Квалитативни фактори | 10 најбољих квалитативних фактора у процени

Шта су квалитативни фактори?

Квалитативни фактори вредновања су различити фактори у процени пословања или инвестиције које није могуће директно квантификовати, али су подједнако важни као квантитативни фактори и укључују факторе као што су квалитет управљања, конкурентска предност, корпоративно управљање итд.

Процене се врше на основу квантитативних података (као што су биланс успеха, биланс стања, новчани токови итд.) Из годишњих извештаја. Размислите о припреми финансијског модела компаније и примени алата за процену као што су ДЦФ, алата за релативну процену као што је однос ПЕ, ЕВ / ЕБИТДА итд., За вредновање компаније. Међутим, постоје и други „не тако опипљиви“ фактори који такође утичу на процену вредности предузећа.

У овом чланку ћемо детаљно размотрити квалитативне факторе вредновања.

    Шта подразумевамо под квалитативним факторима вредновања?

    Квалитативни фактори су фактори у процени пословања које је готово немогуће квантификовати за пословање. Или можемо рећи да су то фактори у процени пословања који се не могу директно квантификовати. Али они су подједнако, ако не и важнији од квантитативних фактора у процени. А у исто време, ниједна компанија не може занемарити ове мање опипљиве факторе, јер су заиста битни у процени предузећа.

    Бројеви нису једина ствар која је битна када размишљате о процени предузећа. Постоје и други фактори који вам инвеститору могу заобићи ум.

    У следећем одељку ћемо се позабавити темом чланка која ће вам помоћи да доносите паметније пословне одлуке и моћи ћете да размислите кроз сасвим другу перспективу пре него што икада потрошите новац на залихе.

    Листа 10 најбољих квалитативних фактора

    Ево листе топ 10 квалитативних фактора -

    1. - Основна делатност компаније

    Као инвеститору, ваша прва брига би требала бити - „Како предузеће зарађује новац?“ Да, према недавној дефиницији пословања, зарађивање новца можда није једини састојак доброг посла. Али као инвеститор, требало би да инвестирате у акције које ће вам донети новац. Због тога је неопходно прегледати њихов модел прихода и сазнати да ли ће заиста функционисати на дужи рок.

    На пример, ако погледате пословни модел КФЦ-а, видећемо да продају укусне пљескавице, пилеће печење, многе врсте рецепата за пилетину и поврће које лижу уста, а њихов пословни модел је једноставно следити. Као инвеститор знате да КФЦ тако зарађује.

    Слично томе, пре него што икада потрошите пени на било коју акцију, познајте пословни модел компаније. Урадите сопствену пажњу. Откријте његову историју, модел стварања прихода, како је започет, колико дуго постоје на тржишту, колика је маржа прихода и добити коју одржавају до сада. А онда идите на пословну процену.

    Као што се види у доњем прегледу пословања на Фацебоок-у, пружа нам информације о томе како се генерише приход. Фацебоок сав приход остварује продајом пласмана огласа оглашавачима.

    извор: Фацебоок СЕЦ Филингс

    # 2 - Квалитет управљања

    Други фактор је квалитет управљања у предузећу. Ако је управа довољно мотивисана да усмери компанију ка њеном самиту, компанија би била гигантска сила и увек би нашла начин чак и усред најзначајнијих економских преокрета.

    Дакле, пре него што инвестирате у компанију, провера квалитета менаџмента је од највеће важности. Поседовање најзначајнијег пословног модела неће служити уколико квалитет управљања предузећем није на нивоу.

    Па шта би ти урадио?

    У данашње време свака компанија има веб страницу на којој спомиње своје „тимове“. Прегледајте страницу, сазнајте ко су промотери компаније, филтрирајте њихово порекло на различитим нивоима и сазнајте која искуства имају у сличној индустрији.

    Ово ће вам дати кратак преглед компаније. Али то није све. Треба дубоко копати и сами се уверити на чему је заправо менаџмент.

    • Историја перформанси: Резултати не лажу. А када компанија донесе запањујуће резултате, то значи да у њој постоји рука иза менаџмента. Сада прођите кроз историју учинка највиших руководилаца у последњој деценији и стећи ћете разумну идеју о томе да ли је разборито инвестирати у компанију.
    • Дискусија и анализа менаџмента (МД&А): Свако јавно предузеће треба да изради годишњи извештај према пријави од 10 К. Погледајте годишњи извештај. У почетку ћете пронаћи нешто попут МД&А. У том одељку ћете добити све идеје о томе шта је функционисало у компанији, а шта није. Која је дивизија постигла максималан учинак у последњих годину дана? Такође ћете моћи да погледате финансијске извештаје компаније. Испод је снимак дискусије и анализе Фацебоок менаџмента.

    извор: Фацебоок СЕЦ Филингс

    • Потражите инсајдерске информације: Ако истражујете компанију, морате да направите „један плус један једнако је две“. Компанија која се изузетно истиче због нечијег напора. За његов / њен труд компанија му надокнађује штету на разуман начин. Потражите залихе. Колико акција се даје највишем руководиоцу и зашто? Зашто су му дате акције? Какве је наступе имао у прошлости?

    # 3 - Купци и географска изложеност

    Постоје две основне ствари које требате проверити ако желите да продрете у стварну слику компаније.

    Прво морате да сазнате више о купцима компаније. Да ли компанија има неколико великих купаца или много малих купаца? Да ли компанија такође служи само предузећима или крајњим купцима? Да ли се њихов фокус врти око тржишне нише или покривају све сегменте купаца? Да бисте разумели компанију, неопходно је добити одговоре на горња питања. Јер тада ћете схватити где стоји компанија према менталној мапи купаца.

    Друго, морате да сазнате географску изложеност компаније. Да ли компанија послује само на одређеним територијама? Ако да, зашто? Да ли компанија покрива само урбана или рурална подручја? Каква је њихова продаја по свакој територији? Где продају више и зашто? Ако си поставите ова питања и потражите одговоре, помоћи ћете вам да добро познате компанију и на крају дана донесете мудрије одлуке.

    У свом обрасцу 10К, Фацебоок нам је пружио географске информације. Напомињемо да Сједињене Државе највише доприносе приходу Фацебоок-а. Удео остатка света бележи брзи раст и тиме диверзификује географски ризик.

    извор: Фацебоок СЕЦ Филингс

    # 4 - Конкурентска предност

    Пре него што икада процените компанију у квантитативном смислу и процијените компанију на основу бројки, морате да сазнате која је конкурентска предност предузећа. Конкурентска предност је термин који је смислио Мицхаел Портер. Каже да је мало фактора који су важни да би компанија имала, да би се назвали конкурентском предношћу -

    • Конкурентска предност предузећа је јединствена способност коју друге компаније не могу лако опонашати.
    • Конкурентска предност помаже компанији да оствари више профита, већи приход, ефикасне системе и процесе.
    • Конкурентска предност помаже свим активностима компаније да се ускладе са организационом стратегијом.
    • Конкурентска предност помаже компанији да добије бенефиције обично од пет до десет година.

    На пример, ако компанија продаје на мрежи, њена логистика може бити њена конкурентска предност, што им може помоћи да супер брзо дођу до својих купаца и испоруче робу и производе брже од својих конкурената.

    Као инвеститор, морате размислити о конкурентској предности или њеном недостатку пре него што у њу инвестирате, јер је конкурентска предност или њен недостатак једини састојак који даје запањујуће или осредње резултате!

    # 5 - Корпоративно управљање

    Једноставно речено, корпоративно управљање је свети грал одрживог пословања. Ако корпоративно управљање предузећем није у реду, целокупно пословање ће се распасти пре или касније. Дакле, провера корпоративног управљања предузећем је од највеће важности као инвеститор.

    Морате да видите три ствари -

    • Да ли су правила компаније усклађена са мисијом и визијом компаније?
    • Да ли компанија добро служи свим актерима?
    • Да ли су законски усклађени са владиним политикама?

    Ако је одговор на горња три питања обично „да“, компанија је прилично добра у корпоративном управљању.

    Испод су смернице корпоративног управљања Фацебоок-а.

    извор: Фацебоок корпоративно управљање

    # 6 - Трендови раста индустрије

    Обављање сопствене детаљне анализе не завршава се на нивоу компаније. Морате да сазнате у ком је сектору компанија, а затим да видите индустрију под светлом истраживача. Требали бисте прикупити податке за последњих десет година, а затим користити различите алате да бисте видели да ли изгледа да налазите неки образац или тренд или не.

    У овом случају, квантитативни фактори могу вам помоћи да стекнете представу о квалитативним факторима. Погледајте различите трендове, анализе, прогнозе стручњака и сугестије. Али обавезно одлучите на основу сопственог размишљања и знања о подацима. Не стављајте индустрију на виши ниво, јер то каже стручњак.

    Једном када упознате трендове, имаћете одређене идеје о предвиђању будућих трендова компаније.

    # 7 - Анализа конкуренције

    Многи инвеститори ово прескачу.

    Али ако желите да знате праву вредност компаније, погледајте њихове конкуренте и направите анализу.

    Погледајте њихове снаге и упоредите их са компанијом у коју желите да инвестирате. Погледајте њихове слабости и погледајте како је компанија коју сте циљали у тим областима.

    Анализа конкуренције не само да ће вам помоћи у положају компаније, већ ће вам такође помоћи да откријете сличне компаније у које ћете инвестирати у блиској будућности.

    Индустријске анализе се не могу урадити узимајући у обзир конкуренцију. Једино поређење са сличним компанијама може вам дати преглед пословања предузећа у истој индустрији.

    Фацебоок је у конкуренцији са многим играчима, укључујући Гоогле, Снапцхат итд.

    извор: Фацебоок СЕЦ Филингс

    # 8 - Ометајуће технологије

    Технологије могу обликовати или разбити компанију.

    Потражите ометајуће технологије које су у целини обликовале ову индустрију. А затим погледајте да ли компанија коју оцењујете користи те технологије или не.

    У ово доба непрекидног напретка технологија, само оне ометајуће стварају гужву у индустрији. И пре него што икада инвестирате у било коју компанију, прво потражите технолошко стање у индустрији.

    Једна ометајућа технологија за Фацебоок је Оцулус. Оцулус технологија виртуелне стварности и производи за напајање платформе за садржај омогућавају људима да уђу у потпуно имерзивно и интерактивно окружење за играње игара, трошење садржаја и повезивање са другима.

    # 9 - Тржишни удео

    Компанија не треба да има значајан удео на тржишту, посебно када је на тржишту само неко време. Али оно на шта морамо гледати као на инвеститоре јесте да ли он има потенцијал да расте или не.

    Можете да користите БЦГ Матрик или било који други стратешки алат да бисте сазнали где припада ова компанија, а затим је проценили на основу тога.

    Као инвеститор, неопходно је знати да компанија може расти у блиској будућности. Ако је компанија достигла тачку засићења, а раст је ограничен или га уопште нема (радије нагиб према доле), улагање у њу не би била одлична идеја.

    # 10 - Прописи

    Ниједна компанија не може бити слободна од прописа. А када покушавате да процените посао, морате да видите и регулаторне факторе.

    На пример, у фармацеутској индустрији ФДА (Управа за храну и лекове) има директне прописе. Према ФДА, пре него што било који лек изађе на тржиште, мора проћи низ клиничких испитивања пре него што стигну до крајњих купаца.

    Међутим, немају све индустрије иста регулаторна ограничења. Дакле, као оцењивач, морате да видите да ли компанија поштује све регулаторне праксе или не.

    извор: Фацебоок СЕЦ Филингс

    Идеја је да се открију регулаторни фактори који могу имати директан утицај на доњи резултат (мислите на нето добит) компаније. Да бисте то открили, заиста треба да копате дубоко, прочитате све финансијске извештаје компаније и такође прођете кроз годишњи извештај.