Проки изјава (Дефинитон, пример) | Зашто је важно?

Шта је проки изјава?

Изјава о пуномоћју је документ који садржи информације које Комисија за хартије од вредности тражи од компанија да пруже својим акционарима, а које су материјалне и релевантне за доношење информисане одлуке акционара компаније, а која се подноси пре састанка акционара од компанија којима се јавно тргује.

Једноставним речима, то је документ који садржи све основне информације које ће акционарима можда требати за доношење одлука пре предстојеће скупштине акционара.

  • Питања која ова изјава може да садржи су информације о платама директора, информације о бонусима директорима, додатни број одбора директора и друге изјаве које даје руководство компаније итд.
  • Информације доступне у проки изјави компанија мора поднети СЕЦ-у пре него што затражи глас акционара о избору директора и одобрењу друге корпоративне акције.

Пример изјаве пуномоћника

Информације у вези са накнадом коју менаџмент прима често су од посебног интереса за акционаре компаније. Стога компаније морају обелоданити износ накнаде, а особа ће добити накнаду у изјави. На пример, компанија може открити да је финансијски директор компаније добио подстицај или бонус на основу повећања прихода од продаје компаније. Ово важно постаје корисно за компанију јер ће постати јасно да се финансијски директор више концентрише на рекламу, а не на развој производа или друге активности.

извор: Аппле

Пример изјаве пуномоћника може да садржи информације о платама директора, информације о бонусу директорима, додатни број одбора директора и друге изјаве које даје руководство компаније итд. Информације доступне у овој изјави морају поднесе га компанија СЕЦ-у пре него што затражи глас акционара о избору директора и одобрењу друге корпоративне акције.

Предности

Због проки изјаве, можете да сазнате више о компанији јер она пружа детаљне информације о компанији. Разне врсте информација које се овом изјавом дају акционарима или инвеститорима укључују следеће:

# 1 - Профил управљања

извор: Аппле

Изјава о пуномоћју може да пружи информације о историји запошљавања управе. Ово помаже инвеститорима да знају о способностима и искуству менаџмента. Помаже им да сазнају да ли је службеник раније радио у индустрији или не, да ли су и они чланови управе друге компаније, да ли постоји потенцијални сукоб интереса у управи. То су иста питања на која пуномоћник може одговорити и помажу инвеститору у доношењу одлука.

# 2 - Власништво инсајдера и надокнада извршној власти

извор: Аппле

Инвеститору може помоћи да зна да ли компанија ради због акционара или у интересу инсајдера. Инвеститори могу знати за накнаду исплаћену управи. Инвеститори могу да размотре опционе позиције менаџмента како би утврдили колики је удео менаџмента у порасту деоница, или их занима само масна зарада.

# 3 - Зајам на вишем нивоу

Понекад компанија даје зајам руководиоцима вишег нивоа у стотинама или хиљадама долара или чак у милионима долара. Овај зајам који даје компанија није добар за просечне акционаре предузећа. Разлог за исти може бити да компанија нема одговарајућу накнаду за такве зајмове јер предузеће наплаћује каматну стопу која је нижа од каматне стопе коју наплаћују банке или друге институције на тржишту кредита. Још једно питање код компаније која даје зајмове је то што компаније често опраштају зајмове дате у потпуности због пензионисања запосленог или из других разлога због којих акционари подносе исте у будућности јер је такав износ акционарима могао бити исплаћен као дивиденда . Дакле, директно или индиректно, то је губитак за акционаре компаније.

# 4 - Трансакције са повезаним лицима

Један одељак проки изјаве (СЕЦ) такође открива трансакције повезане компаније са предузећем. Инвеститори би требали знати за драге уговоре које је управа успоставила у њихову корист. Инвеститор треба да провери, на пример, да ли компанија купује сировине од организације повезане са било којим вишим руководећим особљем, на пример извршним директором или другим, и ако јесте, да ли се трансакција обавља по ванземаљској цени или компанија плаћа више од те цене. Превише трансакција с повезаним странама може бринути због акционара.

# 5 - Промена ревизора

Промена ревизорске компаније је још једна ствар која се помиње у изјави пуномоћника. Обезбедиће разлог за прелазак са једне ревизорске куће на другу, што може бити због неслагања у рачуноводству или можда због законских промена.

Мане

  • Ако компанија да превише обелодањивања или се преусмери са основне сврхе, то би могло довести до преоптерећења информација акционарима.
  • Када је информација више, то постаје дуготрајан задатак, а инвеститори у том случају можда неће прочитати цео документ.

Важне тачке

  • Акционари могу гласати поштом, уместо да лично присуствују и гласају на годишњем састанку.
  • У случају да лице поседује акције на посредан начин, тада можда неће добити изјаву пуномоћника. На пример, у случају да акционари узајамних фондова поседују удео узајамног фонда, а не основну имовину.
  • Могуће је да инвеститори можда неће добити пуномоћнике у случају да их акције држе у називу улице, где акције у имену улице значе да су акције регистроване у име брокерске куће инвеститора, а не у његово име. У овом случају, брокерска кућа ће добити пуномоћ и они ће имати право гласа јер су у очима компаније они инвеститори.

Закључак

У било којој компанији, акционари имају право гласа у стварима попут избора ревизора, избора директора, спајања и продаје предузећа, итд. Јавна предузећа морају да предају проки изјаве (СЕЦ) пре годишњих акционара састанак у чети. То је корисно средство за акционаре, јер информише акционаре да се оно што се тиче гласања мора урадити заједно са упутствима за то. Како има основне информације, помаже акционарима у доношењу информисаних одлука.