Шта је реструктурирање имовине? |. | Типови | Накнаде | Примери - ВаллСтреетМојо

Процес који укључује продају и куповину имовине ентитета која се састоји од више од половине консолидоване имовине циљног ентитета познат је под називом Реструктурирање имовине и то је у основи једнократни издатак који било који ентитет треба да финансира приликом било каквог реструктурирања очекује се да ће се одржати.

Значење реструктурирања имовине

Реструктурирање имовине је поступак куповине или продаје имовине предузећа која чини далеко више од половине консолидоване имовине циљне компаније. То је обично једнократни трошак који треба да финансира било која компанија када дође до реструктурирања. Реструктурирање имовине је трошак који може настати током читавог процеса стратешког отписа имовине или понекад премештања целокупног производног погона на било коју нову локацију, гашења производних погона и јединственог отпуштања свих нестратешких запослених.

Недавно је Тосхиба најавила свој план да подели своје четири компаније у подружнице у потпуном власништву, сигнализирајући да би могла потпуно изаћи из посла стварања нуклеарних електрана.

Неколико компанија је успешно развило крила за реструктурирање и власти у многим земљама. Бројни МНК у разним државама живо су укључени у овај херкулски задатак и стратешки осмишљавају процес реструктурирања имовине.

Извор: неимагазине.цом

    Зашто треба реструктурирање имовине?

    Обично људи узимају кредит код банака док купују непокретну имовину. Неколико банака им позајмљује новац без одговарајуће претходне провере клијената да ли ће бити у могућности да врате износ зајма са каматама у предвиђеном року или њихову кредитну способност. Стога се шансе да кредит пропадне знатно повећавају и на тај начин могу наштетити овим финансијским институцијама повећавањем њихових фискалних дугова.

    Стога се концепт реструктурирања имовине развио за проверу таквих превара и обезбедио одговарајуће поправке уколико се појави изненадни фискални губитак. Таквим акцијама успешно је спречено неколико превара и јединствено су решене значајним падом превара и криминалних радњи. Поред тога, вишеструке преваре са позајмљивањем чак би могле бити спречене снажним механизмом за реструктурирање имовине. Бројне компаније послују на кључном пројекту и исти концепт је успешно примењен у неколико земаља.

    Реструктурирање имовине могло би се спровести из различитих разлога, укључујући циљање организације да постане конкурентнија, успешно опстане и изађе јача из постојећег непријатељског економског окружења или постави компанију да крене у потпуно новом смеру.

    Врсте преструктурирања

    Доступан је широк спектар реструктурирања, као што је приказано на доњем дијаграму:

    Реструктурирање имовине такође укључује добро планирану продају нематеријалне или материјалне имовине циљне компаније за генерисање готовине.

    Реструктурирање имовине такође може имати облик продаје или добро испланиране продаје која се састоји од продаје имовине компаније, бренда или одељења или линија производа трећој страни.

    Такође се може назвати као стицање обрнуто.

    Неед фор Дивестмент

    • Стратешка промена
    • Стратешка продаја говеђих крава
    • Јединствено одлагање непрофитних послова
    • Консолидација
    • Откључавање атрактивне вредности

    Прода

    Продаја би такође могла бити део процеса реструктурирања имовине јер компанија продаје део свог не-основног пословања било којој договореној трећој страни. То би могло сматрати нормалном праксом неколико великих компанија за распродају или одрицање својих мање профитабилних или непрофитних предузећа због избегавања даљег притиска на кључне ресурсе.

    Много пута би компанија могла заменити своје уносне, али небитне послове како би генерисала довољно ликвидности да би профитабилно наставила са свакодневним пословањем.

    Исходи реструктурирања имовине

    Поред позитивних и повољних резултата овог програма реструктурирања имовине, постоје и одређени нуспроизводи операције као што је једнократна ставка која је обично рачуноводствени појам у билансу успеха било које организације за коју се верује да се по природи не понавља . Даље, за добијање праве процене финансијског учинка било које компаније, инвеститори и аналитичари обично искључују једнократне елементе док тачно испитују било коју компанију. Једнократни елементи обично утичу на зараду било које компаније од пословања, међутим, понекад може имати и здрав утицај.

    Кључне предности реструктурирања имовине

    • После реструктурирања главне не-основне и непрофитне имовине компаније, њено пословање постаје атрактивно интегрисано и високо профитабилно. Компанија углавном ангажује правне и финансијске саветнике за стратешко преговарање и израду планова реструктурирања.
    • Реструктурирање имовине мора довести до много углађенијег и високо економског пословања, јер се верује да ће продаја нестратешке имовине и заузврат куповина неколико других главних средстава која су кључна за ширење пословања и даље доносити одржив дугорочни раст предузећа, док нудећи атрактивне поврате акционарима.

    Трошкови реструктурирања имовине

    Процес реструктурирања имовине дефинитивно повлачи неке трошкове за компанију, укључујући трошкове повезане са отписом имовине, минимизирањем или уклањањем услуга или линија производа, одбацивањем споразума, уклањањем подела и затварањем објеката. Даље, куповина неке кључне имовине додаје укупним трошковима реструктурирања имовине.

    Накнада за реструктурирање имовине

    Једнократни трошак који треба да финансира било која организација када прође кроз процес реорганизације или реструктурирања имовине. Накнада за реструктурирање могла би настати приликом отписа небитне имовине или премештања целокупног производног погона на друго место, гашења производног погона и отпуштања запослених ради смањења трошкова.

    извор: мобилеворлдливе.цом

    Ерицссон је у првом кварталу 2016. године пријавио 13,4 милијарде круна трошкова реструктурирања, отписе имовине због чега је у првом кварталу 2016. године пријавио нето губитак од 2,1 милијарде круна.

    Реструктурирање имовине је врста оперативног реструктурирања где се имовина предузећа може стратешки купити или распродати и то у потпуности зависи од целокупног процеса проширења економске оправданости основног пословног модела. Неки примери укључују напуштање додатних производа или продају нестратешких и непрофитних одсека, добро планирана спајања или напоре на оптимизацији трошкова, попут затварања непрофитних постројења. Реструктурирање имовине углавном обављају компаније у великом стечају и прекретнице за спас пословања.

    Како функционише реструктурирање имовине?

    Током кључне транзиције, банкрота или откупа, на пример, управа би могла размотрити стратешко реструктурирање имовине компаније. Реструктурирање имовине може садржати неколико мера за уклањање неекономије обима, попут усмеравања и реорганизације основних операција и управљања, консолидације нових власника или тимова за управљање купцима.

    Реструктурирање имовине може укључивати нови капитал, ново управљање и било какве нове изгледе за преиспитивање пословног плана и организације. Плодно реструктурирање имовине обично би довело до веће процене вредности предузећа.

    Узмимо неколико примера за добијање неке јасности у вези са реструктурирањем имовине:

    Пример реструктурирања имовине 1

    Пример 1: Претпоставимо да банка има стари намештај и традиционални ормарић са собом који банци не користи јер би се могао третирати као неквалитетна имовина или НПА. Сада, највише руководство банке одлучује да је прода по некој унапред одређеној цени. То би омогућило банци да се реши таквих НПА-а, истовремено зарађујући од тога новац који банци већ није био од користи.

    Међутим, треба имати на уму неколико тачака о књиговодственим евиденцијама које треба извршити приликом продаје било којих основних средстава, укључујући,

    • Евидентирање трошкова амортизације средства до датума продаје.
    • Уклањање акумулиране амортизације и трошкова средства.
    • Евидентирање укупног примљеног износа.
    • Свака разлика мора бити евидентирана као губитак или добитак.

    Пример реструктурирања имовине 2

    Пример 2: Размислите о калкулатору који је првобитно купљен за 100 долара, док се истовремено амортизује 5 година заредом применом линеарне методе амортизације и има вредност спашавања од 0 долара. Уноси у књизи након две године изгледали би овако:

    Производ - Калкулатор акумулиране амортизације

    100 УСД 20 УСД (год 1)

                                                                                                                                       20 УСД (год. 2)

    Тренутно је одлука да се калкулатор прода за 80 долара. Даље, уноси се морају извршити на начин који поништава акумулиране рачуне и рачуне амортизације опреме јер би они престали да постоје након трансакције. Поред тога, мора се узети у обзир и потраживања или готовина која је тренутно доступна захваљујући продаји. Уноси у часопису за исти појављују се на следећи начин:

    Др Кеш 80 долара

    Др. Акумулирана амортизација 40 УСД

    Цр. Производ - Калкулатор 100 УСД

    $120              $100

    Али, ови кредити и задужења се не подударају. Ово се може исправити увођењем другог рачуна који се назива добитак (губитак) на располагању расположивим средствима или слично. Унос кредита третира се као добитак (као што је приход), а унос дебитног кредита као губитак (као што је трошак). У овом случају, унос кредита од 20 УСД илустрован је доле:

    Др Кеш 80 долара

    Др. Акумулирана амортизација 40 УСД

    Цр. Производ - Калкулатор 100 УСД

    Цр. Добит или губитак на располагању 20 долара

    $120                $120

    Дакле, кредити и задужења се подударају!

    Сада, да видимо какав је утицај на Извештај о новчаном току. Примећујемо да би се нето вредност целокупних основних средстава смањила у билансу стања предузећа (као извор готовине) и повећали смо укупан новчани рачун. Ово илуструје новчани ток трансакције.

    Други ефекат укључује нето добитак (губитак) на располагању имовином, што је опет неновчана активност која се појављује у комбинованом билансу успеха компаније, док смањује или увећава опорезиви приход. Такође, издаци за амортизацију су неновчана активност која смањује или проширује нето приход пре опорезивања (НБИТ) преко ограничења. Коначно, консолидовани биланс успеха изгледа на следећи начин:

    Приход 100 долара

    Минусни трошак 20 УСД

    Нето добит из пословања 80 УСД

    Остали приходи / издаци

    Добит или губитак од продаје производа 20 УСД

    Нето приход пре опорезивања 82 УСД

    Порез 5 УСД

    Нето приход 77 УСД

    У горенаведеном примеру, компанија је преценила нето приход безготовинском активношћу од 20 долара (док се сматра да расходи за амортизацију смањују нето приход јер се ради о неновчаним расходима). Отуда се мора одбити ова неновчана активност како је приказана у извештајима о новчаним токовима ради компензације прекомерне вредности нето добити. Ово спада у оперативне новчане токове повезане са трошковима амортизације.

    Зашто је реструктурирање имовине важно?

    Стратешки реструктурирано предузеће, посебно кроз реструктурирање имовине, је барем оквирно, профитабилније, ефикасније и више фокусирано на своје пословање. Али, реструктурирање имовине могло би утицати, па чак и ослабити постојеће вредности деоница.

    Примарни циљ реструктурирања имовине је побољшање вредности за акционаре.

    Поред тога, неколико других разлога укључују,

    • Промене у конкурентском окружењу

    Могло би доћи до убрзане промене технологије и глобалног ширења конкурентских притисака услед огромне иностране конкуренције.

    Руководство би могло да одлучи да предузме реструктурирање имовине компаније, усредсређујући се на главне компетенције стратешким отуђивањем не-основних послова, док би ова атрактивна дезинвестирања могла донијети импресивне процене.

    Још неколико примера ...

    • АТ&Т је известио о значајном порасту цене својих акција након што је стратешка изјава компаније о отпуштању отприлике 40.000 радника након што је основна добит под притиском.
    • Почетком 90-их, Даевоо је био сведок проблема са контролом свог изузетно добро разноврсног царства. Међутим, искључивањем свог непрофитног пословања, смањењем броја и реструктурирањем, преформулисао је своју причу о достигнућима.