Главни буџет (Дефинитино, примери) | Шта је главни буџет?

Шта је главни буџет?

Главни буџет може се дефинисати као агрегација свих буџета нижег нивоа који се израчунавају према различитим функционалним областима пословања и представља стратегију која документује финансијске извештаје, прогнозу новчаног тока, финансијске планове и такође капиталне инвестиције.

Објашњено

Будући да у предузећу постоје различита одељења која ће обављати различите функције, и свако од њих припрема буџет, предвиђајући трошкове и приходе за које се процењује да ће настати. Обухвата финансијске извештаје предвиђене буџетом, предвиђене новчане токове и процене финансијског планирања које је направила компанија. Свака компанија је поставила циљеве за сваку годину и путем ових буџета предузеће припрема акциони план за њихово постизање.

  • Различити буџети који су на крају савијени у оквиру главног буџета су директни буџет за рад, директан буџет за материјал, буџет за готове производе, буџет за производне трошкове, буџет за производњу, буџет за продају, буџет за готовину, буџет за куповину и продају капиталних средстава и административни буџет. Може се представити у месечном или кварталном облику према захтевима и покрива целу фискалну годину.
  • Главни буџет је алат за планирање који користи управа за усмеравање и процену учинка различитих центара одговорности који се налазе у некој организацији како би имао одговарајућу контролу. Овај буџет пролази кроз вишеструке понављања пре него што га виши менаџмент одобри да би се у складу са тим доделила средства. Овај буџет се припрема под вођством директора буџета, који је обично контролор компаније.
  • Централни аспект који треба имати на уму у вези са овим буџетом је да је он збир свих појединачних буџета који се израђују у одвојеним одељењима, пружајући тако виталну везу између продаје, производње и трошкова. Помаже осигурати да сва одељења раде заједно у координацији како би се постигао заједнички циљ целокупног пословања.

Пример главног буџета

Када се компанија подвргне процесу спајања и припајања, тада је главни буџет спреман да види шта компанија добија од трансакције стицања циљане компаније. На пример, свака компанија има одељење за људске ресурсе и администрацију. Када се фирма стекне, то би резултирало два особља у истој категорији. Овде компанија треба да донесе буџет да одлучи кога ће задржати и кога пустити ради побољшања пословања. Стога, управа мора припремити овај буџет пре него што направи било какве планове проширења. Дакле, главни буџет садржи детаљне информације о будућим финансијским извештајима и новчаним токовима процењеним након разматрања тренутних стопа зајма, новчаних токова и ограничења дуга.

Главни делови главног буџета

Има два дела, углавном: оперативни буџет и финансијски буџет.

# 1 - Оперативни буџет

Повезан је са оперативним активностима предузећа и укључује остварене приходе и настале трошкове. Ово је у основи представљено у облику буџетског биланса успеха који представља активности стварања прихода које се обављају у оквиру организације.

# 2 - Финансијски буџет

Приказује информације о финансијском положају предузећа. Представља и готовински буџет, који даје информације о расположивости готовине. Финансијски буџет се припрема израдом буџетског биланса који користи информације из оперативних буџета.

Предности

  • То делује као мотивација за особље, јер они могу процијенити стварни учинак према жељеном и тако знати подручја побољшања.
  • Служи као резиме буџета за власнике јер знају на шта предузеће процењује да ће зарадити и шта би требало да постигне циљеве.
  • Будући да је буџет процена за целу годину, он помаже у идентификовању проблема унапред и на тај начин пружа менаџменту време да их поправи. Стога помаже унапред у целокупном планирању.
  • Уз одговарајући буџет помаже у процени краткорочних и дугорочних циљева организације и постизању истих уз правилно канализовање ресурса.

Питања главног буџета

  • Док процењујете готовину или правите готовински буџет, представља изазов прогнозирати нето промене обртног капитала из једног периода у други. Као и када је компанија у фази раста, тада би обртни капитал могао знатно да опадне, што ће резултирати негативним бројевима због одлива готовине како се повећавају инвестиције. Дакле, узимање сталног броја обртног капитала ствара проблеме менаџменту, јер резултира нереалним резултатом у случају да је предузеће у фази раста.
  • Слично питање се јавља са инвентаром. Као да компанија предвиђа већу продају, то би довело до повећања залиха, што би резултирало негативним обртним капиталом.
  • Генерално, док састављају буџет, да би постигли постављени буџет, запослени смањују продају и процењују веће трошкове пошто руководство приморава организацију да се придржава буџета, одступајући тиме од циљева организације.
  • Поседовање главног буџета доводи до додатних режијских трошкова, јер је организацији потребан додатни финансијски аналитичар који би могао да прати одступања и припреми детаљан аналитички извештај о одступањима, ако их има.
  • Менаџери су више усредсређени на постизање буџетских циљева, јер су њихови подстицаји везани за то, они занемарују било какве нове могућности које им се нађу на путу.
  • Још један проблем са главним буџетом је тај што га није лако изменити. Чак и мала промена захтева пуно корака, уздрмавајући тиме целокупно организационо планирање.

Закључак

Према томе, главни буџет је једногодишњи плански документ који се користи као средство за управљање да унапред идентификује своје циљеве и усмери ка њему ресурсе организације. Пружа грубе смернице за краткорочна очекивања компаније. Треба напоменути да буџет треба припремити са највећим опрезом, јер утиче на оперативне перформансе целе организације.