Трговински сто (дефиниција, типови) | Како то функционише?

Шта је Трговински сто?

Традинг Деск је одељење у банкарској институцији или компанији у коме се купују и продају хартије од вредности попут обвезница, акција, валута, робе итд. Како би се олакшала њихова или клијентска трговина на финансијским тржиштима, а самим тим обезбеђује ликвидност тржишта. Такви столови обично зарађују провизије као резултат трговинских активности. Такође пружа подршку клијентима у погледу структурирања финансијских производа, могућности и подржавања споразума који се одвијају између инвеститора и ентитета.

Како функционише Традинг Деск?

  • Трговци послују у трговинској соби (такође познатој као трговачки под). Трговачка соба на финансијском тржишту обично садржи више столова који деле огроман отворени простор.
  • Фокусирају се на одређену врсту сигурности или тржишни сегмент. Њих заузимају трговци који имају дозволу за бављење одређеном врстом улагања као што су акције, хартије од вредности, обвезнице или роба.
  • Ови лиценцирани трговци у почетку користе маркет мејкере и механизме електронског трговања да би идентификовали најбоље могуће цене за своје клијенте.
  • Налоге клијента прима особље које послује са трговинских столова из одељења продаје које је у потпуности одговорно за давање предлога у вези са трговинским идејама финансијским институцијама и инвеститорима који имају огромну нето вредност.
  • Поред овога, одељења за трговину или столови такође помажу инвеститорима и код разних других услуга као што су структурирање финансијске робе, подржавање споразума између инвеститора и ентитета итд.

Врсте трговачких столова

  1. Капитал - Овим се може управљати готово свиме, од трговине акцијама до разних других егзотичних опција.
  2. Фиксни приход - Може врло лако да се брине о разним врстама обвезница, као што су корпоративне обвезнице, државне обвезнице итд. Столови за трговање са фиксним приходима такође могу да управљају инструментима сличним обвезницама који могу да врате принос.
  3. Девизни - Ово делује као маркет мејкер који омогућава куповину и продају хартија од вредности у валутним паровима. Столови за трговину девизама такође могу да учествују у активностима које се односе на трговину власништвом.
  4. Роба - Наглашава се већи фокус на пољопривредне производе, метале, злато, кафу, сирову нафту итд.
  5. Форек - Ово се углавном односи на спот курс који лежи у међународном уговору о размени.

Предности

  • Једноставност процене тржишта - Ово може помоћи клијентима да разумеју понашање на тржишту и науче текућа и предстојећа кретања у структури тржишта.
  • Структурирање финансијске робе - Они су такође способни да помогну клијентима у погледу структурирања и условљавања њихових финансијских добара и услуга.
  • Подржава споразуме - Помаже клијентима у подржавању споразума склопљених између инвеститора и компанија.
  • Пази на могућности - Помаже клијентима у тражењу текућих и предстојећих прилика. Клијенти, након што могу да се упознају са овим могућностима, могу лако да дизајнирају и предузму одговарајуће мере тако да могу лако да искористе ове основне могућности.
  • Циљање квалитета - Омогућава квалитетно трговање. Односно, циљани су само они клијенти који су заправо спремни да активно учествују у трговини. То значи да је селективно и квалитетно циљање уместо непотребног циљања публике.
  • Дубља анализа понашања клијената - Омогућава дубљу анализу понашања клијента тако што сазнаје више о његовим карактеристикама, лајковима и преференцијама и, сходно томе, нуди му прилагођене могућности улагања.
  • Смањење трошкова - Помаже у смањењу непотребних трошкова.
  • Повећава профитабилност - Ово смањује трошак трошкова, што у коначници значи повећање у добити.
  • Циљна публика - Омогућава циљање праве публике, а систем не циља никога само ради циљања или иницирања клијената да врше трансакције са хартијама од вредности.

Мане

  1. Трговинским столовима недостаје транспарентност. Они нуде ограничену транспарентност када је у питању процена учинка, спровођење анализе и побољшање стратегија.
  2. Видело се да понашање трансакција повезаних страна са страхом од коришћења трговинских столова, јер га у потпуности, а понекад и у деловима превише контролишу треће стране. Ове треће стране обавезују употребу интерног или сестринског предузећа. Овакве трансакције повезане са собом резултирале су разним проблемима као што се клијентове финансије не троше према ономе што је предложио. Новац клијента мора бити потрошен у складу са његовим захтевима и вољом.
  3. Клијенти ће морати да плате провизију за услуге, што је други недостатак трговинских столова. То нису бесплатне услуге. Ове услуге се наплаћују, а клијенти ће морати да плате провизију за трговинске активности.

Закључак

  • Трговински пулт није ништа друго до пулт или одељење у банци или ентитету где се купују и продају разне врсте хартија од вредности попут акција, валута, обвезница итд.
  • Обично наплаћују проценат провизије која се зарађује од трговинских активности. Власнички капитал, фиксни доходак, девизе, робни промет и девизе су неке од његових уобичајених врста.
  • Обезбеђује лакоћу процене тржишта, структурирање финансијске робе, тражење прилика, пружа подршку уговорима између инвеститора и организације, квалитет и селективно циљање, пружа дубљу анализу понашања и карактеристика клијента итд.
  • Недостаци трговинских столова су присуство трансакција са повезаним странама, недостатак флексибилности и занемарљива количина транспарентности.