враћа приближно подударање које одговара референтној колони или првој колони. Штавише, вредности у првој колони низа табеле морају се сортирати у растућем редоследу.
  • ФАЛСЕ - Тачно подударање: - Овде аргумент који треба унети може бити ФАЛСЕ или нумерички „0“. Ова опција ће вратити само тачно подударање вредности која одговара да се идентификује са положаја у опсегу прве колоне. Ако не потражите вредност из прве колоне, вратила би се порука о грешци „# Н / А“.

# 2 - Формула меча

Функција Матцх враћа положај ћелије вредности унете за дати низ табеле.

Сви аргументи унутар синтаксе су обавезни.

  • Лоокуп_валуе - Овде унесени аргумент може бити референца на ћелију вредности или текстуални низ са двоструким наводницима чији положај ћелије треба да се повуче.
  • Лоокуп_арраи - Потребно је унети опсег низа за табелу чија се вредност или садржај ћелије жели идентификовати.
  • [тип подударања] - Овај аргумент пружа три опције како је објашњено у наставку.
  • „1-мање од“ Овде је аргумент који треба унети нумерички „1“ који ће вратити вредност која је мања или једнака вредности претраживања. Такође, претраживачки низ мора бити сортиран у растућем редоследу.
  • „0-тачно подударање“ - Овде аргумент који треба унети треба бити нумерички „0“. Ова опција ће вратити тачан положај подударне вредности претраживања. Међутим, претраживачки низ може бити у било којем редоследу.
  • „-1-веће од“ -Аргумент који треба унети треба бити нумерички „-1“. Трећа опција проналази најмању вредност која је већа или једнака вредности претраживања. Овде се редослед за претраживачки низ мора поставити у опадајућем редоследу.

# 3 - ВЛООКУП са МАТЦХ Формулом

= ВЛООКУП (лоокуп_валуе, низ_табела, МАТЦХ (лоокуп_валуе, лоокуп_арраи, [матцх_типе]), [опсег лоокуп])

Како се користи ВЛООКУП са формулом подударања у програму Екцел?

Пример у наставку ће вам помоћи да разумете функцију влоокупа и формуле за подударање приликом састављања.

Овај ВЛоокуп са Матцх Екцел предлошком можете преузети овде - ВЛоокуп са Матцх Екцел предлошком

Размотрите доњу табелу података која описује спецификације датог возила које се купује.

Да бисмо добили јасноћу комбиноване функције за влоокуп и функцију подударања, схватимо како функционише појединачна формула и затим долазимо до резултата влоокуп подударања када се саставе.

Корак 1 - Применимо формулу влоокуп на појединачном нивоу да бисмо дошли до резултата.

Излаз је приказан испод:

Овде се вредност претраживања односи на $ Б9 који је модел „Е“, а низ претраживања дат је као опсег табеле података са апсолутном вредношћу „$“, индекс колоне упућен је на колону „4“, што је број за колона „Тип“ и претрага опсега добија тачно подударање.

Стога се примењује следећа формула за враћање вредности за колону „Гориво“.

Излаз је приказан испод:

Овде вредност претраживања са апсолутним низом „$“ који се примењује за вредност претраживања и лоокуп_арраи помаже да се поправи референтна ћелија, чак и ако се формула копира у другу ћелију. У колони „Гориво“ морамо да променимо индекс колоне на „5“, јер се вредност из које су потребни подаци за преузимање мења.

Корак 2 -Сада ћемо применити формулу Матцх да бисмо преузели позицију за дату вредност претраживања.

Излаз је приказан испод:

Као што се може видети на горњем снимку екрана, овде покушавамо да дохватимо положај колоне из низа табеле. У овом случају, број колоне коју треба извући назива се ћелија Ц8 која је колона „Тип“, а опсег претраживања који се тражи даје се као опсег заглавља колона, а тип подударања даје тачно подударање као „ 0 ”.

Тако ће доња табела дати жељени резултат за положаје колоне „Гориво“.

Сада је овде колона коју треба претражити бити ћелија Д8, а жељени индекс колоне враћен је у „5“.

Корак # 3 - Сада ће се формула Матцх користити у функцији влоокуп за добијање вредности са идентификоване позиције колоне.

Излаз је приказан испод:

У горњој формули, функција подударања ставља се уместо параметра индекса колоне функције влоокуп. Овде ће функција подударања идентификовати референтну ћелију тражене вредности “Ц8” и вратите број колоне кроз задати низ табела. Ова позиција ступца послужиће сврси као улаз у аргумент индекса ступца у функцији влоокуп. Што ће заузврат помоћи влоокуп-у да идентификује вредност коју треба вратити из резултујућег броја индекса колоне?

Слично томе, применили смо влоокуп са формулом подударања и за колону „Гориво“.

Излаз је приказан испод:

На тај начин ову функцију комбинације можемо применити и на друге колоне „Тип“ и „Гориво“.

Ствари које треба запамтити

  • ВЛООКУП се може применити на вредности претраживања само на његовој предњој левој страни. Све вредности присутне за претрагу на десној страни табеле података вратиће вредност грешке „# Н / А“.
  • Опсег табле_арраи унесен у другом аргументу треба да буде апсолутна референца ћелије „$“, ово ће задржати фиксни опсег низа табеле када примењује формулу претраживања на друге ћелије, иначе ће се референтне ћелије за опсег низа табеле померити у следећу ћелију референца.
  • Вредност унета у вредност претраживања не би требало да буде мања од најмање вредности у првој колони низа табеле, иначе ће функција вратити вредност грешке „# Н / А“.
  • Пре него што примените приближно подударање „ТРУЕ“ или „1“ у последњем аргументу, увек запамтите да сортирате низ табела у растућем редоследу.
  • Функција подударања само враћа положај вредности у пољу табеле влоокуп и не враћа вредност.
  • У случају да функција подударања не може да идентификује положај вредности претраживања у низу табеле, формула враћа вредност „# Н / А“ у вредности грешке.
  • Функције претраживања и подударања не разликују велика и мала слова када се подударају вредности претраживања и одговарајућа вредност текста у пољу табеле.