Преносни приход (дефиниција, пример) | Врхунске 4 врсте незарађеног прихода

Дефиниција незарађеног дохотка

Незарађени су приходи остварени из извора који нису повезани са запослењем и укључују приходе од камата, дивиденде, прихода од закупа као и поклоне и доприносе. Поред тога, његово опорезивање се разликује од пореза на остварени доходак, а пореске стопе могу се такође разликовати међу различитим изворима.

Врхунска 4 примера незарађеног дохотка

# 1 - Приход од камата

Приходи од камата су приходи које инвеститори остварују на улагању које је он извршио током периода. Примери прихода од камата могу бити приходи остварени са рачуна штедних улога, потврде о депозитима, зајмови итд.

# 2 - Дивиденде

Дивиденда је приход остварен од инвестиција које се могу опорезивати уобичајеном пореском стопом или стопом пореза на дугорочне капиталне добитке. Приход од дивиденде добија се од улагања у компанију, која дивиденду даје његовим акционарима. Свака од акција у компанији добија проценат профита компаније.

# 3 - Приход од изнајмљивања

Приход од закупа је приход који особа оствари када изнајмљује своју имовину другој особи. Друго лице плаћа износ власнику имовине за коришћење имовине власника. Овај приход потиче из средстава која нису лични напор особе, па се стога третирају као приход који није остварен.

# 4 - Поклони и прилози

Поклони и доприноси су износи које је особа примила у готовини или у натури од друге особе. У случају поклона и доприноса, људи остварују приход из извора који нису повезани са запослењем, па се то третира као незарађени приход.

Постоје и друге врсте, које укључују ануитете, награде, добитак на лутрији, приходе од полиса осигурања, плаћања алиментације, социјалне помоћи, наслеђа, пензионе рачуне итд. У свим таквим случајевима приход особа остварује из извора који су нису повезане са запослењем и не захтевају лични напор, па ће се третирати као незарађени приход.

Калкулација

Јилл ради у производној компанији као менаџер компаније. Током месеца од компаније је зарадио плату од 65.000 долара и бонус за учинак од 9.000 долара. Осим ових, током истог месеца зарадио је и 5.000 УСД као приход од дивиденде и 10.000 УСД као приход од камата. Приход који је Јилл зарадила из извора који се односе на запосленог сматрат ће се оствареним приходом, а приход остварен из извора који се не односе на запосленог сматрат ће се приходом који није остварен.

У овом случају, плата и бонус за рад представљају зараду повезану са запослењем, која укључује лични напор. Стога ће се третирати као остварени приход. Приход од дивиденде и камата није повезан са запослењем и такође не укључује лични напор, па ће се сматрати приходом који није остварен.

Стога је израчунавање оствареног дохотка користећи доњу формулу како следи,

Зарађени приход = Плата + Бонус за перформансе

  • Зарађени приход = 65.000 УСД + 9.000 УСД
  • = $74,000

Преносни приход = приход од дивиденде + приход од камата

  • = $5,000 + $10,000
  • = $15,000

Џилина зарада и приход од бонуса опорезују се на другачији начин од његовог прихода од дивиденди и камата.

Предности

  • Након пензионисања, то је једини извор прихода.
  • Незарађени приход из многих извора помаже у одлагању пореза и избегавању казни Пореске управе.
  • Потребно је мало континуираних напора да се одржи. Често је потребан почетни напор у знатном износу да би се створио такав извор прихода. Ипак, једном створен након почетних напора, доноси приход током одређеног временског периода са мало или нимало додатних напора.

Важне тачке

  • Овај приход обично не подлеже порезу на зараде, порезу на запослење
  • У почетном периоду стварања извора незаслуженог прихода потребни су додатни напори и улагања, а плаћање примљено против таквих напора такође није тренутно. Али када се извор изворних прихода створи након почетних напора, незарађени приходи из многих извора доносе приход током тог периода са мало или нимало додатних напора
  • Могу постојати различите пореске стопе за доходак остварен из различитих извора.

Закључак

Незарађени приход је приход примљен од инвестиција или других извора који нису повезани са запослењем. Различити примери укључују камате примљене од инвестиције, дивиденде, тантијеме, пензионе фондове. У свим поменутим примерима доходак не потиче од средстава која захтевају лични напор особе, па су сврстани у категорију незарађених прихода.

Такав приход из многих извора помаже у одлагању пореза и избегавању казни Пореске управе. Могу постојати различите пореске стопе за доходак остварен из различитих извора. Пожељно је диверзификовати газдинства како би се уједначио ефекат важећих пореза.