Нулто засновано буџетирање (дефиниција) | Предности Мане

Шта је буџетирање засновано на нули?

Нулто засновано буџетирање је врста процеса буџетирања где се свака ставка трошкова која се разматра процењује од нуле за нови период и започиње нулом и узима се само када су њене потребе у потпуности оправдане.

Омогућава организацијама да почну са нулом за сваку ставку на својој буџетској листи. Дакле, скоро да није било шансе за грешку ако узму у обзир праве факторе.

Главна предност ове врсте буџетирања је та што не треба да зависите од било које референтне тачке да бисте размишљали о буџету одређене ставке. На пример, ако видите да ако ове године уложите више новца у свој маркетиншки одељак, можете, јер буџет започињете од нуле.

Главна замка ове врсте буџетирања је да свака ставка буџетирања постаје директни резултат тога да ли доноси профит или не. На пример, ако одељење за људске ресурсе не оствари много профита у последњих неколико година (будући да местима трошкова треба више времена да генеришу профит), добиће мање средстава за следећу годину.

Зашто концепт буџетирања заснован на нули?

Постоји неколико разлога због којих ово буџетирање добро функционише. Су -

  • Обавезна је систематска анализа:Пре него што осигура да ће одељење или јединица добити финансирање, ово буџетирање подстиче пажљиву анализу зашто је потребно финансирање. Ако менаџер не може да наведе довољно разлога за одобравање финансирања, неће бити расположивих средстава за ту одређену јединицу, што се своди на следећи разлог за одабир буџета заснованог на нули у односу на традиционално буџетирање.
  • Осигурава исплативост:Један од најважнијих разлога због којег се практикује буџетирање засновано на нули је тај што унапред штеди много трошкова. Рецимо да ви као менаџер видите да једном од одељења (рецимо рачуноводству) не иде добро. Запослени у рачуноводству имају лош учинак и њихов рад не додаје вредност стварању добити компаније. У овом сценарију можете учинити две ствари. Прво, запослене у рачуноводству можете пребацити у друге улоге на послу, што ће им помоћи да цене њихов таленат и способности, а од следеће године можете да препустите цело рачуноводство. Пошто крећете од нуле, готово да неће бити недостатака док поново не седнете следеће године да бисте поново проценили своју одлуку.
  • Заснива се на одлукама у односу на рутину:У традиционалном буџетирању већина активности је рутинска. Али у буџетирању заснованом на нули, одлуке тријумфирају над рутином, ствари се преиспитују, приступи се анализирају и ствари су поновљене. Као резултат, нема места за навикавање или губљење времена, новца, труда. А управа се такође осећа више под контролом, јер је одлучивање у овом буџетирању важније од рутине.

Предности

  • Профит центар: Овим буџетирањем приоритет је добит над трошковима. Због тога се предност даје одељењима или јединицама које генеришу директни или индиректни профит. Као резултат, предузећа могу добити средства за стварање већих прихода и профита.
  • Врло детаљно:Детаљи могу спасити предузеће. Овај приступ такође смањује грешке и помаже предузећу да дубоко погледа у своје процесе. Као резултат тога, збрињавају се неефикасности и пословање постаје врло ефикасно.
  • Стратешки је:Будући да је циљ предузећа да расте, привуче више клијената и опслужи више купаца, помаже да постане стратешки. Ова врста буџетирања омогућава предузећима да буду стратешки у свом приступу и троше само износ потребан за раст. Као резултат, потрошња би имала смер и постала би средство за посао да постигне нешто вредно.
  • Ситуационо је:То не подстиче лекара да следи било која правила / прописе. То се ради с циљем на уму и ради постизања сврхе, тј. Максимизирања богатства предузећа.

Мане

Постоји неколико недостатака на које бисмо требали указати -

  • Без фокусирања на места трошкова:Будући да места трошкова не помажу у остваривању непосредне добити, ово буџетирање не подстиче њихово финансирање. А то је лоша страна, јер су места трошкова одговорна за дугорочно здравље и добит предузећа. Ако се не негују добро, на крају ће погођена цела компанија.
  • Сувише сложено:Потребна је детаљна пажња и анализа. Због тога је постао компликован посао за менаџере. Међутим, овај метод се исплати.