Обрасци за рачуноводство у програму Екцел | Списак првих 5 рачуноводствених шаблона

Топ 5 предлога за рачуноводство у Екцел радним листовима

Рачуни на рачуну, потраживања, благајна, ситна благајна ово су једноставни рачуноводствени алати који су вам потребни. У овом чланку ћемо вам показати како да направите те рачуноводствене предлошке помоћу Екцелових радних листова. Ако сте предузетник и не можете да купите софистицирани софтвер за управљање својим пословним рачунима, ми ћемо вам помоћи помоћу једноставних образаца за праћење ваших трошкова и прихода.

Испод су различити предлошци радног листа у Екцелу.

Ове Екцел рачуноводствене предлошке можете преузети овде - Екцел рачуноводствени предлошци

# 1 - Шаблон благајне

Благајна је једна од важних књига у рачуноводству. Благајна се користи за бележење дневних трансакција у компанији. Овде можемо видети две врсте трансакција, једна је дебитна трансакција, тј. Одлив готовине, а друга кредитна трансакција, тј. Прилив готовине.

На једној страни рачуна евидентираћемо све трансакције задуживања, а на другој страни књиге све кредитне трансакције. Све трансакције треба евидентирати хронолошким редоследом.

И за дебитне и кредитне трансакције можемо видети три уобичајене колоне. Прво морамо да унесемо датум трансакције, затим морамо да унесемо детаље трансакције и завршни део је колики је износ трансакције.

Тада ћемо добити Дебит тотал и Цредит тотал. Дакле, у ћелији Д14 имамо на располагању укупан салдо, тј. Укупан кредит - укупан износ задужења

# 2 - Шаблон ситних каса

Још један једноставан образац благајне важан за мала предузећа је „Ситна каса“. Петти Цасх се користи за одржавање свих дневних трошкова у складу са дневним пословним потребама.

Дневни трошкови су попут „Штампарије и канцеларијског материјала, поштарина и курири, поправка и одржавање и канцеларијски трошкови“.

За ово ћемо видети нешто другачије колоне у односу на претходну књигу књига готовине.

У колону „Др“ морамо унети сав износ трансакције одлива, а у колону „Цр“ све улазне трансакције.

Овај Екцел образац је за разлику од наше Књиге готовине где смо имали две различите половине за евидентирање дебитних и кредитних трансакција.

# 3 - Образац за платише рачуна

Рачуни који се плаћају нису ништа друго до сва платна компанија која је дужна да својим добављачима исплати примање робе и услуга. За ово морамо да унесемо име примаоца уплате, датум фактуре, износ фактуре, датум доспећа и проценат ТДС-а.

Сваки добављач захтева различите проценте ТДС-а, тако да морате унети проценат ТДС-а на основу категорије добављача.

# 4 - Предложак потраживања

Потраживања су управо супротна од потраживања. АР је крв пословања јер вам је потребан новац за вођење посла и на основу расположивог власника фонда одлучује о датумима потраживања без обзира на датум доспећа.

Ако има новца, онда како плаћате, чак и ако је датум доспећа сутра, и ту тим за потраживања игра главну улогу у потискивању клијената да изврше плаћање на време.

Посао потраживања се ту једноставно не зауставља, они морају да креирају распоред старења својих плаћања, а у наставку ћемо видети какав је распоред старења.

# 5 - Распоред старења потраживања

Једно од основних правила на рачунима је „што дуже стање на рачуну чека да је шанса за њихово наплату мања“.

Имајући то на уму, морамо створити распоред старења који ће раздвојити укупан износ потраживања на различите временске плоче.

Ако је укупан износ потраживања 5 Лакх, онда као књиговођа морате бити сигурни колики ће износ доћи у наредних 5 дана, колики ће износ доћи у наредних 10 дана, 15 дана, 20 дана, 30 дана и тако даље.

То се назива распоред старења. Да бисмо то постигли, морамо да дођемо до распореда старења који треба да узмемо у обзир датум доспећа, на основу датума доспећа који треба да одлучимо о плочи.

Да бисмо аутоматски стигли примедбе старења, морамо да ставимо угнежђено стање иф. Испод је формула коју сам ставио.

= АКО ([@ [Рок доспећа]] - ДАНАС ()> 30, "Доспеће за више од 30 дана", АКО ([@ [Рок доспећа]] - ДАНАС ()> 25, "Доспеће за 25 до 30 дана" , АКО ([@ [Рок доспећа]] - ДАНАС ()> 20, "Рок за 20 до 25 дана", АКО ([@ [Рок доспећа]] - ДАНАС ()> 15, "Рок од 15 до 20 дана" , АКО ([@ [Рок доспећа]] - ДАНАС ()> 10, "Рок за 10 до 15 дана", АКО ([@ [Рок доспећа]] - ДАНАС ()> 5, "Рок од 5 до 10 дана" , АКО ([@ [Рок доспећа]] - ДАНАС ()> 0, "Рок за 1 до 5 дана", АКО ([@ [Рок доспећа]] - ДАНАС () = 0, "Рок данас", "После рока Датум "))))))))) 

Будући да имам формат табеле, не можемо видети референце на ћелије, већ пише да је заглавље колоне са датумом доспећа. На пример

= АКО ([@ [Рок доспећа]] - ДАНАС ()> 30, у овом @ [@ [Рок доспећа]] - ћелија Х2.

Примените пивот табелу да бисте видели резиме.

Овако, можемо да направимо анализу старења да бисмо предвидели приливе плаћања у различито време.