Материјална вс нематеријална имовина | Топ 4 разлике (са инфографиком)

Разлике између материјалне и нематеријалне имовине

Примарна разлика између материјална и нематеријална имовина је да је материјална имовина имовина која има физичко постојање и која се може осетити и додирнути док је нематеријална имовина имовина која нема никакво физичко постојање, а иста се не може осетити и додирнути.

Материјална имовина је нешто што има физичко постојање и одређену економску вредност. То су физички ресурси неопходни за несметано вођење пословних операција и не могу се продати. Неки од примера су:

  • Земљиште и зграде
  • Машина
  • Намештај
  • Возила

Нематеријална имовина је она која нема физичко постојање, али има комерцијалну вредност и делује као дугорочни ресурс за фирму. Неки од случајева укључују:

  • Добра воља
  • Ауторско право
  • Патент
  • Заштитни знак

Инфографика материјалне и нематеријалне имовине

Погледајмо главне разлике између материјалне и нематеријалне имовине заједно са инфографикама.

Кључне разлике

  1. Материјална имовина је нешто што је у власништву појединца или организације која се користи за обављање пословних активности током дужег временског периода. Нематеријална имовина је она која има економску вредност и специфичан животни век. Они се сматрају зарађеним напорним радом обављеним током дужег временског периода.
  2. Постојање материјалне имовине је од суштинског значаја за функционисање организације, али непостојање нематеријалне имовине неће имати широко распрострањен утицај на фирму. Нуди јастук онима који су повезани са именом које је себи створило у индустрији.
  3. Материјална имовина се може претворити у готовину, јер се може гледати на око и може се измерити у новчаном износу, док је касније тешко одмах претворити у готовину.
  4. Материјална имовина може бити уништена пожаром, несрећама или људским немаром, док нематеријална улагања не могу бити уништена пожаром или другим таквим катастрофама, већ непажњом или било којим споредним ефектом пословне одлуке.
  5. Књиговодствена тржишна вредност и књиговодствена вредност материјалне имовине мењају се услед амортизације; Док се у случају нематеријалног улагања тржишна вредност мења, али књиговодствена вредност остаје иста.
  6. Вредност материјалне имовине додаје се тренутној тржишној вредности, али у случају нематеријалне имовине вредност се додаје потенцијалном приходу и вредности.

Упоредна табела материјалне и нематеријалне имовине

ОсноваМатеријална имовинаНематеријално улагање
ЗначењеВласник је Организације која има новчану вредност и физичко постојиИмовина која визуелно не постоји, али представља одређени економски живот и вредност
Процена вредностиМонетарно могућеТешко је мерити у финансијском смислу
Прихватање колатералаМоже се прихватити као колатерал.Не може се прихватити као колатерал
Смањење вредностиАмортизацијаАмортизација

Последње мисли

Друштво евидентира и материјалну и нематеријалну имовину у својим књигама. Материјална имовина је изузетно битна за сваку организацију, јер помаже у несметаном пословању, нематеријална имовина помаже у стварању будуће вредности предузећа. Иако обоје имају своје предности и недостатке, они имају утицај на функционисање организације.

Такође је неопходно знати да одређивање материјалне имовине предузећа нуди разне користи; корисност се значајно разликује у различитим индустријама. На пример, у случају болница или произвођача медицинских средстава, нематеријална имовина је много вреднија у поређењу са материјалном. С друге стране, индустрије попут некретнина имале би нематеријалну имовину, али она материјална обезбедиће приходе потребне за пословање.