Потпуни образац берзе (Бомбајска берза) | Функције

Пуни облик БСЕ - Бомбаи Стоцк Екцханге

Пуни облик берзе је Бомбајска берза. БСЕ је најстарија берза у Азији која је основана 1875. године као Нативе Схарес анд Стоцк Брокер'с Ассоциатион и прва је берза у Индији која је препозната као берза 1957. године према Закону о уговору (регулативи) о хартијама од вредности од стране владе и од тада игра пресудну улогу у развоју тржишта капитала земље.

Историја

  • Бомбајска берза основана је 1875. године и назива се и берза Мумбај. Пре оснивања Берзе, тамо је била група од пет берзанских посредника који су одржавали различите састанке испред градске куће у Мумбају под крошњама.
  • Али постепено се временом број брокера на састанку повећава и због тога се место састанка често мењало. После неколико деценија 1874. године, група брокера се преселила у Улицу Далал на састанке и поставила је за своје стално место.
  • Потом је основано 1875. године као Нативе Схарес и Стоцк Брокер’с Ассоциатион следеће године, пружајући му званичну организацију. После деценија свог рада, постала је прва берза у Индији коју је влада признала као берзу 1957. године према Закону о уговору о хартијама од вредности (регулативи).
  • Након неколико година његовог признања, 1986. године развијен је алат за мерење укупних перформанси Бомбајске берзе познат као СЕНСЕКС, односно индекс берзе који се састоји од 30 добро успостављених, као и финансијски здравих компанија које су уврштене на Бомбајска берза.
  • 1995. године, Бомбајска берза прешла је на систем електронског трговања познат као БОЛТ (БСЕ Он-Лине Традинг). Такође, постала је прва берза на свету која је увела систем интернет трговине на централизованом нивоу.

Карактеристике

Следе карактеристике Бомбајске берзе:

  • То је највеће и прво тржиште хартија од вредности у Индији са седиштем у Мумбаију у Индији. Хартије од вредности које се котирају на берзи укључују акције, опције на акције, фјучерсе на акције, индексне опције, индексне фјучерсе и недељне опције.
  • СЕНСЕКС је референтни индекс БСЕ који се састоји од 30 компанија које су финансијски здраве и добро успостављене из око 12 различитих сектора који помажу у мерењу укупних перформанси Бомбајске берзе.
  • Помогао је у развоју индијског тржишта капитала и помогао у расту корпоративног сектора у Индији.

Функције БСЕ

Следе главне функције Бомбајске берзе:

# 1 - Одређивање цена

Одређивање цена на секундарном тржишту зависи од потражње и понуде хартија од вредности. Бомбајска берза помаже у процесу процене сталним вредновањем свих наведених хартија од вредности. Такве цене акција могу се лако пратити путем индекса који је у народу познат као СЕНСЕКС.

# 2 - Економски допринос

Будући да се Бомбајска берза бави хартијама од вредности које се котирају на листи, те хартије од вредности се непрекидно продају и поново продају, што омогућава фондовима да се крећу, уместо да остану у празном ходу, што резултира подстицањем економије.

# 3 - Тржишност и ликвидност

Они пружају високу ликвидност, јер се наведене хартије од вредности могу продати у било ком тренутку, претварајући их у готовину. Ради континуирано и инвеститор може продати и купити хартију од вредности једноставно према њиховој жељи.

Значај БСЕ

Следећи су главни значај Бомбајске берзе:

  • Лако је продати и купити хартије од вредности на финансијском тржишту ако је хартија од вредности наведена на БСЕ, чиме се задовољавају потребе за ликвидношћу потенцијалних инвеститора.
  • Лако је прикупити средства издавањем власничких и дужничких хартија од вредности путем БСЕ, јер је поуздан извор одакле се хартијама од вредности тргује на финансијском тржишту.
  • Они пружају отворену платформу за шпекулације у правном оквиру. Бомбајска берза је најбоља платформа за здраво шпекулативно трговање која помаже у испуњавању захтева ликвидности инвеститора.

Разлика између БСЕ и НСЕ

Следе главне разлике између БСЕ и НСЕ:

  • НСЕ је скраћеница од Националне берзе, која је највећа берза у земљи и основана је 1992. године, док БСЕ значи Бомбајска берза, која је најстарија берза у земљи и основана је 1875. године.
  • Референтни индекс НСЕ је Нифти који се састоји од 50 компанија којима се најактивније тргује, док је референтни индекс БСЕ СЕНСЕКС, што је индекс берзе који се састоји од 30 добро успостављених, као и финансијски здравих компанија које су наведене на Бомбајска берза.

Предности

Следе благодати Бомбајске берзе:

  • Индијски одбор за размену хартија од вредности управља функцијама БСЕ. Стога су трансакције које се дешавају на берзи у Бомбају регулисане и уређене строго у законском оквиру. Стога инвеститору даје сигурност да тргује на сигурном месту и да њихов новац није расипан.
  • Они пружају едукацију о предностима инвестирања на берзи и осигуравају несметано функционисање трансакција.
  • Хартије од вредности које су на њему наведене, инвеститор може задржати као залог док користи кредите банака и других финансијских институција.

Закључак

БСЕ је скраћеница која се користи за Бомбаи Стоцк Екцханге. Као што и само име говори, берза је основана 1875. Референтни индекс берзе је СЕНСЕКС који се састоји од 30 компанија које су финансијски здраве и добро успостављене, што помаже у мерењу укупних перформанси Бомбајске берзе.

Трансакције које се дешавају на БСЕ регулисане су и њима се уређује строго у правном оквиру, јер његовим функцијама управља индијски одбор за размену хартија од вредности. Тако отвара платформу за шпекулације, али у правном оквиру.