Ограничено партнерство (пример, предности) | против Генералног партнерства

Шта је ограничено партнерство?

Када два или више појединаца формирају ентитет за предузимање пословних активности и поделу добити са најмање једним лицем које делује као генерални партнер у односу на једног ограниченог партнера који ће имати ограничену одговорност само до капитала који је уложио такав партнер уживајући користи од мање строги порески закони познати су као ограничено партнерство. Познато је и под називом тихо партнерство или партнерство са ограниченом одговорношћу.

Предности

  • Дистрибуције - Примљени приход је у облику расподеле. А плус дистрибуције је тај што се део може опорезивати као обични приход, део се може третирати као капитални добитак, а део може остати неопорезован ако се ради о поврату на уложени капитал.
  •  Ограничени ризик - У случају да предузеће претрпи губитке или се задужи, ограничени партнер мора се одрећи само уложеног капитала.
  •  Пореска корист - Ограничено партнерство класификује се као проточни ентитет, при чему се инвеститор опорезује за остварену добит или губитак, а не за пословање. Ово избегава двоструко опорезивање, за разлику од дивиденди на акције. Будући да је ограничено партнерство пасивни приход, губици се могу искористити за надокнађивање осталих таквих прихода.
  •  Пасивни приход - Има простора за пасивни приход, јер постоје предузећа којима је потребан новац инвеститора без разводњавања власништва. На пример, пројекат комерцијалне некретнине, где генерални партнер управља целокупним пројектом, а ограничени партнер улаже новац и добија повраћај из готовог пројекта.
  •  Штити личну имовину - Лична имовина ограниченог партнера не може се одузети у случају да предузеће наиђе на банкрот или постане несолвентно.
  • Нема менаџерског терета - У партнерству са ограниченом одговорношћу генерални партнер је тај који доноси свакодневне менаџерске одлуке, а ограничени партнер је само обавештен о свим пословним активностима. На пример, генерални партнер обавештава ограниченог партнера о свим финансијама, али не очекује ништа више заузврат.

Пример

Рецимо, „Кс“ води посао кафића са храном и има „И“ за партнера. У овом послу, Кс је генерални партнер, док је И ограничени партнер. "И" је уложио милион долара у посао као капиталну инвестицију. Новац помаже „Кс“ -у, плаћа трошкове особља и купује сировине. „И“ не учествује у вођењу посла, али прима месечни удео од добити.

Стога, чезне за пасивним приходом од пословања кафеа са храном, а Кс, редовно обавештава свог ограниченог партнера о финансијама и положају предузећа, али не очекује ништа више заузврат. Ризик улагања компаније И ограничен је на шансе да кафићи са храном налете на губитке. И не одговара за пословни дуг у случају да „Кс“ не плати добављачима. Укратко, И-ова инвестиција има већи потенцијал за раст са профитом који доноси посао, али ограничени негативни ризик због новца који улаже.

Разлика између генералног и ограниченог партнерства

Појединости - Генерално партнерство против ограниченог партнерстваГенерално партнерствоОграничено партнерство
ДефиницијаТада се партнери договоре да поделе сву добит, имовину, финансијске и законске обавезе пословања.То је када је одговорност партнера ограничена на износ уложеног капитала.
Подела профитаДобит и губици се подједнако деле између партнера.Добит и губици се деле на основу износа уложеног капитала.
МенаџментГенерални партнер има потпуну контролу над пословањем и седи над управом.Нема контроле над управом.
Лична одговорностГенерални партнер сноси одговорност за било који дуг настао у пословању, као и његову имовину у случају банкрота.Нити се њихова имовина може запленити нити се суочавају са теретом дуга предузећа.
Правна моћГенерални партнери могу правно везати одлуке и послове.Нема такве правне моћи
Структура пословањаЈедноставноСложен, јер укључује обе врсте партнера - општег и ограниченог.

Закључак

Уз све речено и учињено у вези са партнерством с ограниченом одговорношћу, лако можемо закључити да је то најбоље када планирате самостално покренути посао и ако пријатељи или чланови породице буду заинтересовани да у њега улажу новац, али тамо нису активни да учествују у то.

Неколико примера предузећа у којима ограничено партнерство најбоље функционише су индустрија некретнина, мало и средње предузеће, професионално знање попут адвоката и тако даље. А ако тражите активно учешће, као и контролу у послу и не желите да прикупљате капитал, онда ограничено партнерство није прави избор.

Дакле, питање је шта је ваш циљ и ресурси који су вам на располагању пре него што планирате посао.