Значај управљања обртним капиталом | Врх 4 разлога

Зашто је управљање обртним капиталом важно?

Управљање обртним капиталом односи се на управљање капиталом који је предузећу потребан за финансирање свакодневног пословања, а компанији је важно да максимизира оперативну ефикасност, правилно управља својим краткорочним обавезама и имовином, избегавајући неискоришћеност ресурса и избегавање прекомерне трговине итд.

Главни разлози за управљање обртним капиталом

Рачуноводствена стратегија менаџмента, која је створена да надгледа и правилно користи компоненте обртног капитала, позната је као управљање обртним капиталом. Управљање обртним капиталом је од суштинског значаја за правилно и несметано пословање било ког посла. Управљање обртним капиталом је важно у различитим организацијама из следећих разлога -

  1. Побољшање кредитног профила и солвентности компаније
  2. Ефикасна употреба основних средстава
  3. Способност суочавања са кризама
  4. Проширење

Размотримо ово детаљно једну по једну.

# 1 - Побољшање кредитног профила и солвентности компаније

Ако компанија на време отплати дугове док ствара приходе, тада осигурава да се оперативни циклус предузећа правилно финансира, што ће вероватно повећати кредитни резултат компаније. Док ако компанија не може да отплати дугове на време и још увек послује са ниским оперативним трошковима, повериоци ће покушати да врате своја средства, а то би довело до смањења кредитне оцене.

Предуслов за дугорочну солвентност је способност предузећа да испуни своје краткорочне обавезе. Адекватно управљање обртним капиталом помоћи ће предузећу да благовремено подмири све своје краткорочне обавезе попут исплате зараде, исплате против куповине сировина и других таквих оперативних трошкова компаније.

Пример

Постоји компанија АБЦ Лтд. која на време плаћа све своје зајмове, кирију и рачуне добављача; онда би ово повећало кредитни резултат компаније. То показује да како одговорно управљање обртним капиталом може дугорочно наградити компанију. Једном када компанија има високу кредитну оцену, тада ће се квалификовати и за пословни зајам по нижој стопи, што ће компанији олакшати лака набавка финансијских средстава и вођење посла у добром финансијском положају.

# 2 - Ефикасна употреба основних средстава

Правилно управљање обртним капиталом и стално доступност одговарајућег обртног капитала омогућиће компанији да ефикасно и ефикасно користи присутна основна средства. У случају да због недоступности или оскудности обртног капитала, основна средства предузећа остају у празном ходу, тада се у том случају мора наплатити и амортизација, а камата на позајмљени капитал мора се платити на основна средства, тј. мора непотребно да сноси фиксне трошкове основних средстава иако их не користи. Дакле, уз помоћ управљања обртним капиталом, основним средствима се такође може ефикасно управљати и користити.

Пример

Постоји компанија АБЦ доо која производи и продаје оловке на тржишту. У последњих месец дана купила је средства за повећање продуктивности и продаје позајмљивањем новца са тржишта. Компанија, међутим, није разматрала своју позицију обртног капитала. Дакле, чак и након куповине основних средстава, због недостатка обртног капитала, предузеће није у могућности да правилно користи своја основна средства како би повећало своју производњу. Такође, предузеће мора непотребно сносити трошкове амортизације и камате на позајмљени капитал иако не користи основна средства.

Да је компанија правилно управљала обртним капиталом, онда ова ситуација не би стигла. У случају да постоји довољно обртног капитала, основна средства се могу правилно користити, а производња може повећати, повећавајући тако приход. Ово је савршен пример како управљање обртним капиталом може довести до ефикасне употребе основних средстава предузећа.

# 3 - Способност суочавања са кризама

У случају да постоји правилно управљање обртним капиталом, тада ће пословни концерн моћи правилно да се суочи са кризама током ванредног периода попут депресије. Генерално, компаније немају одговарајућу количину обртног капитала у случају нужде, што ће негативно утицати на пословање у случају да се догоди било која ванредна ситуација.

Пример

Постоје две компаније АБЦ Лтд и КСИЗ Лтд, у граду који се међусобно надмећу. Одједном се у економији јавља ситуација депресије. АБЦ Лтд има ефикасан механизам за управљање обртним капиталом и чува средства за хитне случајеве, док КСИЗ доо нема одговарајуће управљање обртним капиталом и не чува средства за хитне случајеве. Одједном се у економији појављује ситуација депресије.

Сада ће у том случају АБЦ Лтд моћи да настави са радом јер има одговарајуће управљање обртним капиталом, док ће КСИЗ доо морати да заустави производњу јер нема обртни капитал. Такође, АБЦ доо са адекватним обртним капиталом током овог периода може да оствари веће износе због недостатка управљања обртним капиталом од стране свог конкурента.

# 4 - Проширење

Ако било која компанија планира да прошири своје пословање, онда би за то био потребан додатни капитал. У случају да постоји адекватно управљање обртним капиталом, то би могло довести до успешне примене програма проширења.

Пример

АБЦ Лтд. нема адекватно управљање обртним капиталом и планира да прошири своје пословање. Дакле, у том случају не може успешно да спроведе проширење јер мора да уреди објекте потребне за проширење, што тренутно нема због неадекватног ВЦМ-а.

Закључак

Његов главни мотив укључује одржавање довољних новчаних токова у пословању сваки пут, тако да може да подмири краткорочна средства потребна за пословање и да исплати краткорочне обавезе. Морају се разликовати међу различитим индустријама и међу сличним компанијама. Помаже у осигуравању да се пословање компаније обавља на финансијски ефикасан начин. У случају да било које предузеће нема довољно обртног капитала за покривање својих обавеза, тада ова финансијска несолвентност може довести до правних проблема компаније, па чак и до ликвидације имовине предузећа.

Они помажу не само у покривању финансијских обавеза компаније, већ истовремено помажу компанији у повећању зараде. Стога је веома важно за сва пословна предузећа да обезбеде адекватно управљање обртним капиталом у њиховој организацији.