Анализа рентабилности (дефиниција, формула) | Примери прорачуна

Шта је анализа рентабилности?

Анализа рентабилности односи се на утврђивање тачке у којој приход предузећа почиње да премашује његове укупне трошкове, тј. Тачке када ће пројекат или компанија која се разматра почети да генерише добит путем проучавања односа између прихода прихода. компанија, фиксни трошак и променљиви трошак.

Одређује који ниво продаје је потребан да покрије укупне трошкове пословања (фиксни и променљиви трошкови). Показује нам како да израчунамо тачку или тренутак када би предузеће почело да доноси профит.

Формуле анализе рентабилности

Постоје два приступа за израчунавање тачке рентабилности. Једно се у количини може назвати беспарном количином, а друго продајом која се назива бешавном продајом.

У првом приступу морамо фиксни трошак поделити са доприносом по јединици тј.

Тачка рентабилности (количина) = Укупни фиксни трошак / допринос по јединици
  • Где је допринос по јединици = продајна цена по јединици - променљиви трошак по јединици

У другом приступу морамо фиксни трошак поделити са доприносом у односу продаје или односом добити и обима, тј.

Рационална продаја (Рс) = Однос укупне фиксне цене / доприноса,
  • Где је однос марже доприноса = допринос по јединици / продајна цена по јединици

Пример анализе рентабилности

Овде можете преузети овај Екцел Предложак анализе негативних резултата - Предложак Екцел-а за анализу равнотеже

Пример 1

Претпоставимо да КСИЗ Лтд очекује продају 10.000 јединица по цени од 10 долара за сваку. Променљиви трошкови повезани са производом износе 5 УСД по јединици, а фиксни трошкови 15 000 УСД годишње. Направите анализу рентабилности за дати случај.

Решење:

Користите следеће податке за прорачун анализе неискоришћења

Ситуација рентабилности за дати случај може се израчунати било количински или у доларима.

Израчун тачке рентабилности може се извршити на следећи начин -

Да бисмо израчунали тачку рентабилности (количину) за коју морамо поделити укупни фиксни трошак доприносом по јединици.

  • Овде је продајна цена по јединици = 10 УСД
  • Променљива цена по јединици = 5 УСД
  • Дакле, допринос по јединици = 10 УСД - 5 УСД = 5 УСД
  • Отуда тачка рентабилности (количина) = 15000 УСД / 5 УСД јединица

Тачка рентабилности (количина) = 3000 јединица

То значи да продајом до 3000 јединица КСИЗ Лтд неће имати губитак и добит и свладаће само фиксни трошак. Продаја количине веће од 3000 помоћи ће у остваривању добити која ће бити једнака доприносу по јединици за сваку додатну продату јединицу већу од 3000.

Прорачун рентабилне продаје може се извршити на следећи начин -

Да бисмо израчунали равнотежну продају ($) за коју ћемо поделити укупни фиксни трошак односом марже доприноса.

  • Овде је допринос по јединици = 5 УСД
  • Продајна цена по јединици = 10 УСД
  • Дакле, однос марже доприноса = 5 УСД / 10 УСД = 0,5
  • Отуда и рентабилна продаја ($) = 15000 $ / 0,5

Равнотежна продаја ($) = 30.000 УСД

То значи да ће продајом до вредности продаје од 30.000 УСД, КСИЗ Лтд бити на тачки прелома и превазићи ће само фиксни трошак и зарадити профит једнак продајној вредности преко 30.000 УСД једнак маржи доприноса * Вредност продаје преко 30.000 УСД.

Пример # 2 - Компанија са више производа

Узмимо случај мултипродуктне компаније која производи три различите врсте производа под називом А, Б и Ц и покушајмо да пронађемо број нераспоређених јединица. Следећа табела даје структуру цене, променљиве трошкове и очекивани број јединица које ће се продати и претпоставимо да фиксни трошак износи 6.600 америчких долара.

У овом случају, морамо пронаћи пондерисану просечну продајну цену која се изводи на следећи начин,

  • Пондерисана просечна продајна цена = {(100 * 50%) + (50 * 30%) + (20 * 20%)} / (100%)
  • = $69

Слично томе, пондерисана просечна продајна цена за променљиви трошак израчунава се на следећи начин,

  • Пондерисана просечна продајна цена = {(50 * 50%) + (30 * 30%) + (10 * 20%)} / (100%)
  • = $36

Дакле, неограничени број јединица користећи горњу формулу је,

  • Јединице губитка = 6.600 УСД / (69 - 36 УСД)
  • = 200

Сходно томе, бројеви нераспоређености за производ А су 50% од 200, што је 100, а слично за производ Б и производ Ц биће 60, односно 40.

Сада ћемо се позабавити примером из стварног живота и покушати применити овај концепт.

Пример # 3 - Генерал Моторс

Покушајмо да пронађемо број јединица које је аутомобилско одељење Генерал Моторс-а требало да прода до беспарице.

Извор: Обелодањивања компанија. ММ износи милион.

Прво, дајмо вам кратку идеју о томе шта означавају ови бројеви из Годишњег извештаја Генерал Моторс-а (или 10К). По броју јединица узели смо светску продају возила.

За 2018. годину број продатих возила широм света је 8.384.000 јединица.

За изведену цену по јединици, идеалан начин био би израчунавање пондерисане просечне цене сваког модела возила са различитим продајним ценама (нпр. Цхеви и Ле Сабер и многи други имају различите цене). Будући да би то захтевало опсежну анализу, управо смо користили приход од продаје као замену и поделили га са укупним бројем јединица да бисмо одредили цену по јединици. Бруто продаја за 2018. годину износила је 133.045 милиона долара, што када се подели са 8.384.000 даје цену по јединици од 15.869 долара.

За променљиве трошкове по јединици поделили смо ставку поруџбине „Аутомобилски и други трошкови продаје“ са бројем продатих јединица. Аутомобилски и други трошкови продаје или променљиви трошкови за 2018. годину износили су 120.656 милиона долара, што када се подели са 8.384.000 даје променљиви трошак по јединици од 14.391 долара.

На крају смо узели ставку „Продаја аутомобила, остали трошкови, општи и административни трошкови”, Као замена за фиксне трошкове повезане са аутомобилском дивизијом. За 2018. годину аутомобилски и остали продајни, општи и административни трошкови или фиксни трошкови износили су 9.650 милиона долара.

Сада је врло лако израчунати добит и користећи формулу дефинисану на почетку,

  • Јединице губитка = 9.650 * 10 ^ 6 / (15.869 - 14.391)
  • = 6.530.438 јединица.

Занимљива ствар коју треба приметити је да, иако је број јединица које компанија тренутно производи готово 1,3 пута већи од броја јединица које Генерал Моторс тренутно продаје, забележен је сталан пад броја продатих примерака широм света. Такође можемо видети да се број јединица које ће Генерал Моторс продати да би се продао порастао у 2018. години, што је можда резултат повећања променљивих трошкова по јединици.

Предности

Неке од предности анализе рентабилности су следеће:

  • Улови недостајуће трошкове: Треба утврдити све преузете трошкове, као и променљиве трошкове, док се прегледава финансијска обавеза да би се утврдила тачка рентабилности и на тај начин неки недостајући трошкови који се надокнађују.
  • Поставите циљеве за приход: Како је и када је анализа рентабилности завршена, човек упознаје њихов пројектовани приход од продаје како би остварио пројектовану добит, а такође помаже продајним тимовима да поставе конкретније циљеве.
  • Моћно доношење одлука: Како највише руководство има више дефинисаних података, то ће им помоћи у доношењу добрих одлука о проширењу посла или преузимању било ког новог уговора нудећи добру минималну цену узимајући у обзир срушени трошак.

Мане

Неки од недостатака анализе рентабилности су следећи:

  • Нереалне претпоставке као продајна цена производа не могу бити исте на различитим нивоима продаје, а неки фиксни трошкови могу варирати у зависности од резултата.
  • Продаја не може бити потпуно иста као продаја. Може бити и залиха за затварање или расипања.
  • Предузећа која продају више од једног производа: Биће тешко анализирати расподјелу трошкова јер ће расподјела фиксних трошкова између два производа бити изазов.
  • Променљиви трошкови производа или услуга неће увек остати исти. Како ће се ниво производње повећавати, преговарачка снага за набавку материјала или услуга такође ће се повећавати.
  • То је помоћ за планирање, а не средство за доношење одлука.

Важне тачке

    • Анализа рентабилности говори нам на којем нивоу инвестиција мора да достигне да би могла да надокнади своје почетне трошкове.
    • Такође се сматра мером за маргину сигурности.
    • Широко се користи, било у случају трговине акцијама и опцијама или корпоративног буџетирања за различите пројекте.

Закључак

Анализа рентабилности је веома важна за сваку организацију како би могла да зна своју укупну способност стварања профита. Претпоставимо да је за било коју компанију ако се њен ниво прекида приближава максималном нивоу продаје који би компанија могла да достигне онда непрактично за њу да зарађује чак и у потпуно позитивном сценарију. Стога је одговорност менаџмента да непрекидно надгледа тачку прелома организације јер помаже у уштеди трошкова и резултира смањењем тачке прелома.