Пац Ман Дефенсе (пример, стратегија) | Како функционише Пац-Ман одбрана?

Шта је ПАЦ МАН Дефенсе?

Стратегију одбране Пац-ман усвајају циљане компаније како би се заштитиле од непријатељског преузимања, где циљане компаније покушавају да купе акције компаније преузиматеља користећи њену ликвидну имовину, због чега компанија стицалац види ризик да ће је преузети циљана компанија и стога прве престају са планом да преузму другу.

Како функционише ПАЦ МАН Дефенсе?

ПАЦ Ман Дефенсе је стратегија за спречавање непријатељског преузимања да би се спасила једна компанија да би је откупила друга компанија без воље циљане компаније.

На пример,

  1. Претпоставимо да постоје две компаније, компанија А (циљна компанија) и компанија Б (компанија стицалац), где компанија Б жели да преузме компанију А, и због тога компанија Б даје понуду компанији А са намером да купи компанију А на одређено
  2. Ова цена коју нуди Компанија Б може бити прецењена или потцењена за Компанију А.
  3. Без обзира на вредност коју предлаже компанија Б, компанија А у овој фази не жели да прода своју компанију. Али компанија Б жели да преузме компанију А по сваку цену због своје будуће вредности или тржишта.
  4. Дакле, компанија Б користи стратегије непријатељског преузимања да би стекла компанију А. Али компанија А користи различите стратегије да то спречи. Понекад компанија А може да учини противну понуду за куповину компаније Б.

Како је одбрамбена стратегија Пац Ман добила своје име?

Да ли сте икада играли познату игру ПАЦ Ман која је приказана на доњој слици?

извор: фреепацман.орг

Сигуран сам да су сви ово играли.

  • У овој игри играч има неколико непријатеља који га гоне да би убио. Али толико је моћних палета које играч мора појести да би играч могао појести све остале непријатеље.
  • На исти начин, у одбрамбеној стратегији ПАЦ МАН, циљана компанија даје противну понуду за преузимање компаније стицаоца или понекад може купити акције компаније стицаоца по премијској цени са отвореног тржишта што компанији стицаоцу прети преузимање од стране циља компанија.
  • У ситуацији непријатељског преузимања, компанија стицалац може започети куповину великих бр. деоница циљане компаније да би стекао контролу над циљном компанијом.
  • У исто време, да би се спасила од непријатељског преузимања, циљана компанија такође почиње да откупљује своје акције по премијској цени од компаније стицаоца, као и акције компаније стицаоца.
  • Циљна компанија користи ову стратегију да учини непријатељско преузимање веома тешким за компанију стицалац. Можемо рећи да је одбрана ПАЦ-а покушај непријатељског преузимања или покушај непријатељског преузимања.

Како се користи одбрамбена стратегија ПАЦ МАН-а?

Ово је скупа стратегија, јер Таргет Цомпани кошта много више.

  • Као и у овој стратегији, циљна компанија мора да купи довољно бр. акције стицања компаније и то такође по премијској цени. Циљна компанија треба да има на располагању довољно средстава како би могла да купи довољно деоница преузмачке компаније како би представљала претњу контроли стицајне компаније над сопственом фирмом.
  • У пракси, велика фирма жели да купи мале фирме из исте индустрије или различитих сродних индустрија како би направила монопол у индустрији. Дакле, у том случају, велика фирма даје малим фирмама понуду да купе њихове компаније, понекад то постане успешно, али понекад мала фирма не жели да прода своје компаније.
  • Дакле, ако та мала фирма жели да се такмичи користећи одбрамбену стратегију ПАЦ МАН, требало би да имају довољно капитала / финансија у банци. Понекад могу имати довољно средстава да користе ову стратегију, али понекад морају да организују средства ако заиста желе да користе ову стратегију.

Дакле, у то време те фирме почињу да уређују средства за коришћење непријатељског преузимања против непријатељског покушаја преузимања.

Постоје различити начини за распоређивање средстава за коришћење ове стратегије, неки од њих су наведени у наставку:

# 1 - Позајмљивање готовине

Ово је најлакши и најбољи начин за организовање средстава против покушаја непријатељског преузимања. Компанија може позајмити новац од традиционалних зајмодаваца, банака, издавањем нових обвезница и додатних акција. Издавањем више акција може да помогне на два начина, прво могу да организују готовину за куповину акција преузиматеља и друго, преузиматеље мора да купи више акција циљане фирме да би било више од 50% удела колико имају непромењене акције је повећан.

# 2 - Продаја имовине и залиха ради распоређивања средстава

Као што знамо да је у одбрамбеној стратегији ПАЦ МАН циљној компанији потребна огромна средства како би се спречило непријатељско преузимање, па ће понекад циљна компанија можда морати да прода имовину ако компанија не жели да повећа оптерећење дуга у својој књизи. Предузеће може да прода имовину која у блиској будућности неће бити корисно Изазов у ​​овој фази је спречити непријатељско преузимање од стране компаније стицаоца, па би продаја његове некорисне имовине била одлична идеја у поређењу са позајмљивањем готовине код треће компаније журка.

# 3 - Откуп његових изванредних акција

Циљна компанија може да користи овај метод и против непријатељске ситуације преузимања. Компанија може откупити своје преостале акције са отвореног тржишта, што ће учинити нерасположивост акција за компанију стицаоца на отвореном тржишту. Откупом акција са отвореног тржишта повећаће се и цена акција, па компанија стицалац мора да плати већи износ за куповину акција циљане компаније на отвореном тржишту.

Закључак

  1. ПАЦ МАН стратегија одбране користи се против ситуације непријатељског преузимања од стране циљане компаније.
  2. То је стратегија у којој циљна компанија покушава да преузме контролу над компанијом стицаоцем пре него што компанија стицалац преузме контролу над њом.
  3. Ова стратегија је изузетно скупа стратегија која може повећати дуг циљане компаније или компанија која мора да прода имовину како би организовала средства како би ова стратегија била успешна.
  4. То је изузетно агресивна и ретко коришћена одбрамбена стратегија.
  5. Понекад се ова стратегија користи и у ситуацији када се одбор и управа залажу за стицање од стране друге компаније, али се не слажу око тога којој компанији треба да продају.