Тржишна капитализација (дефиниција, примери) | Како тумачити?

Дефиниција тржишне капитализације

Тржишна капитализација у народу позната и као тржишна капитализација је укупна тржишна вредност свих неизмирених акција и израчунава се множењем неизмирених акција са тренутном тржишном ценом, инвеститори користе овај однос за одређивање величине предузећа, уместо да користе укупну продају или укупну имовину. На пример, ако су издате акције компаније Кс 10.000, а тренутна цена акције 10 УСД, тада је тржишна капитализација = 10.000 к 10 УСД = 100.000 УСД.

Објашњена формула

Тржишна капитализација = непромењене акције * Тржишна цена сваке акције

Увек постоји забуна између тржишне капитализације и вредности капитала предузећа. Али тржишна капитализација није вредност капитала предузећа. Калкулација тржишне капитализације заснива се на тржишној цени; док се вредност капитала израчунава на основу књиговодствене вредности.

Већина инвеститора је заузета куповином акција других компанија у зависности од тржишне капитализације тих компанија. Али постоји мана коју морамо да размотримо.

Тржишна капитализација не може бити једини домен процене вредности предузећа. То значи да тржишна капитализација није једнака „вредности преузимања“ предузећа. Дакле, то је мањкаво. Оно што је важно да инвеститори размотре је да разумеју „вредност предузећа“ када желе да купе акције или инвестирају у поменуту компанију.

Ево зашто се вредности предузећа даје већа оцена од тржишне капитализације.

  • Прво, вредност предузећа узима у обзир укупан дуг и еквивалент готовине и готовине предузећа, што тржишна капитализација не узима у обзир. То значи да ако посматрамо „вредност предузећа“, разумели бисмо вредност преузимања компаније. Погледајте формулу „вредности предузећа“ компаније да бисте ово јасно разумели -

Вредност предузећа = тржишна капитализација + укупан дуг - готовина

Многи аналитичари узимају у обзир пожељне акције и многа обртна средства како би пружили тачнију вредност вредности предузећа.

  • Друго, ако узмемо у обзир само тржишну капитализацију, пропустили бисмо „вредност преузимања“ фирме. На пример, ако и компанија А и компанија Б имају сличну тржишну капитализацију. А компанија А нема никакав дуг, али нешто готовине, а компанија Б има пуно дуга, а нема готовине, „вредност преузимања“ била би потпуно другачија од инвеститора.

Дакле, ако желите да рачунање тржишне капитализације сматрате јединим доменом, размислите поново. Можда пропуштате укупан дуг и готовину компаније, што морате узети у обзир.

такође, погледајте тржишну капитализацију у односу на вредност предузећа и вредност капитала на основу вредности предузећа

Тумачење

То је важан концепт. Али као што је поменуто у горњем одељку, ово није једина ствар коју инвеститори морају узети у обзир пре него што размишљају о улагању у компанију.

Али ако размишљамо о тржишној капитализацији, постоје три врсте на које инвеститори морају обратити пажњу - мала, средња и велика.

Мале компаније са тржишним капиталом

  • Када се тржишна капитализација компаније креће између 500 и 2 милијарде америчких долара, тада би се то називало компанијом мале капитализације.
  • Овај опсег није постављен у камену, што значи - можете узети у обзир да ако је тржишна капитализација компаније испод 2 милијарде америчких долара, то је компанија са малом капитализацијом.
  • Многи инвеститори избегавају компанију са малим капиталом мислећи да оваква компанија не би донела много поврата.
  • Међутим, може се испоставити да је компанија са малим капиталом највећа предност за инвеститоре који имају мали капитал за инвестирање у компанију. Ево зашто. Компаније са малим капиталом нису толико познате као велике или средње компаније. Стога је цена њихових акција обично много јефтинија од компанија са средњом и великом капитацијом.
  • А компаније са малим капиталом имају много већи потенцијал раста. Дакле, ако улажете у компаније са малим капиталом, донели бисте бољи принос чак и у економском паду.

Компаније са средњим тржишним капиталом:

  • Компаније са средњом капитализацијом су оне компаније које имају тржишну капитализацију од 2 до 10 милијарди америчких долара. Ове компаније имају своје предности.
  • За инвеститоре су ове компаније сигурније у које могу улагати, јер у будућности постоји мала или никаква шанса да се трбухом за собом повуку.
  • Дакле, током економског пада, када мање компаније са ограниченом капитализацијом могу престати пословати, компаније са средњом капитализацијом неће поднети захтев за банкрот. Штавише, компаније са средњом капитализацијом имале би бољи потенцијал раста од компанија са великим капитализацијом, јер још увек нису достигле тачку засићења како би зауставиле даљи раст.
  • А како компаније са средњим капитализацијом имају више трансакција и боље држе капитал предузећа, оне обично исплаћују дивиденде акционарима, што компаније са малим капиталом никада не могу да учине.

Велике компаније са тржишним капиталом

  • Компаније са великим капиталом су велики момци и имају тржишну капитализацију од преко 10 милијарди америчких долара. Такође се називају и компанијама са плавим чиповима.
  • Компаније са великим капиталом су најсигурније компаније у које могу улагати, јер обично исплаћују дивиденде акционарима, а ако било који економски пад утиче на целокупну економију, они ће то моћи да поднесу много боље него компаније са средњим или малим капиталом.
  • Али компаније са великим капиталом имају ограничен или никакав потенцијал за раст, јер су већ толико порасле да је цена њихових акција порасла много више. Тако нико од њих не би купио велики број акција по високој цени.
  • Још један недостатак компанија са великим капиталом је тај што инвеститори ретко могу да имају предност у улагању док инвестирају у компаније са великим капиталом, јер је толико информација доступно јавности.
  • Да бисте постигли предност у куповини деоница компанија са великим капиталом, треба да урадите детаљну анализу њихових финансијских извештаја и биланса стања да бисте могли да схватите да ли су компаније подцењене или не и да искористе прилику.

Пример

Узмимо пример да бисмо ово разумели.

Такође ћемо илустровати пример вредности предузећа тако да можете добити упоредну анализу онога што покушавамо да објаснимо.

Пример # 1

Ево детаља о компанији А и компанији Б -

У америчким доларимаКомпанија А.Компанија Б
Преосталих акција3000050000
Тржишна цена акција10090

У овом случају, добили смо и број издатих акција и тржишну цену акција. Израчунајмо тржишну капитализацију компаније А и компаније Б.

У америчким доларимаКомпанија А.Компанија Б
Изванредне акције (А)3000050000
Тржишна цена акција (Б)10090
Тржишна капитализација (А * Б)3,000,0004,500,000

Сада, ако упоредимо обе ове цифре (Компанија А и Компанија Б), открићемо да је тржишна капитализација компаније Б већа од компаније А! Али, подесимо неколико ствари и израчунајмо вредност предузећа и погледајмо како ће то испасти за инвеститоре.

Пример # 2

У америчким доларимаКомпанија А.Компанија Б
Преосталих акција3000050000
Тржишна цена акција10090
Укупни дуг2,000,000
Готовина200,000300,000

Израчунајмо вредност предузећа за обе ове компаније. Прво ћемо израчунати тржишну капитализацију, а затим бисмо утврдили вредност предузећа обе ове компаније.

Тржишна капа у овом примеру такође би била иста као у претходном примеру -

У америчким доларимаКомпанија А.Компанија Б
Изванредне акције (А)3000050000
Тржишна цена акција (Б)10090
Калкулација тржишне капитализације (А * Б)3,000,0004,500,000

Сада израчунајмо вредност предузећа -

У америчким доларимаКомпанија А.Компанија Б
Тржишна капитализација (Кс)3,000,0004,500,000
Укупни дуг (И)2,000,000
Готовина (З)200,000300,000
Вредност предузећа (Кс + И-З)4,800,0004,200,000

Сада, пошто смо добили вредност предузећа обе ове компаније, можете да схватите колико се вредност предузећа разликује. Ако би инвеститор ишао да инвестира у компанију гледајући вишу капу, њега би заварала тржишна капа, јер тада не би узимао у обзир укупан дуг и готовину. Зато је увек боље одабрати Ентерприсе Валуе, уместо да се само одлучује о компанији у зависности од тржишне границе.

У овом случају, вредност предузећа предузећа А је знатно већа од вредности предузећа предузећа Б. Дакле, ако је ваш инвеститор, ако вам је циљ да потражите процену предузећа пре него што се одлучите за инвестирање, вредност предузећа би била прорачун за који би требало да идете.

Калкулација тржишне капитализације

Израчунајмо сада тржишну капу неких водећих компанија.

Молимо погледајте доњу табелу.

извор: ицхартс

Колона 1 садржи број издатих акција.

Колона 2 је тренутна тржишна цена.

Колона 3 је калкулација тржишне капитализације = Неисплаћене акције (1) к Цена (2)

Ако желите да израчунате тржишну капитализацију Фацебоок-а, то је једноставно преостали број деоница (2,872 милијарде) к цена (123,18 долара) = 353,73 милијарде долара.

Рангирање тржишне капитализације 12 највећих компанија

Вредност предузећа је боља мера, слажемо се, али за израчунавање вредности предузећа морате израчунати тржишну границу. Да бисте ово боље разумели, ево листе најбољих 12 највећих компанија (у америчким милијардама долара), тако да можете добити идеју како то изгледа на графикону.

Имајте на уму да су 5 од првих 6 компанија са највећом тржишном капитализацијом технолошке компаније (Аппле, Гоогле, Мицрософт, Амазон и Фацебоок).

Ограничења

Као што је раније поменуто, постоји једно ограничење тржишне границе ако желимо да будемо прецизни, а то је да не приказује стварну цифру на основу које инвеститори могу донети одлуку. То значи да се помоћу израчунавања тржишне границе може пронаћи нешто друго, али тржишна капитализација не може бити једина мерна мрежа за доношење конкретне одлуке.

Али вредност предузећа је права опција ако своју одлуку желите да заснивате на куповини акција на основу „вредности преузимања“ фирме. Јер овде бисмо додали укупан дуг и одузели готовину и готовински еквивалент за сазнавање стварне „вредности преузимања“.

Закључак

На крају, може се видети да је за сваку велику, средњу или малу компанију тржишна капитализација важан концепт. Али ако узмемо у обзир интерес инвеститора, тржишна капитализација није довољна. Вредност предузећа треба да дођемо до било каквог закључка ако размишљамо из перспективе инвеститора.

Видео о тржишној капитализацији